Intia ei ole koskaan hirttänyt naista, mutta nyt maan ainoalle naisten hirsi­puulle on tilattu köyttä - Ulkomaat | HS.fi

Intia ei ole koskaan hirttänyt naista, mutta nyt maan ainoalle naisten hirsi­puulle on tilattu köyttä

Intialaiset eivät enää halua nimetä tyttäriään Kastehelmeksi. Syynä on seitsemän perheenjäsentään tappanut opettaja.

Sanomalehti The Times of India kertoi Shabnam Alista viime viikolla.­

22.2. 14:28

Mumbai

Intiassa on yksi ainoa paikka, jossa voi hirttää naisia. Se on Mathuran aluevankila Uttar Pradeshin osavaltiossa.

Intiassa on niin ikään vain yksi paikka, joka valmistaa hirttoköyttä kuolemaantuomittuja varten. Se on Buxarin keskusvankila Biharin osavaltiossa.

Mathuraan tilattiin hiljattain köyttä Buxarista.

Pyöveli kävi jo viime vuoden puolella tarkistuskäynnillä Mathurassa ja totesi, että laitteissa oli ”rakenteellisia puutteita” olemattoman käytön vuoksi. Ne on nyt korjattu, ja 38-vuotiaasta Shabnam Alista saattaa tulla ensimmäinen nainen, jonka itsenäinen Intia teloittaa hirttämällä.

Naisia voidaan hirttää vain Mathurassa, koska lain mukaan miehiä ja naisia ei saa hirttää samoissa tiloissa.

Intian vankiloissa odottaa kuolemantuomion täytäntöönpanoa noin 400 ihmistä. Viimeksi Intiassa hirtettiin neljä joukkoraiskauksista tuomittua miestä viime vuoden maaliskuussa.

Vielä alkuvuodesta 2008 Shabnam Ali oli pidetty opettaja Bawankhedin kylässä Amrohan alueella Uttar Pradeshissa. Hän oli opiskellut yliopistossa englantia ja maantiedettä.

Alin muslimiperhe oli paikallisella mittakaavalla varakas ja sivistynyt. Isä opetti taideaineita korkeakoulussa, vanhempi veli oli insinööri, nuorempi opiskeli insinööriksi.

Perhe oli siksi kauhuissaan, kun Shabnam Ali ilmoitti rakastuneensa Salimiin, joka oli jättänyt koulukäynnin alakoulun jälkeen ja hankki elantonsa hanttihommilla. Perhe tyrmäsi Shabnamin suunnitelmat avioitua Salimin kanssa.

(Salimilla ei tiettävästi ole sukunimeä, mikä on melko tavallista Intiassa. Yhdenmukaisuuden vuoksi kumpaankin viitataan tässä artikkelissa etunimellä.)

Tilanne tulehtui niin pahaksi, että 14. huhtikuuta 2008 Shabnam sekoitti unilääkettä perheensä maitoteehen. Salim tuli Shabnamin kotiin, missä he surmasivat Shabnamin vanhemmat, veljet, veljen vaimon, serkun ja kymmenen kuukautta vanhan veljenpojan.

Shabnam piti uhrien hiuksista kiinni, Salim katkaisi kurkut kirveellä. Vauvan Shabnam kuristi hengiltä. Shabnam itse oli seitsemättä viikkoa raskaana.

Shabnam väitti ensin poliisikuulusteluissa, että joku oli tunkeutunut heidän kotiinsa ja tappanut perheenjäsenet. Myöhemmin hän myönsi toteuttaneensa verilöylyn yhdessä Salimin kanssa, motiivinaan kielletty rakkaus.

Oikeudenkäynnin aikana rakastavaisten välit viilenivät: Shabnam väitti Salimin surmanneen hänen perheensä, Salim väitti olleensa Shabnamin juonittelun uhri.

Kumpikin tuomittiin kuolemaan vuonna 2010, ja kumpikin on siitä lähtien tehnyt armahdusanomuksia. Ne on hylätty.

Shabnam synnytti vankilassa pojan, joka nyt on 12-vuotias. Shabnamin opiskelukaverin perhe on ottanut pojan kasvattilapsekseen.

Poika anoi hiljattain armahdusta äidilleen sosiaalisessa mediassa. ”Presidentti-setä, anna anteeksi äidilleni”, lukee taulussa, jota poika pitelee.

Shabnamin isän veli muutti verilöylyn jälkeen perheen taloon ja odottaa nyt innolla veljentyttärensä hirttämistä. Hän on sanonut intialaisille lehdille, että ei tunne minkäänlaista sympatiaa sukulaistyttöään kohtaan.

Salimin äiti on kertonut rukoilevansa poikansa puolesta, isä ei halua kommentoida asiaa.

Verilöyly herätti Intiassa niin valtavia tunnekuohuja, että juuri kukaan ei ole sen jälkeen halunnut nimetä lastaan Shabnamiksi. Se tarkoittaa kastehelmeä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat