Yhdysvaltain senaatti vapautti toistamiseen Donald Trumpin virka­syytteestä, republikaani­johtaja Mitch McConnell piti kova­sanaisen puheen - Ulkomaat | HS.fi

Yhdysvaltain senaatti vapautti toistamiseen Donald Trumpin virka­syytteestä, republikaani­johtaja Mitch McConnell piti kova­sanaisen puheen

Yhdysvaltain senaatti äänesti Trumpin tuomiosta lauantaina sekavien käänteiden jälkeen. Seitsemän republikaania äänesti tuomion puolesta.

13.2. 15:55 | Päivitetty 14.2. 9:35

Washington / Helsinki

Yhdysvaltain senaatti vapautti odotetusti entisen presidentin Donald Trumpin virkasyytteestä. Trumpia syytettiin ”kapinaan kiihottamisesta”.

Trumpin tuomiota kannatti 57 ja vastusti 43 senaattoria. Tuomioon olisi vaadittu 67 ääntä. Trumpin tuomitsemisen puolesta äänesti seitsemän republikaania ja kaikki 50 demokraattia.

Kuvakaappaus senaatin äänestystuloksesta.­

Nimestään huolimatta virkarikosoikeudenkäynti on poliittinen eikä oikeudellinen prosessi. Poliittisista syistä tuomiota pidettiin jo etukäteen äärimmäisen epätodennäköisenä. Uteliaisuus kohdistui siksi ennen muuta siihen, kuinka moni Trumpin puoluetovereista kääntyisi häntä vastaan.

Yhdysvaltain historian neljäs virkarikosoikeudenkäynti ylitti puoluerajat laajemmin kuin mikään aiemmista. Seitsemän tuomion puolesta äänestänyttä republikaania olivat: Richard Burr, Bill Cassidy, Susan Collins, Lisa Murkowski, Mitt Romney, Ben Sasse ja Pat Toomey.

”Perustuslakimme ja kotimaamme ovat tärkeämpiä kuin kukaan yksittäinen ihminen. Äänestin presidentti Trumpin tuomion puolesta, koska hän on syyllinen”, senaattori Cassidy sanoi lausunnossaan äänestyksen jälkeen.

Trump sanoi vapauttavan tuomion jälkeen antamassaan lausunnossa, että hänen johtamansa poliittinen liike on vasta matkansa alussa. Trump kohdisti sanansa kannattajilleen.

”Tulevina kuukausina minulla on paljon jaettavaa, ja odotan innolla, että ihmeellinen, yhteinen matkamme jatkuu”, Trump sanoi.

Oikeudenkäyntiä hän kutsui uusimmaksi vaiheeksi ”maamme historian suurimmassa noitavainossa”.

Senaatin vaikutusvaltaisin republikaani, vähemmistöjohtaja Mitch McConnell piti äänestyksen jälkeen kovasanaisen puheen. Hän teki selväksi, että haluaisi päättää puolueensa yhteisen taipaleen Trumpin kanssa tähän.

McConnell kutsui loppiaisena tapahtunutta kongressin valtausta terrorismiksi ja sanoi Trumpin olevan ”käytännössä ja moraalisesti” vastuussa valtaajien teoista. Trumpin puolustus oli kiistänyt tämän.

”He [valtaajat] tekivät tämän, koska maailman vaikutusvaltaisin mies oli syöttänyt heille valheita”, McConnell sanoi.

”Vapaan maailman johtaja ei voi kuukausia jyristä, että hämärät voimat yrittävät varastaa maamme ja esittää sitten yllättynyttä, kun ihmiset uskovat häntä ja ryhtyvät vastuuttomiin tekoihin.”

Silti McConnell äänesti Trumpin vapauttamisen puolesta. Hän perusteli päätöstä sillä, ettei Trump oikeudenkäynnin aikana ollut enää presidentti. Hänen mukaansa senaatilla ei siten ollut tuomiovaltaa tapaukseen.

Useimmat perustuslakioppineet ovat eri mieltä. McConnellin nuorallakävely kertoo siitä, miten republikaanipuoluetta revitään Trumpin kauden jälkeen kahtaalle.

Presidentti Joe Biden on muistuttanut demokratian hauraudesta ottaessaan kantaan Trumpin vapautumiseen virkarikossyytteestä.

Bidenin lausunnon mukaan syytteen sisällössä ei ollut mitään kiistanalaista, vaikka senaatin äänestystulos ei riittänytkään tuomioon.

Mitch McConnell­

Lue myös: HS-analyysi: Uudet videot kongressin valtauksesta ovat mykistäviä, mutta nekään eivät vie republikaanien tukea Trumpilta

Senaatti äänesti tuomiosta lopulta alunperin arvioitua nopeammin, mutta oikeudenkäynnin viidennen ja viimeisen päivän aikana nähtiin sekavia käänteitä.

Lauantain istunnon aluksi oikeudenkäynti ajautui kaaokseen, kun syyttäjät ilmoittivat yllättäen haluavansa kutsua todistajan.

Todistuksella olisi haluttu saada lisätietoa siitä, mitä Trump tiesi kongressin valtauksen alkamisen jälkeen ja mitä hän teki väkivallan pysäyttämiseksi.

Senaatti äänesti todistajien kutsumisen puolesta äänin 55–45, mutta kaikki senaattorit eivät itsekään tienneet, mistä he äänestivät. Päättivätkö he vain yhden todistajan kuulemisesta vai avasivatko oven useiden todistajien kutsumiselle?

Äänestyksen jälkeen senaatti vetäytyi tauolle neuvottelemaan siitä, millaisin säännöin oikeudenkäyntiä jatketaan. Sen aikana syyttäjät ja puolustus päätyivät sopimukseen siitä, ettei todistajan kutsuminen ole sittenkään välttämätöntä. Demokraatit siis perääntyivät vaatimuksestaan.

Todistajien kutsuminen olisi hidastanut oikeudenkäyntiä merkittävästi. Neuvottelujen jälkeen se eteni kuitenkin odotetusti loppulausuntoihin. Ensin oli syyttäjien vuoro.

”Hän [Trump] valitsi oman valtansa säilyttämisen amerikkalaisten turvallisuuden sijaan”, syyttäjä, demokraattien kongressiedustaja David Cicilline sanoi.

Puolustuksen loppulausunnossa Trumpin asianajaja Michael van der Veen väitti syyttäjien vääristelleen todistusaineistoa ja syytti oikeudenkäyntiä petokseksi.

Todistajaäänestystä seuranneissa neuvotteluissa osapuolet päätyivät siihen, että kuuleminen voitiin korvata lisäämällä oikeudenkäynnin todistusaineistoon edustajainhuoneen republikaanijäsenen Jaime Herrera Beutlerin kirjallinen lausunto.

Beutler antoi perjantai-iltana lausunnon, jossa hän kertoi edustajainhuoneen republikaanijohtaja Kevin McCarthyn ja Trumpin välisestä puhelusta, joka käytiin kongressin valtauksen aikana. Beutlerin mukaan Trump ei ottanut McCarthyn avunpyyntöjä vakavasti.

”No, Kevin, vaikuttaa siltä, että nämä ihmiset ovat vihaisempia vaaleista kuin sinä olet”, Beutler kertoi Trumpin sanoneen.

Perjantai ei ollut ensimmäinen kerta, kun Beutler kertoi Trumpin ja McCarthyn puhelusta julkisesti. Hän oli yksi kymmenestä republikaaniedustajasta, jotka äänestivät edustajainhuoneessa virkasyytteen nostamisen puolesta.

Lue lisää: CNN: Republikaanijohtaja McCarthy ja Trump kävivät kongressivaltauksen aikana kiivaan puhelun – Lähteiden mukaan Trumpilla ei ollut aikomusta pyytää mellakoijia poistumaan

Jaime Herrera Beutler­

Republikaanien enemmistö oli todistajien kutsumista vastaan, samoin Trumpin puolustusasianajaja van der Veen. Yllättäen Trumpin vankka tukija, senaattori Lindsey Graham Etelä-Carolinasta kannatti todistajan kuulemista. Hänen lisäkseen neljä muuta republikaania oli todistajien kannalla.

Twitterissä Graham uhkasi pitkällä viivästyksellä. Hän sanoi uskovansa, että syyttäjät yrittävät tutkia juttua sen jälkeen, kun se on jo tuotu senaattiin, ja että maalle olisi parempi mennä suoraan lopulliseen äänestykseen.

”Jos senaatti kuitenkin haluaa todistajia, aion vaatia, että kutsumme useita todistajia”, Graham kirjoitti.

Lindsey Graham­

Grahamin lisäksi myös puolustusasianajaja van der Veen uhkasi kutsua valtavan määrän todistajia.

Nopeasti solmittu sopimus sai kuitenkin kaikki perääntymään, ja oikeudenkäynti jatkuu aiemman aikataulun mukaan.

CNN-kanavan politiikan toimittajan Jim Acostan mukaan Trumpin asianajajat olivat tyytyväisiä lopputulokseen. He pitivät demokraattien vetäytymistä voittona itselleen.

Trumpia syytettiin kapinaan kiihottamisesta, koska hänen kannattajansa valtasivat 6. tammikuuta Yhdysvaltain kongressin rakennuksen ja keskeyttivät meneillään olleen Bidenin vaalivoiton tuloksen vahvistamisen. Mellakan yhteydessä kuoli viisi ihmistä.

Oikeudenkäynnissä nähtiin muun muassa runsaasti videomateriaalia kongressin mellakasta. Aiemmin ennenäkemättömällä videolla esimerkiksi näytettiin, kuinka täpärästi Trumpin aikainen varapresidentti Mike Pence pääsi pakenemaan kannattajien tieltä.

Trumpin puolustus pyrki leimaamaan virkasyytteen demokraattien poliittiseksi peliksi. Trumpin asianajaja van der Veen esimerkiksi sanoi perjantaina historian muistavan asian ”demokraattipuolueen tahallisena yrityksenä tahrata ja sensuroida ei vain presidentti Trump, vaan 75 miljoonaa amerikkalaista, jotka äänestivät häntä”.

Hän myös kutsui oikeudenkäyntiä ”vasemmiston käynnistämäksi noitavainoksi”.

Donald Trumpin puolustusasianajaja Michael van der Veen senaatissa oikeudenkäynnin viidentenä päivänä lauantaina.­

Lue lisää: ”Poliittisesti motivoitu, vasemmiston käynnistämä noitavaino”, Trumpin puolustus käytti vain kolme tuntia sille varatusta puheajasta

Uutissivusto Axiosin mukaan Trump oli itse ollut tiiviisti yhteyksissä asianajajiinsa perjantaina ja muun muassa soittanut puolustukselleen tauon aikana. Axiosin haastatteleman nimettömän lähteen mukaan Trump oli ollut ärhäkällä retoriikalla demokraatteja vastaan hyökänneiden asianajajiensa toimintaan varsin tyytyväinen. Axiosin lähteen mukaan Trump oli tauolla kehunut tiimiä hyvästä työstä.

Trump on Yhdysvaltain historian ainoa presidentti, joka on virkarikossyytteessä jo toista kertaa. Hänen yrityksestään muuttaa vaalitulosta on avattu myös rikostutkintoja, jotka ovat yhä kesken.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat