Virus­muunnoksen pelko ajaa yksipuolisiin raja­sulkuihin Keski-Euroopassa – Suomalainen Patrik Leikas pääsi taksilla Itävallasta Saksaan tiukan raja­kuulustelun jälkeen - Ulkomaat | HS.fi

Virus­muunnoksen pelko ajaa yksipuolisiin raja­sulkuihin Keski-Euroopassa – Suomalainen Patrik Leikas pääsi taksilla Itävallasta Saksaan tiukan raja­kuulustelun jälkeen

Osa Itävallasta kotiinpaluuta yrittäneistä vaihto-opiskelijoista on käännytetty rajalta takaisin.

Saksan poliisi pysäytti rajan yli pyrkiviä autoja torstaina Tšekin rajalla Bad Gottleuba-Berggießhübelissa.­

20.2. 16:04

Berliini

Saksa on aloittanut Itävallan ja Tšekin rajoilla yksipuolisella päätöksellä tiukan rajavalvonnan, jonka tarkoituksena on pysäyttää naapurimaissa nopeasti leviävät koronaviruksen muunnokset, erityisesti eteläafrikkalainen virusmuunnos.

Tuhansia rajan yli pyrkineitä käännytettiin jo viime sunnuntaina, ja tiukka rajavalvonta käännytyksineen on jatkunut jo viikon. Itävalta, Tšekki ja Ranska ovat arvostelleet tiukasti Saksan yksipuolista päätöstä, mutta ankara linja Saksan rajoilla jatkuu.

Tirolissa esiintyy erityisen paljon eteläafrikkalaista koronavirusmuunnosta. Schwazin alueella noin 60 prosenttia koronavirustartunnoista edustaa tätä virustyyppiä.

Saksalla on niin Itävallan kuin Tšekin kanssa yli 800 kilometrin maarajat, joilla on normaalioloissa erittäin vilkas työmatka- ja tavaraliikenne, eikä rajanylitystä välttämättä edes huomaa.

Saksan aloittama rajasulku on kerännyt rajoille valtavia ruuhkia, koska kaikkien matkustajien asiakirjat tarkastetaan ja vain työssäkäynti tai muu painava syy hyväksytään rajanylitykseen.

Kaikkia tunnettuja virusmuunnoksia on havaittu myös Saksassa, joten kyseessä on yritys hidastaa niiden leviämistä.

Saksan pahin brittivirusmuunnoksen esiintymä on Tanskan rajan pinnassa Flensburgissa. Tanska sulkikin lauantain vastaisena yönä useita rajanylityspaikkoja Saksan-rajaltaan.

Suomalainen Patrik Leikas, 26, huolestui rajatoimien kiristyessä siitä, miten lauantaiksi suunniteltu muutto Itävallasta Suomeen onnistuu.

”Saksan rajojen sulkeminen tuli hieman puskista, ja kyllä se stressasi kovasti”, hän kertoo.

Leikas on opiskellut syyslukukauden ajan Erasmus-vaihto-opiskelijana liiketaloutta Itävallan Kufsteinissa, Tirolissa lähellä Saksan rajaa. Lukukausi päättyi viikko sitten.

Leikaksen oli tarkoitus tulla junalla Kufsteinista Müncheniin ja lentää sieltä Suomeen. Rajan ylittäviä junia ei kuitenkaan ollut enää tarjolla, joten lopulta Leikas päätti ylittää rajan taksilla.

”Ensimmäinen taksi, jolle soitin, ei suostunut edes yrittämään. Saamani taksin kuskikin kuumotteli kovasti, että pitää olla oikein hyvä syy rajaa ylittäessä”, Leikas sanoo.

Rajalla oli vastassa tiukka kuulustelu. Aseistettu vartija tenttasi asuinpaikkaa ja matkan syytä.

Patrik Leikas pääsi lauantaina taksilla Itävallasta Saksaan.­

Osa Leikaksen vaihdosta palaavista tutuista oli käännytetty rajalta aiemmin, joten hän tulosti varmuuden vuoksi kaikki mahdolliset asiakirjat, joita rajalla voitaisiin vaatia. Saksan ja Itävallan ministeriöiden nettisivuilta ei ajantasaista tietoa rajatilanteesta tai ohjeita ylittäjille löytynyt.

”Itse tulostelin juuri noista käännytyksistä oppineena kaiken, millä voi todistaa, että kyseessä on suora kotiinpaluu ilman välipysähdyksiä.”

Negatiivinen koronavirustestitulos, muuttoilmoitus ja matkustusilmoitus riittivät, ja Leikas pääsi jatkamaan matkaansa kohti Suomea.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat