Italian suur­lähettiläs ammuttiin Kongon demokraattisessa tasavallassa - Ulkomaat | HS.fi

Italian suur­lähettiläs ammuttiin Kongon demokraattisessa tasavallassa

YK:n saattuetta alettiin tulittaa lähellä Goman kaupunkia Kongon demokraattisen tasavallan itäosassa maanantaina aamupäivällä.

22.2. 13:29 | Päivitetty 22.2. 22:16

Italian suurlähettiläs Kongon demokraattisessa tasavallassa kuoli aseellisessa hyökkäyksessä maanantaina. Italian ulkoministeriö vahvisti suurlähettiläs Luca Attanasion kuoleman, uutistoimistot Reuters ja AFP kertovat.

”Ulkoministeriö vahvistaa surun murtamana Italian suurlähettilään kuolleen tänään Gomassa”, ministeriö sanoi tiedotteessa.

Hyökkäyksessä kuoli myös italialainen poliisi ja suurlähettilään autonkuljettaja, ulkoministeriö kertoo. He olivat Maailman ruokaohjelman toimintaan liittyvällä retkellä.

”Suurlähettiläs ja sotilas matkustivat autossa osana Monuscon saattuetta, joka on Yhdistyneiden kansakuntien rauhanturvaoperaatio Kongon demokraattisessa tasavallassa”, tiedotteessa kerrottiin.

Italian ulkoministeri Luigi Di Maio päätti palata etuajassa Brysselistä Roomaan tapauksen vuoksi, AFP kertoo.

”Tämän julman iskun yksityiskohdat eivät vielä ole tiedossa, eikä ainuttakaan kiveä jätetä kääntämättä tapahtumien tutkinnassa”, Di Maio sanoi toisessa tiedotteessa.

Kongon demokraattisen tasavallan hallinto syyttää iskusta Ruandan demokraattisia vapautusjoukkoja FDLR:ää. Aseellinen kapinallisryhmä toimii aktiivisesti Kongon demokraattisen tasavallan itäosissa.

Saattuetta alettiin tulittaa lähellä Goman kaupunkia Kongon demokraattisen tasavallan itäosassa. Virungan kansallispuiston työntekijöiden mukaan hyökkäys tapahtui aamupäivällä.

Brittilehti The Guardian kertoo, että Attanasio kuoli vammoihinsa Monuscon sairaalassa Gomassa. Hän oli kuollessaan 43-vuotias. Attanasio oli toiminut nykyisessä tehtävässään vuodesta 2019.

Italiaa hän oli edustanut Kongon demokraattisen tasavallan pääkaupungissa Kinshassa vuodesta 2017. Sitä ennen hän oli AFP:n mukaan toiminut Sveitsissä, Marokossa ja Nigeriassa.

Reutersin mukaan saattuetta yritettiin ottaa panttivangiksi. Iskun tekijöistä ei ole varmaa tietoa, eikä yksikään taho ole ottanut tekoa kontolleen.

Kongon demokraattisen tasavallan armeijan joukot etsivät hyökkääjiä, AFP kertoo.

Kymmenet aseistautuneet ryhmät toimivat lähellä Gomaa sijaitsevassa Virungan kansallispuistossa ja sen ympäristössä.

Puiston työntekijöiden kimppuun on hyökätty toistuvasti. Viime kuussa kuusi heistä kuoli hyökkäyksessä, Reuters kertoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat