Ruotsalaismies sai syytteet vakoilusta Venäjän hyväksi - Ulkomaat | HS.fi

Ruotsalaismies sai syytteet vakoilusta Venäjän hyväksi

Konsultti välitti yrityksiltä saamiaan tietoja, mikä syyttäjän mukaan saattoi vaarantaa kansallista turvallisuutta.

22.2. 12:20 | Päivitetty 22.2. 12:49

Ruotsissa 47-vuotias mies on saanut syytteet vakoilusta Venäjän hyväksi. Syyttäjän mukaan konsulttina toiminut mies oli saanut työssään ruotsalaisyrityksistä Venäjää kiinnostavaa aineistoa ja toimittanut ne eteenpäin kontakteilleen.

Dagens Nyheterin mukaan vakoilun kohteeksi joutuneet yritykset olivat ajoneuvovalmistajat Volvo ja Scania. Mies kiistää asianajajansa välityksellä syyllisyytensä.

Mies pidätettiin kaksi vuotta sitten Tukholmassa, kun hän oli ravintolassa tapaamassa venäläistä diplomaattia. Ruotsalaisviranomaisten mukaan kyseinen lähetystöneuvos oli todellisuudessa Venäjän ulkomaantiedustelun SVR:n upseeri. Diplomaattiasemansa takia hän välttyi pidätykseltä.

Syyttäjän mukaan vakoilun motiivina oli raha, jonka avulla SVR oli saanut ruotsalaismiehen rekrytoitua.

”Se, että hänelle on maksettu hyvin, osoittaa millaisen arvon venäläiset ovat antaneet miehen toimittamille tiedoille”, syyttäjä Mats Ljungqvist sanoo tiedotteessa.

Vakoilusta syytetyllä miehellä oli pidätettäessä 28 000 kruunua (noin 2 800 euroa) käteistä, jonka hän oli juuri saanut venäläiseltä ”diplomaatilta”.

Ruotsalaisyhtiöt eivät ole syyttäjän mukaan jutussa asianomistajina, koska miehellä oli konsulttina ollut oikeus saada niiltä myös salaista tietoa. Tietojen jakaminen edelleen voi kuitenkin täyttää vakoilun tunnusmerkit, syyttäjä toteaa.

Syyttäjän mukaan miehen toiminta on voinut vaarantaa Ruotsin kansallista turvallisuutta.

Jotta tietojen vuotamista ei havaittaisi yritysten tietojärjestelmässä, mies oli muun muassa kuvannut tietoja työtietokoneensa näytöltä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat