Ranskassa käydään kovaa kulttuuri­perintö­kisaa: Pariisin katot vastaan patonki - Ulkomaat | HS.fi

Ranskassa käydään kovaa kulttuuri­perintö­kisaa: Pariisin katot vastaan patonki

Aineettoman kulttuuriperinnön listalle yrittää myös itäranskalainen Bioun sadonkorjuujuhla. Unescon listalla on entuudestaan muun muassa suomalainen saunakulttuuri.

Nainen oli käynyt patonkiostoksilla Ranskan Cannesissa huhtikuussa 2020.­

20.2. 9:24

Ranskan kulttuuriministerillä Roselyn Bachelot’lla on edessään kiperä valinta: hänen täytyy päättää, esittääkö hän Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle patonkia, Pariisin sinkkikattoja vaiko Bioun sadonkorjuujuhlaa itäisessä Ranskassa.

Bachelot esittelee valintansa presidentti Emmanuel Macronille maaliskuun puolivälissä. YK:n kulttuurijärjestö Unesco puolestaan päättää luettelonsa täydentämisestä vuoden 2022 kuluessa, kertoivat lukuisat ranskalaismediat kuten Le Nouvel Observateur loppuviikosta.

Unesco kerää listalleen aineetonta kulttuuriperintöä. Suomessa iloittiin viime vuonna siitä, että suomalainen saunakulttuuri pääsi mukaan.

Ranska saa tarjota Unescolle ehdokkaan vain joka toinen vuosi, koska listalla on jo entuudestaan lukuisia ranskalaisen kulttuurin ja elämäntaidon saavutuksia. Näihin kuuluvat muun muassa parfyyminvalmistus ja ranskalainen gastronomia.

Ranskan tämänkertaisesta ehdokaskolmikosta suomalaisille tutuin on epäilemättä patonki. Pinttyneimpiin Ranskaa koskeviin kliseisiin kuuluu baskeripäinen boheemitaiteilija, joka kulkee Pariisin kaduilla patonki kainalossaan.

Patongin eli baguetten valmistus on Ranskassa tarkkaan laissa säädelty. Patonkeja myydään keskimäärin kuusi miljoonaa päivässä.

Mutta perinne on jossain määrin uhanalainen. Uutistoimisto Reutersin mukaan noin 30 000 leipuriputiikkia on sulkenut Ranskassa ovensa 1950-luvun jälkeen, koska valintamyymälät ovat yleistyneet. Supermarketeissakin toki myydään patonkia, mutta tapakulttuurin kannalta kyseessä ei ole sama asia.

Myös Pariisin katot ovat monelle suomalaiselle tuttuja. Miljoonakaupungin kattonäkymät ovat tunnetusti komeita, ja sinkkikattojen nostaminen ehdokkaaksi on kunnianosoitus kattomestareiden käsityöperinteelle.

Naiset viettivät evästuokiota pariisilaisella katolla perjantaina.­

Kansainvälisesti vähiten tunnettu on Ranskan kolmas ehdokas, Bioun viinijuhla Arbois’ssa lähellä Sveitsin rajaa. Juhlaa on vietetty keskiajalta lähtien joka vuosi syyskuun alussa eli sadonkorjuun aikoihin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat