Guinean tasavallassa on todettu uusi ebola­tartuntojen aalto, useita kuollut ebola­viruksen takia ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2016 - Ulkomaat | HS.fi

Guinean tasavallassa on todettu uusi ebola­tartuntojen aalto, useita kuollut ebola­viruksen takia ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2016

Guinean tasavallan viranomaiset ovat erittäin huolissaan uusista tapauksista, sillä vuosina 2013–2016 ebolaepidemiaan kuoli Länsi-Afrikassa noin 11 300 ihmistä. Epidemia alkoi tuolloin Guineasta.

Potilaalta mitattiin kuume ebolaepäilyn vuoksi sairaalassa Sierra Leonessa Keneman kaupungissa elokuussa 2014.­

14.2. 5:29 | Päivitetty 14.2. 16:08

Länsi-Afrikassa sijaitseva Guinean tasavalta ilmoitti sunnuntaina, että maassa on puhjennut uusi ebola­virus­tartuntojen aalto. Asiasta kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan maan terveysministeriö.

Reutersin ja uutistoimisto AFP:n mukaan maassa on todettu uudessa tartunta-aallossa lähes kymmenen ebolatartuntaa ja useita ebolaan liittyviä kuolemantapauksia. Ebolakuolemat ovat ensimmäiset sitten vuoden 2016.

Viranomaisten mukaan tartunnat levisivät helmikuun alussa sairaanhoitajan hautajaisten yhteydessä. Guinean tasavallan viranomaiset ovat uusista tapauksista erittäin huolissaan, sillä vuosina 2013–2016 ebolaepidemiaan kuoli Länsi-Afrikassa noin 11 300 ihmistä. Epidemia alkoi tuolloin Guineasta.

Sunnuntaina ebolakuolemien määräksi kerrottiin kolme. Lauantaina viranomaiset olivat puhuneet neljästä ebolavirukseen liittyvästä kuolemasta. AFP:n mukaan ei ollut välittömästi selvää, miksi määrä oli laskenut yhdellä, kun taas Reutersin mukaan ei ollut välittömästi selvää, oliko myös sairaanhoitajan kuolinsyy ollut ebola.

Guinean tasavallan johtavan terveysviranomaisen Sakoba Keitan mukaan kuolemantapaukset on todettu maan kaakkoisosassa Nzerekoren alueella. Paikalliselle medialle puhunut Keita kertoi, että lähes kymmenen sairaanhoitajan hautajaisiin osallistunutta ihmistä sai tartuntaoireita. Heistä kolme on kuollut ja useita sairaalahoidossa.

Yksi tartunnan saaneista pakeni, mutta hänet löydettiin ja vietiin sairaalaan maan pääkaupungissa Conakryssa, Keita kertoi. Hän vahvisti kommenttinsa myöhemmin AFP:lle, muttei antanut lisätietoja.

Guinean tasavallassa on noin 12 miljoonaa asukasta.

Ebola on vakava verenvuotokuume. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan keskimäärin puolet tartunnan saaneista kuolee.

Ebolaa esiintyy epidemioina erityisesti trooppisten sademetsien lähialueilla Afrikan maissa, THL kertoo. Ebolaviruksen isäntälajina pidetään hedelmälepakkoa. Ebola tarttuu suorassa kosketuksessa sairastuneen tai kuolleen henkilön ruumiineritteisiin. Se voi myös tarttua suorassa kosketuksessa tietyistä villieläimistä.

WHO on suhtautunut kaikkiin vuoden 2016 jälkeen ilmenneisiin tapauksiin vakavuudella.

Viime vuosina ebolaepidemioita on nähty etenkin Kongon demokraattisessa tasavallassa. Puoli vuotta kestäneen viimeisimmän tartunta-aallon aikana maassa todettiin 130 ebolatapausta. 55 ihmistä kuoli. Viime päivinä on kerrottu jälleen uusista ebolatartunnoista.

Tartuntoja on onnistuttu hillitsemään rokotuksin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat