Venäjän FSB takavarikoi tietokirjan, joka käsitteli kuolan­suomalaisten sortoa Stalinin vainoissa - Ulkomaat | HS.fi

Venäjän FSB takavarikoi tietokirjan, joka käsitteli kuolan­suomalaisten sortoa Stalinin vainoissa

Suomalaisen punaloikkarin jälkeläinen Agnessa Haikara teki kirjan kuolansuomalaisten kohtaloista, mutta Venäjän turvallisuuspalvelu FSB keskeytti kirjan painamisen ja takavarikoi ensimmäiset kappaleet kirjapainosta.

Venäjällä turvallisuuspalvelu FSB on takavarikoinut Agnessa Haikaran kirjoittaman kirjan suomalaisista Stalinin vainoissa.­

21.2. 2:00 | Päivitetty 21.2. 12:46

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB on takavarikoinut kuolansuomalaisten kohtaloa Stalinin vainoissa käsittelevän teoksen kaikki kappaleet kirjapainosta Poljarnyin kaupungissa Murmanskin alueella.

Murmanskilaisen Agnessa Haikaran kolmen vuoden tutkimus- ja kirjoitustyö valui hukkaan, kun FSB keskeytti kirjan painamisen ja otti haltuunsa ensimmäiset 25 painosta tullutta kirjaa.

Suomensukuisen Haikaran kirja Tuntematon pohjoinen historia kertoo suomalaisten ja norjalaisten siirtolaisten poliittisesta vainosta Kuolan niemimaalla 1930–1945.

Haikara käsittelee kirjassaan 210:n ihmisen kohtaloita, kuten pakkosiirtoja ja teloituksia, Stalinin poliittisissa vainoissa. Kirjassa esiintyvistä henkilöistä kymmenen on hänen sukulaisiaan.

Juristiksi ja sosiologiksi valmistunut Haikara, 41, on kuolansuomalaisten jälkeläinen ja syntyperäinen murmanskilainen neljännessä sukupolvessa. Hänen esi-isänsä saapuivat alueelle 150 vuotta sitten.

Yksi sukulaisista, isoisoisä, on kommunisti ja punaloikkari Karl Haikara, joka saapui Murmanskiin Norjan kautta Oulunsalosta.

Haikara kiinnostui sukunsa historiasta kolme vuotta sitten ja ryhtyi tutkimaan suomalaisten kohtaloita. Hän hankki kirjaansa materiaalia arkistoista muun muassa Suomessa, Norjassa, Pietarissa, Moskovassa ja Sotšissa.

Lisäksi hän haastatteli harvoja vainosta selvinneitä ja heidän jälkeläisiään. Yksi haastatelluista on tamperelainen Nelli Heikkinen, joka syntyi gulagissa eli vankileirillä Kirovskin kaupungissa vuonna 1931.

Viime syksynä Haikara osallistui kirjallaan murmanskilaiseen kirjoituskilpailuun ja sai lokakuussa 100 000 ruplan (noin tuhat euroa) rahapalkinnon yhtenä sen voittajista.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB on ilmoittanut joulukuussa tekemänsä kirjatakavarikon syyksi rikossyytteen, jonka se väittää liittyvän kirjallisuuskilpailun palkintorahojen kavallukseen. FSB syyttää nimeltä mainitsemattomia kilpailun osallistujia yli miljoonan ruplan kavalluksesta.

Painotalossa oli muidenkin kirjoituskilpailussa menestyneiden kirjoja, mutta FSB:n työntekijät takavarikoivat ainoastaan Haikaran Tuntemattoman pohjoisen historian.

Haikara kiistää palkintorahojen väärinkäytökset. Hän sanoo käyttäneensä palkintorahat kirjan ensipainokseen. Kirjaa oli määrä painaa sata kappaletta venäjän kielellä.

Sen jälkeen Haikaran oli tarkoitus painattaa omalla kustannuksellaan vielä 500 kirjaa, jotka olisivat olleet sekä suomen- että venäjänkielisiä.

FSB:n takavarikoimat ensimmäiset 25 kappaletta oli Haikaran mukaan määrä toimittaa Murmanskin alueen valtiolliseen tieteelliseen kirjastoon.

Haikara työskentelee Murmanskin alueparlamentissa johtavana asiantuntijana osastolla, joka vastaa virallisista tapahtumista, alueiden välisestä yhteistyöstä ja paikallisten itsehallintoelinten välisestä vuorovaikutuksesta.

Kirjaa tehdessään Haikara julkaisi sosiaalisessa mediassa seuraajilleen satunnaisesti videoita ja kuvia kuolansuomalaisista, joten ”melko laaja” yleisö oli tietoinen hänen tutkimuksestaan.

Haikara lähti elokuussa lomalle Suomeen mutta ei ole palannut takaisin Murmanskiin. Hän sanoo olevansa kirjatakavarikosta paitsi ymmällään myös peloissaan.

”Mistä tiedän, jos minut nimetään vaikka ulkovaltain agentiksi”, Haikara sanoo puhelimitse Pohjois-Suomesta. ”En ymmärrä, minkä valtionsalaisuuden olen voinut paljastaa kirjoittamalla kirjan suomalaisista.”

Haikara on kirjelmöinyt Murmanskin alueen syyttäjälle ja vaatinut selvitystä FSB:n toimien laillisuudesta. Suomessa asuvat ystävät kehottivat ottamaan yhteyttä suomalaisiin tiedotusvälineisiin. Venäjällä tapauksesta on kirjoittanut muun muassa Novaja Gazeta.

Haikaran mielestä FSB:n kirjatakavarikko on suoraa jatkoa hänen sukulaistensa kokemalle sorrolle Neuvostoliitossa. Suomalaisten synkistä kohtalosta halutaan Venäjällä edelleen vaieta.

Suomessa Haikara on jatkanut tutkimustyötään.

”Ainoa toiveeni on, että kirjani palautettaisiin minulle mahdollisimman nopeasti.”

Ensimmäiset suomalaiset saapuivat Muurmannin alueelle 1860-luvun nälkävuosien seurauksena. Lisää suomalaisia saapui 1900-luvun alussa, kun Pietarin ja Murmanskin välisen junaradan rakentaminen tarjosi työtä.

Myöhemmin suomalaisia siirtyi Murmanskiin vielä sisällissodan lopussa ja sen jälkeen. Myös osa Neuvostoliittoon 1930-luvun alussa saapuneista amerikansuomalaisista muutti Kuolan niemimaalle. Muurmannin suomalaisista suurin osa kuoli vankileireillä.

Venäjällä asuneiden suomalaisten kohtaloita on ryhdytty selvittämään myös Suomessa. Kansallisarkisto aloitti viime syksynä viisivuotisen tutkimuksen siitä, mitä suomalaisille tapahtui Venäjällä 1917–1964.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat