Virkasyytteestä vapautunut Trump toimitti julkisuuteen rehvakkaan tiedotteen, mutta kulissien takana hän on ilmaissut huolensa rikos­tutkinnoista, kertoo CNN - Ulkomaat | HS.fi

Virkasyytteestä vapautunut Trump toimitti julkisuuteen rehvakkaan tiedotteen, mutta kulissien takana hän on ilmaissut huolensa rikos­tutkinnoista, kertoo CNN

Useat CNN:n lähteet kertovat Trumpin olevan huolissaan mahdollisista rikossyytteistä, joita loppiaisen kongressimellakan tutkinta voi poikia. Lisäksi syytesuojan menettäneeseen entiseen presidenttiin kohdistuu liuta muita tutkintoja.

Uudet rikossyytteet saattavat odottaa Yhdysvaltain entistä presidenttiä Donald Trumpia.­

14.2. 12:40 | Päivitetty 14.2. 13:02

Vaikka virkarikosoikeudenkäynnin lopputulos oli jo etukäteen käytännössä selvä, Donald Trumpin täytyi huokaista helpotuksesta.

Senaatti vapautti entisen presidentin virkasyytteestä.

Trumpin tuomiota kannatti 57 senaattoria ja vastusti 43. Tuomioon olisi vaadittu 67 ääntä.

Virkarikosoikeudenkäynti on poliittinen eikä oikeudellinen prosessi, minkä vuoksi tuomiota pidettiin jo etukäteen äärimmäisen epätodennäköisenä.

Trumpia syytettiin kiihottamisesta kapinaan kongressin valtaukseen liittyen. Trumpin kannattajat tunkeutuivat loppiaisena kongressitaloon ja keskeyttivät kokouksen, jossa vahvistettiin Joe Bidenin voitto marraskuun presidentinvaaleissa. Mellakoiden vuoksi kuoli viisi ihmistä.

Yhdysvaltain historian neljäs ja Trumpin toinen virkarikosoikeudenkäynti ylitti puoluerajat laajemmin kuin yksikään aiempi. Kaikki 50 demokraattisenaattoria äänestivät tuomion puolesta. Heidän kantaansa yhtyi lisäksi seitsemän republikaania.

Lue lisää: Nämä seitsemän republikaania äänestivät tuomion puolesta

Vapauttavan tuomion jälkeen Trump lähetti tiedotteen, jossa hän kiitti puolustustaan sekä ”perustuslakia puolustaneita” senaattoreita. Hän kutsui tuoreinta virkasyytettään jälleen uudeksi käänteeksi Yhdysvaltain historian suurimmassa noitavainossa.

”On murheellinen ajankuva, että yksi poliittinen puolue saa Yhdysvalloissa vapaasti halventaa lakia, herjata lainvalvojia, kannustaa väkijoukkoja, päästää mellakoitsijat pälkähästä ja tehdä oikeudesta välineen poliittiselle kostolle sekä syyttää, kiristää ja vaientaa sellaisia ihmisiä ja mielipiteitä, joiden kanssa se on eri mieltä”, Trump sanoi tiedotteessa.

Lisäksi Trump lupasi, että hänen johtamansa poliittinen liike on vasta taipaleensa alussa. Hän kohdisti sanansa kannattajilleen.

”Tulevina kuukausina minulla on teille paljon kerrottavaa ja odotan innolla, että ihmeellinen matkamme jatkuu. Tämä on ennennäkemätöntä!”

Entisen presidentin sävy oli tutun rehvakas virkasyytteestä vapautumisen jälkeen, mutta kulissien takana tunnelma vaikuttaa olevan toinen.

Kahden viime viikon aikana Trump on yksityisesti ilmaissut useille ihmisille huolensa siitä, voivatko häntä odottaa muut syytteet loppiaisen tapahtumien vuoksi, uutiskanava CNN kertoo. Useampi lähde kertoo asiasta CNN:lle.

Trump on pysytellyt julkisuudessa pääasiassa vaiti lähdettyään Valkoisesta talosta, mikä on osittain liittynyt murheisiin.

”Hän on huolestunut”, eräs läheinen avustaja kertoo CNN:lle.

Senaatin vaikutusvaltaisin republikaani, vähemmistöjohtaja Mitch McConnell piti äänestyksen jälkeen kovasanaisen puheen, jossa antoi vahvasti ymmärtää, että Trumpin roolia loppiaisen mellakoissa tulisi käsitellä oikeusteitse.

Trumpia aiemminkin ankarasti suominut McConnell äänesti kuitenkin lauantaina Trumpin vapauttamisen puolesta. Hän perusteli päätöstä sillä, ettei Trump oikeudenkäynnin aikana ollut enää presidentti. Hänen mukaansa senaatilla ei siten ollut tuomiovaltaa tapaukseen.

CNN:n kertoo syyttäjän sanoneen jo tammikuussa, että liittovaltion viranomaiset voivat tutkia ketä tahansa loppiaisen levottomuuksiin osallistunutta – mukaan lukien Trumpia ja hänen rooliaan tapahtumiin yllyttämisessä.

Trumpin pelko ei välttämättä ole aiheeton. Georgian osavaltion viranomaiset ovat aloittaneet tutkinnan Trumpin yrityksistä kääntää osavaltion vaalitulos edukseen.

Trump muun muassa painosti tunnin mittaisessa puhelussa Georgian osavaltiosihteeriä Brad Raffenspergeria ”löytämään” riittävästi ääniä, jotta vaalitappio saataisiin kumottua.

Lisäksi ilman presidentin syytesuojaa Trumpia uhkaavat muun muassa useat rikostutkinnat sekä kunnianloukkaussyytteet, joissa kaksi naista syyttää häntä seksuaalisesta ahdistelusta, CNN kertoo.

Manhattanin alueen piirisyyttäjä esimerkiksi tutkii New Yorkissa, onko Trump Organization -konserni syyllistynyt esimerkiksi vakuutus- ja veropetoksiin.

”Asioihin tulee vauhtia. Hänellä ei ole enää presidenttiyden suomaa suojaa”, entinen liittovaltion syyttäjä Jennifer Rodgers sanoi CNN:lle.

”Luulen, että ihmiset, jotka odottavat nopeaa toimintaa siviilikanteissa joutuvat pettymään, sillä siviilikäräjöinti etenee niin hitaasti.”

Rodgersin mukaan siviilikanteissa ei ole kuitenkaan syytä viivytellä, koska Trump ei enää ole presidentti.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat