Silmin­näkijät kertovat turvallisuus­joukkojen tulittaneen koteja ja ambulansseja Myanmarin verisessä mielen­osoituksessa: ”Kuinka monen on kuoltava ennen kuin YK ryhtyy toimiin?” - Ulkomaat | HS.fi

Silmin­näkijät kertovat turvallisuus­joukkojen tulittaneen koteja ja ambulansseja Myanmarin verisessä mielen­osoituksessa: ”Kuinka monen on kuoltava ennen kuin YK ryhtyy toimiin?”

”Kun ihmiset nostivat kätensä ylös ja yrittivät pyytää poliiseja lopettamaan ambulanssien ampumisen, se ei auttanut”, kertoo The Guardianin haastattelema silminnäkijä.

Loukkaantunutta mielenosoittajaa hoidettiin Myanmarin Mandalayssa lauantaina.­

21.2. 21:01

Lauantaina Myanmarin toiseksi suurimmassa kaupungissa Mandalayssa lauantain mielenosoituksessa kuolleet olivat nuori mies ja teini-ikäinen poika, kertoo brittilehti The Guardian. Toista kuolonuhria oli ammuttu päähän.

Lehti on haastatellut mielenosoittajia lauantain väkivaltaisiksi edenneistä tapahtumista. 23-vuotias nainen kertoo, että poliisi oli luvannut perääntyä, jos väkijoukko hajaantuu. Kun joukko alkoi hajota, poliisit hyökkäsivät lupauksista huolimatta pampuilla mielenosoittajia päin.

Poliisit sulkivat katuja, joten nainen päätyi läheiselle asuinalueelle. Siellä hän näki turvallisuusjoukkojen heittävän kyynelkaasua ihmisten koteihin ja ampuvan ambulansseja, joissa vapaaehtoinen lääkintähenkilöstö kuljetti loukkaantuneita.

”Kaikkialla oli niin paljon verta. Kun ihmiset nostivat kätensä ylös ja yrittivät pyytää poliiseja lopettamaan ambulanssien ampumisen, se ei auttanut. Tuli tunne, että minun täytyy juosta henkeni edestä”, nainen kertoi.

Yksi lääkintähenkilöstöön kuuluva nainen kertoi vastaavista havainnoista Facebookissa. Hän näki turvallisuusjoukkojen ampuvan koteihin ja luostarialueille. Nainen oli yrittänyt antaa ensiapua poliisin pidättämälle loukkaantuneelle mielenosoittajalle, mutta poliisi ei suostunut siihen.

Yhteensä noin 30 ihmisen kerrottiin haavoittuneen. Virkavalta käytti sekä kumiluoteja että kovia panoksia.

Osa mielenosoittajista oli heitellyt poliiseja kivillä ja yrittänyt estää poliiseja tekemästä pidätyksiä kaupungin satama-alueella. Poliisi ja sotilaat tulittivat mielenosoittajia. Paikallisen median mukaan toistakymmentä mielenosoittajaa pidätettiin yhteenotossa.

Sunnuntaina mielenosoittajat useissa kaupungeissa kokoontuivat muistamaan lauantaina kuolleita.

”Kuinka monen on kuoltava ennen kuin YK ryhtyy toimiin?” kysyttiin mielenosoittajan kyltissä. Muissakin kylteissä vaadittiin mielenosoittajille tukea YK:lta ja Yhdysvalloilta.

Mielenosoittajat pitelivät kynttilöitä lauantaina kuolleiden muistolle Yhdysvaltain suurlähetystön edessä Yangonin kaupungissa sunnuntaina.­

Helmikuun alussa tehdyn sotilasvallankaappauksen vastaisissa mielenosoituksissa on kuollut tähän mennessä yhteensä kolme mielenosoittajaa ja yksi poliisi.

Mielenosoitusten ensimmäinen kuolonuhri tuli perjantaina. Tuolloin sairaalalähteet kertoivat, että viime viikolla päähän ammuttu 20-vuotias mielenosoittaja Mya Thwate Thwate Khaing oli kuollut vammoihinsa.

Nainen haavoittui pääkaupunki Naypyidawissa, kun sotilaat avasivat tulen kohti mielenosoittajia. Ampumahaavoihinsa kuolleesta mielenosoittajasta on tullut mielenosoittajien keskuudessa vastarinnan symboli, jota jotkut ovat kutsuneet marttyyriksi. Mielenosoittajat ovat muun muassa kantaneet mielenosoituksissa hänen kuviaan, ja hänelle on järjestetty muistotilaisuuksia ympäri maan.

Naiselle pidettiin sunnuntaina Naypyidawissa hautajaiset, joihin osallistui tuhansia ihmisiä. Hautajaispaikan ympärille kerääntyneet ihmisjoukot tekivät kolmisormisen käsimerkin, josta on tullut sotilasjuntan vastustuksen symboli.

Valtionmedia väitti sunnuntaina ruumiinavauksen paljastaneen, että naisen surmannut luoti ei ollut poliisin ampuma. Valtionmedia myös sanoi tämän heitelleen hallituksen joukkoja kivillä.

Valtiollinen sanomalehti Global New Light of Myanmar ei maininnut kuolonuhreja lainkaan, mutta syytti yhteenotosta ”aggressiivisia mielenosoittajia” ja sanoi hallituksen joukkojen toteuttaneen lain mukaisia turvatoimia. Lehden mukaan mielenosoituksen johtajat pidätettiin.

Useat maat ovat tuominneet sotilasjuntan käyttämän väkivallan. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on kutsunut mielenosoittajan surmaamista pöyristyttäväksi ja vaatinut tapauksesta tutkintaa. Myös YK:n pääsihteeri Antonio Guterres tuomitsi tappavan voimankäytön Myanmarissa.

EU:n ulkoministerien on määrä tavata maanantaina keskustellakseen toimista, joita EU-maat voisivat kohdistaa vallankaappauksen tehneisiin kenraaleihin ja asevoimiin. Pakotteita asevoimien johtajille ovat jo asettaneet muun muassa Yhdysvallat ja Britannia.

Yhdysvallat on myös kehottanut sotilasjunttaa luopumaan vallasta maassa.

Yhteensä lähes 570 ihmistä on otettu kiinni sitten vallankaappauksen, kertoo Assistance Association for Political Prisoners -tarkkailujärjestö.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Myanmarissa oli jo seitsemäs perättäinen sotilasjuntan määräämä yöllinen internetkatko.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat