Iran ja Kansain­välinen atomi­energia­järjestö pääsivät osittaiseen sopuun: ydinvoimaloiden tarkastukset saavat jatkua, mutta aiempaa rajatummin - Ulkomaat | HS.fi

Iran ja Kansain­välinen atomi­energia­järjestö pääsivät osittaiseen sopuun: ydinvoimaloiden tarkastukset saavat jatkua, mutta aiempaa rajatummin

Tarkastajien määrä pysyy ennallaan, mutta kohteisiin pääsy on rajattua eikä yllätystarkastuksia voida enää tehdä.

IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossi Itävallan Wienin lentokentällä pidetyssä tiedotustilaisuudessa myöhään sunnuntai-iltana, kun Grossi palasi vierailulta Iranista.­

21.2. 13:53 | Päivitetty 21.2. 22:41

Iran ja Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA ovat päässeet osittaiseen sopuun ydintarkastajien työn jatkamisesta Iranissa. Pääkaupunki Teheranissa vieraillut IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossi kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa sunnuntai-iltana.

Ydinsopimuksen kannalta uutiset ovat sekä hyviä että huonoja. Iran aikoo yhä lakata noudattamasta kansainvälisen ydinsulkusopimuksen lisäpöytäkirjaa tiistaina 23. helmikuuta, koska Yhdysvallat ei ole luopunut Iraniin kohdistuvista pakotteista sunnuntaihin mennessä.

IAEA on kuitenkin saanut neuvoteltua Iranin kanssa kahdenvälisen sopimuksen, jonka avulla järjestön ydintarkastajat saavat jatkaa välttämätöntä tarkastustoimintaa, mutta rajatummin kuin aiemmin. Tarkastajien määrä pysyy ennallaan, mutta kohteisiin pääsy on rajattua eikä yllätystarkastuksia voida enää tehdä.

Sopimus tarkastajien toiminnan jatkamisesta on voimassa kolmen kuukauden ajan.

”Se pelastaa tilanteen nyt. Kunnollisen lopputuloksen saamiseksi tarvitaan poliittisia neuvotteluja, jotka eivät ole käsissäni”, Grossi totesi tiedotustilaisuudessa ja kuvaili tulosta hyväksi.

Toiveissa vaikuttaa olevan, että Yhdysvallat ja Iran voisivat lähiaikoina neuvotella paluusta ydinsopimukseen.

Tällä viikolla EU ehdotti Iranin ydinohjelmasta epämuodollisia neuvotteluja, joissa olisivat mukana sekä Yhdysvallat että Iran. Yhdysvallat suhtautui ehdotukseen suopeasti, ja Iran sanoi harkitsevansa sitä.

Iran uhkasi aiemmin tiistaista lähtien rajoittaa YK:n ydintarkastajien valtuuksia maassa. Iranin parlamentti asetti viime vuonna sunnuntain takarajaksi Yhdysvalloille luopua presidentti Donald Trumpin hallinnon asettamista Iranin vastaisista talouspakotteista.

Iran on noudattanut lisäpöytäkirjaa vuodesta 2003. Lisäpöytäkirja sallii IAEA:n tarkastaa käytännössä vapaasti maan ydinlaitoksia. Siitä luopuminen lopettaisi esimerkiksi tarkastukset sotilasalueille, joiden epäillään liittyvän ydinohjelmaan.

Iranin varaulkoministeri Abbas Araghchi arvioi lauantaina, että lisäpöytäkirjan hylkääminen vähentää IAEA:n tarkastusvaltuuksia noin 20–30 prosentilla. Iran on kuitenkin painottanut, ettei se ole lopettamassa tyystin yhteistyötä IAEA:n tarkastajien kanssa.

Pääjohtaja Grossi saapui Teheraniin lauantaina ja tapasi sunnuntaina Iranin atomienergiajärjestön johtajan Ali Akbar Salehin. Hänen on tarkoitus tavata myös Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarif.

Kysymys lisäpöytäkirjan noudattamisesta kytkeytyy kiistaan vuoden 2015 Iranin ydinsopimuksesta (JCPOA), jossa ovat Iranin lisäksi osapuolina Yhdysvallat, Saksa, Britannia, Ranska, Venäjä ja Kiina. Sopimus rajoittaa Iranin mahdollisuuksia rikastaa uraania ydinasekäyttöön.

Sopimus on ollut henkitoreissaan Trumpin vedettyä Yhdysvallat pois siitä vuonna 2018, ja Iran on jälleen alkanut rikastaa uraania yli sopimuksessa määritetyn rajan.

Yhdysvaltojen vallanvaihdon jälkeen on kuitenkin taas ollut toiveita siitä, että sopimuksen noudattamiseen voitaisiin palata. Presidentti Joe Bidenin hallinto on halukas neuvotteluihin iranilaisten kanssa.

Varaulkoministeri Araghchi sanoi lauantaina, ettei Yhdysvaltojen palaamiseen noudattamaan sopimusta pitäisi tarvita neuvotteluja.

Pääjohtaja Grossi kertoi Suomen-vierailunsa aikana HS:n haastattelussa marraskuussa, että hänen mielestään osapuolten pitäisi istua neuvottelupöytään ja sopia asioista.

Käytännössä sopimukseen palaaminen voitaisiin hoitaa nopeastikin, sillä malli on olemassa. Aikoinaan ydinsovun synnyttyä sopimuksen vastaiset materiaalit ja laitteet laivattiin pois Iranista ja rikastettu uraani vietiin Venäjälle.

”Jos näin on tehty kerran aiemmin, se voidaan tehdä uudelleen”, Grossi sanoi.

Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n johtaja Rafael Grossi Teheranissa 21. helmikuuta.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat