Kiina kieltäytyi antamasta WHO:n tutkijoille tietoja, jotka olisivat voineet auttaa selvittämään koronaviruksen alkuperää - Ulkomaat | HS.fi

Kiina kieltäytyi antamasta WHO:n tutkijoille tietoja, jotka olisivat voineet auttaa selvittämään koronaviruksen alkuperää

WHO:n tutkijaryhmä palasi hiljattain liki kuukauden mittaiselta matkalta Kiinan Wuhanista, jota on nimitetty uudenlaisen koronaviruksen alkulähteeksi.

Suojapukua käyttävä henkilö suljetulla kalatorilla Kiinan Wuhanissa 10. tammikuuta 2020.

13.2.2021 12:10 | Päivitetty 13.2.2021 18:33

Kiina kieltäytyi jakamasta raakatietoja, joka olisivat saattaneet auttaa ymmärtämään koronapandemian alkuperää, Maailman terveysjärjestön (WHO) alainen tutkijaryhmä kertoo.

Asiasta raportoivat sanomalehdet The New York Times ja The Wall Street Journal.

Kiinalaiset viranomaiset kieltäytyivät muun muassa antamasta tietoja 174 koronatapauksesta, jotka havaittiin epidemian varhaisessa vaiheessa joulukuussa 2019, The Wall Street Journal kertoo.

WHO:n tutkijaryhmä palasi hiljattain liki kuukauden mittaiselta matkalta Kiinan Wuhanista. Heidän tarkoituksenaan oli selvittää, miten ja milloin koronavirus alkoi ensimmäiseksi levitä Kiinassa.

Tutkijat vierailivat muun muassa Huananin ruokatorilla, jota on kutsuttu uudenlaisen koronaviruksen alkulähteeksi.

Kiinan vastahakoisuus valottaa koronaepidemian alkuvaihetta vaikeuttaa tutkijoiden mukaan tärkeiden johtolankojen keräämistä, mikä voi estää ehkäistä vastaavanlaisia terveyskriisejä tulevaisuudessa.

WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus vahvisti perjantaina, ettei tutkimusryhmän Wuhanin-matka tuonut varmuutta siihen, mistä koronaviruspandemia sai alkunsa.

Useat tutkijaryhmän jäsenet kertovat The New York Timesin mukaan, että kiinalaiset tutkijat turhautuivat heidän sinnikkäisiin vaatimuksiinsa tiedoista. Lisäksi Kiinan viranomaiset kehottivat tutkijaryhmää tukemaan hallituksen kertomusta viruksen alkuperästä, johon kuuluu muun muassa todistamaton näkemys siitä, että virus olisi levinnyt Kiinaan ulkomailta.

”Olen siinä käsityksessä, että koko tehtävä oli lähinnä geopoliittinen”, tutkijaryhmään kuuluva tanskalainen epidemiologi Thea Kølsen Fischer kertoi The New York Timesille.

”Kaikki tietävät, minkälaiset paineet Kiinalla on olla avoin tutkimukselle ja kuinka paljon syyllisyyttä asiaan saattaa liittyä.”

Kiinan viranomaisten mukaan heillä ei ollut riittävästi aikaa kerätä yksityiskohtaista dataa, minkä vuoksi saatu tieto oli lähinnä yhteenvetoa. Tutkijoilla ei siis ollut mahdollisuutta päästä itse analysoimaan raakadataa.

WHO:n tutkijat aikovat jatkaa kiinalaisten kollegoidensa painostamista raakadatan ja muiden lisätietojen toivossa.

Tutkijat kertoivat pitäneensä matkaa onnistuneena lähinnä siitä syystä, että keskustelu ja tutkimusyhteistyö Kiinan kanssa jatkuu.

Toisaalta ryhmää kritisoitiin siitä, että se toi tutkimusmatkan summaavassa lehdistötilaisuudessa ilmi kiistanalaisen teorian, jonka mukaan virus olisi saattanut levitä pakastetun ruoan mukana. Kriitikoiden mielestä tämä oli ”pr-voitto” Kiinalle, The New York Times kertoo.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan vaati lauantaina Valkoisen talon tiedotteessa Kiinaa julkistamaan tietoja koronapandemian alkuvaiheista. Sullivanin mukaan Yhdysvallat on ”syvästi huolissaan” siitä, miten covid-19-tutkinnan varhaisista löydöksistä viestittiin. Yhdysvalloissa on Sullivanin mukaan herännyt myös kysymyksiä siitä, millainen prosessi näihin johtopäätöksiin johti.

”On elintärkeää, että raportti on itsenäinen ja että asiantuntijoiden löydökset ovat vapaita Kiinan hallituksen tekemältä väliintulolta tai muutoksilta”, Sullivan sanoi tiedotteessa.

Yhdysvallat ja Kiina ovat syytelleet toisiaan koronapandemian alkuun liittyvistä kysymyksistä useaan otteeseen. Maat ovat esittäneet toisiaan kohtaan syytöksiä myös WHO:n tutkinnan yhteydessä. Yhdysvallat on vaatinut Kiinalta läpinäkyvyyttä asiassa, kun taas Kiina on syyttänyt Yhdysvaltoja asian politisoimisesta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat