Kansalais­oikeus­johtaja Malcolm X:n perhe vaatii murha­tutkinnan avaamista, jo edesmenneen poliisin kirjeessä syytetään poliisia ja FBI:tä osallisuudesta murhan järjestämiseen - Ulkomaat | HS.fi

Kansalais­oikeus­johtaja Malcolm X:n perhe vaatii murha­tutkinnan avaamista, jo edesmenneen poliisin kirjeessä syytetään poliisia ja FBI:tä osallisuudesta murhan järjestämiseen

Edesmenneen newyorkilaispoliisin kirjeessä väitetään New Yorkin poliisilaitoksen ja liittovaltion poliisin FBI:n osallistuneen murhan järjestämiseen pidättämällä Malcolm X:n kaksi henkivartijaa ennen tapahtumaa.

Kirjailija Reginald Wood piteli serkkunsa, nyt jo edesmenneen poliisin Raymond Woodin kirjoittamaa kirjettä New Yorkissa lauantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Malcolm X:n tyttäriä kuvassa oikealla.­

22.2. 7:17

Yhdysvalloissa vuonna 1965 surmatun kansalaisoikeusjohtaja Malcolm X:n tyttäret ovat vaatineet julkisesti isänsä murhan tutkinnan avaamista uudelleen.

Vaatimus perustuu edesmenneen newyorkilaispoliisi Raymond Woodin kirjoittamaan kirjeeseen, jossa hän väittää New Yorkin poliisilaitoksen ja liittovaltion poliisin FBI:n osallistuneen murhan järjestämiseen pidättämällä Malcolm X:n kaksi henkivartijaa ennen tapahtumaa.

Peitetehtävissä työskennellyt Wood kertoi serkkunsa mukaan osallistuneensa henkivartijoiden lavastamiseen laittomuuksiin, joiden nojalla heidät pidätettiin vain muutama päivä ennen kohtalokasta puhetilaisuutta. Woodin mukaan poliisi ja FBI myös salasivat tapauksen yksityiskohtia jälkikäteen.

Woodin toiveesta kirjeen sisältö julkistettiin vasta entisen poliisin kuoleman jälkeen.

Kolme asemiestä surmasi Malcolm X:n puhetilaisuudessa New Yorkissa vuoden 1965 helmikuussa. Sunnuntaina murhasta tuli kuluneeksi tarkalleen 56 vuotta. Murhasta tuomittiin kolme Malcolm X:n taaksensa jättämän Nation of Islam -järjestön jäsentä.

Malcolm X maaliskuussa 1964.­

Niin ikään salamurhaajan luotiin vuonna 1968 kuolleen Martin Luther Kingin ohella Malcolm X:ää pidetään yhtenä mustien amerikkalaisten kansalais­oikeus­liikkeen vaikutus­valtaisimmista hahmoista. Malcolm X on tähän päivään asti nähty Kingiä radikaalimpana ja kiistanalaisempana hahmona, jota kriitikot ovat syyttäneet väkivaltaan kannustamisesta. Hänet tunnettiin myös musliminimellään El-Hajj Malik El-Shabazz.

Paineet tutkinnan avaamiseksi uudelleen kasvoivat jo viime vuonna sen jälkeen, kun aiheesta julkaistiin dokumenttisarja suoratoistopalvelu Netflixissä.

Lue lisää: Mitä tapahtui tanssisalissa Manhattanilla 21. helmikuuta 1965? Netflix-dokumentti paljasti yksityiskohtia Malcolm X:n salamurhasta, ja nyt tutkinta saatetaan avata uudelleen

Manhattanin syyttäjänviraston tiedottaja kertoi AFP:lle tuoreimman syytöksen julkistamisen jälkeen, että tapaukseen tehdään parhaillaan katsausta.

New Yorkin poliisista kommentoitiin AFP:lle, että he ovat luovuttaneet kaikki asiaan liittyvät tiedot syyttäjälle ja ovat valmiita auttamaan heitä kaikin tavoin. FBI ei vastannut AFP:n kommenttipyyntöön.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat