Lentäminen osalla Boeing 777 -koneista keskeytettiin sen jälkeen, kun yhdestä koneesta oli satanut osia talojen pihoille Denverissä - Ulkomaat | HS.fi

Lentäminen osalla Boeing 777 -koneista keskeytettiin sen jälkeen, kun yhdestä koneesta oli satanut osia talojen pihoille Denverissä

United Airlinesin lentokoneeseen tuli pian Coloradosta Denverin kansainväliseltä lentokentältä lähtemisen jälkeen moottorivika, ja koneesta satoi osia esikaupunkialueelle. Myös Hollannissa sattui lauantaina samankaltainen tapaus.

Paikalliset tarkastelivat koneen osia Denverin esikaupunkialueella Broomfieldissä Coloradossa lauantaina.­

22.2. 5:27 | Päivitetty 22.2. 14:17

Lentokonevalmistaja Boeingin mukaan lentäminen 777-konetyypin lentokoneilla, joissa on Pratt & Whitneyn 4000-sarjan moottori, on keskeytetty toistaiseksi. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Aikaisemmin Yhdysvaltain ilmailuviranomainen FAA oli määrännyt, että osaan Boeingin 777 -konetyypin lentokoneista tulisi tehdä ylimääräisiä tarkastuksia. FAA antoi määräyksen päivä sen jälkeen, kun United Airlinesin lentokoneeseen tuli pian Coloradosta Denverin kansainväliseltä lentokentältä lähtemisen jälkeen moottorivika ja koneesta satoi osia esikaupunkialueelle.

United Airlines kertoi jo aiemmin Twitterissä lopettavansa väliaikaisesti lentämisen yhteensä 24:llä Boeing 777 -konetyypin lentokoneella, joissa on sama moottori kuin onnettomuuskoneessa.

Myös FAA:n johtajan Steve Dicksonin Twitterissä ilmoittama päätös lisätarkastuksista koskee koneita, joista löytyy samainen Pratt & Whitneyn moottori. Dicksonin mukaan määräys johtaa todennäköisesti siihen, että osa kyseisen konetyypin koneista poistetaan käytöstä.

Dickson kertoi Twitterissä julkaistussa tiedotteessa konsultoineensa ilmailu­turvallisuus­asian­tuntijoiden ryhmäänsä lauantaisen onnettomuuden jälkeen. Dicksonin mukaan alustavien tietojen mukaan ainoastaan 777-koneissa käytettävien moottorien kunnon tarkastusväliä olisi lyhennettävä.

Myös monet muut yhtiöt ilmoittivat päätöksen jälkeen keskeyttävänsä lennot konemallilla, joista löytyy kyseinen moottori. Muun muassa Japan Airlines ja All Nippon Airways kertoivat keskeyttävänsä lennot, kuten myös korealaisyhtiöt Korean Air ja Asiana.

Finnairilla ei yhtiön nettisivujen mukaan ole käytössä kyseisen mallin koneita.

Boeingin mukaan kyseistä konetyyppiä Pratt & Whitney -moottorilla on käytössä lähes 130.

Sosiaalisessa mediassa levisi onnettomuuden jälkeen video, jolla nähtävästi näkyy United Airlinesin koneen vioittunut moottori. Videon julkaisseen Twitter-käyttäjän mukaan hurja video on koneessa olleen matkustajan kuvaama.

Videolla näkyy, kuinka moottorin ympäriltä on kuoriutunut valtaosa tavallisesti näkyvästä metallipinnasta. Moottori on osittain tulessa ja heiluu epävakaan näköisenä ilmavirran vaikutuksesta.

Koneesta pudonneet osat aiheuttivat jossain määrin omaisuusvahinkoja. Osia putosi muun muassa talojen pihoille ja paikalliseen puistoon.

Lauantaisesta onnettomuudesta ei kuitenkaan aiheutunut henkilövahinkoja. Vammoilta säästyivät sekä taivaalta putoavien moottorinpalasten alle joutuneen Broomfieldin kaupungin asukkaat että lentokoneen matkustajat ja henkilökunta.

Kone palasi moottorivian vuoksi Coloradon osavaltion pääkaupungin Denverin kansainväliselle lentokentälle, jonne sen onnistui laskeutua turvallisesti.

Yhdysvaltain kansallinen liikenneturvallisuuslautakunta (NTSB) kertoi Twitter-tilillään aloittaneensa tutkinnan lauantaisen tapauksen johdosta.

Muun muassa uutistoimisto Reuters ja The Guardian kertovat, että hollantilaisviranomaiset tutkivat lauantaina tapahtunutta samantyylistä onnettomuutta, jossa Maastrichtista lähteneestä koneesta oli pudonnut osia. Ne olivat muun muassa aiheuttaneet vaurioita autoihin, ja yksi ihminen loukkaantui lievästi. Konemalli ei ollut kuitenkaan 777-kone, vaan Boeing 747-400. Koneessa oli kuitenkin pienempi versio moottorista, jollainen 777-koneissa on.

Lentokonevalmistaja Boeing on ottanut viime vuosina pahasti takkiin lento-onnettomuuksien vuoksi.

Boeingin erittäin suositut 737 Max -mallin koneet olivat vastikään lentokiellossa lähes kahden vuoden ajan kuolemiin johtaneiden lento-onnettomuuksien vuoksi. Konemallin kahdessa onnettomuudessa vuosina 2018 ja 2019 kuoli yhteensä 346 ihmistä.

Konemalli joutui lentokieltoon maaliskuussa 2019, mutta lentokielto on sittemmin poistettu.

Yhdysvalloissa lentoturvallisuusviranomainen myönsi koneelle lentoluvan marraskuussa. EU:n lentoturvallisuusvirasto EASA ja Britannian ilmailuviranomainen kertoivat puolestaan tammikuun lopulla, että koneet voivat palata käyttöön.

Koronapandemian laskettua kysyntää peruivat lentoyhtiöt kuitenkin satoja 737 Max -tilauksia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat