Navalnyi piti jälleen tulikiven­katkuisen puheen oikeudessa ja vertasi Putinia ”jonglööriin tai taikuriin” - Ulkomaat | HS.fi

Navalnyi piti jälleen tulikiven­katkuisen puheen oikeudessa ja vertasi Putinia ”jonglööriin tai taikuriin”

Oppositiovaikuttaja lopetti puheensa vakuuttamalla, että Venäjästä tulee vielä onnellinen maa.

Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi oikeussalissa Moskovassa lauantaina.­

20.2. 16:12 | Päivitetty 20.2. 18:49

Venäjän opposition keulahahmo Aleksei Navalnyi piti jälleen tulikivenkatkuisen puheenvuoron moskovalaisessa oikeussalissa, kun vetoomustuomioistuin käsitteli hänen vankeustuomiotaan lauantaina.

Verkkolehti Meduzan mukaan Navalnyi teilasi oikeudessa saamansa kohtelun mielivaltaiseksi: ”Näyttää siltä kuin koko tämä valtajärjestelmä ylipäätään sekä ihanan palatsin omistaja Vladimir Putin haluaisivat viestittää minulle: ’No, tämä kaikki näyttää oudolta, mutta me voimme tehdä näin, katsohan. Me voimme tehdä näin.’”

Tuomioistuin piti voimassa Navalnyin ehdottoman vankeustuomion kavalluksesta. Tuomio lyheni kuudella viikolla, mutta Navalnyi joutuu silti noin kahdeksi ja puoleksi vuodeksi vankileirille.

Navalnyi vertasi presidentti Putinia ”jonglööriin tai taikuriin”, joka voi kieputtaa oikeusjärjestelmän mihin asentoon haluaa ja sanoo sitten: ”Me voimme tehdä mitä vain, katsopas, näin se käy.”

Lauantain puhe oli hyvin samanhenkinen kuin hänen helmikuun vaihteessa oikeussalissa pitämänsä puhe, jonka HS julkaisi kokonaisuudessaan suomenkielisenä käännöksenä.

Lasikopissa pidetty puhe aaltoili synkeistä mietteistä letkeään sanailuun, henkilökohtaisista tuntemuksista laveaan järjestelmäanalyysiin.

Navalnyi tukeutui puheessaan muun muassa Raamattuun, kirjailija J.K. Rowlingin Harry Potter -hahmoihin sekä yhdysvaltalaiseen Rick ja Morty -animaatioon.

Venäjällä valta haluaa pelotella vastustajiaan ja herättää tunteen yksin jäämisestä, Navalnyi sanoi.

”Tämä yksinäisyysjuttu on tärkeä”, Navalnyi sanoi. ”Se on erittäin tärkeä vallan tavoitteena.”

Tästä Navalnyi siirtyi ”filosofiin nimeltä Luna Lovekiva”.

Lovekiva on Harry Potter -kirjoissa nimihenkilön kaveri, joka sanoo, ettei kannata tuntea oloaan yksinäiseksi, koska juuri sitä Voldemort haluaisi. Lordi Voldemort taas on Pimeän velho.

”Tietysti, totta kai, meidän Voldemortimme on palatsissa, ja sitä [vastustajan yksinäisyyttä] hänkin haluaa”, Navalnyi sanoi.

Pitkähkön puheensa lopussa Navalnyi käänsi katseensa Venäjän olemukseen. Hän kertoi, että hän on saanut vankilaan runsaasti kirjeitä ja että joka toinen päättyy sanoihin ”Venäjästä tulee vapaa”.

Navalnyi sanoi haluavansa lisätä tavoitteisiin vapauden lisäksi onnellisuuden, joka toteutuisi muun muassa siten, että Venäjän suunnatonta öljy- ja kaasuvaurautta jaettaisiin kaikille.

”Meillä on kaikkea, mutta silti me olemme jotenkin onneton maa.”

”Venäjästä tulee onnellinen”, Navalnyi lopetti puheensa. ”Siinä kaikki.”

Lauantaina Navalnyi tuomittiin myös 95-vuotiaan toisen maailmansodan veteraanin kunnian loukkaamisesta. Hän sai noin 9 000 euron sakot, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tuomio liittyy Navalnyin julkaisemaan videoon, jossa hän kutsui Venäjän hallinnon kannattajia muun muassa pettureiksi. Hän viittasi videollaan toiseen videoon, jossa muun muassa kyseinen veteraani puolusti Putinin valtakautta pidentävää perustuslain muutosta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat