Boris Johnson esitteli Britannian suunnitelman korona­rajoitusten höllentämiseen: tavoitteena on paluu suhteellisen normaaliin elämään juhannus­viikolla - Ulkomaat | HS.fi

Boris Johnson esitteli Britannian suunnitelman korona­rajoitusten höllentämiseen: tavoitteena on paluu suhteellisen normaaliin elämään juhannus­viikolla

Britanniassa jo joka kolmas aikuinen on saanut ainakin ensimmäisen rokotusannoksen.

22.2. 15:45 | Päivitetty 23.2. 9:17

Lontoo

Aikuisväestöään pikavauhtia rokottanut Britannia alkaa höllentää koronarajoituksia askel kerrallaan.

”Rokottaminen on muuttanut tilannetta selvästi parempaan suuntaan”, pääministeri Boris Johnson sanoi brittiparlamentin alahuoneessa maanantaina.

Jos kaikki sujuu hyvin, Englanti palaa suht’ normaaliin elämään juhannusviikolla.

Englannissa koulut avataan maaliskuun 8. päivänä. Kaupat, museot, kuntosalit ja kampaamot sekä ravintoloiden ja pubien ulkoterassit aukeavat huhtikuun 12. päivänä.

”Tiedämme, että ulkona tartuntariski on pienempi”, Johnson sanoi illalla tiedotustilaisuudessa, jonka näytti suorana muun muassa yleisradioyhtiö BBC.

Toukokuun 17. päivä lähtien sallitaan ravintolatarjoilu sisätiloissa sekä rajoitettu kyläily kotien sisällä. Teatterit ja konserttihallit aukeavat, mutta yleisömäärälle on yhä katto.

Kaikki rajoitukset sosiaalisille tapaamisille on määrä purkaa kesäkuun 21. päivään mennessä. Silloin aukeavat muun muassa yökerhot ja jalkapallostadionit. Järjestää saa taas isoja häitä ja konferensseja.

Johnsonin mukaan pandemiarajoitusten loppu on jo näköpiirissä:

”Kurjan vuoden jälkeen koittaa entistä parempi kevät ja kesä.”

Rokotusten teho on todettu ensimmäisenä Skotlannissa, jossa sairaalapotilaiden määrä on lähtenyt selvään laskuun.

Kun rokotusten aloittamisesta oli kulunut kuukausi, väheni yli 80-vuotiaiden sairaalaan joutumisen riski keskimäärin 81 prosentilla, Skotlannin terveysviranomaiset ilmoittivat maanantaina.

Pfizerin rokote laski sairaalariskiä 85 prosenttia, ja Astra Zenecan 94 prosenttia.

Vaikka sairaalassa olevien määrä onkin Britanniassa vähentynyt, on se yhä mittava ja vain vähän pienempi kuin kevään huippuaikana, hallituksen lääketieteellinen neuvonantaja professori Chris Whitty sanoi maanantai-illan tiedotustilaisuudessa.

Britanniassa ensimmäisen rokoteannoksensa on saanut jo lähes 18 miljoonaa ihmistä eli noin kolmannes aikuisista. Toinen annos on annettu maanantai-iltaisten tietojen mukaan yli 624 000:lle.

Ripeä rokottaminen – yhdessä erittäin kireiden koronarajoitusten kanssa – on vetänyt tartunnat ja sairaalapotilaiden määrän laskuun.

Rajoitusten höllentämisen edellytys on kuitenkin se, että saarelle ei ilmaannu uusia vaarallisia virusmuunnoksia.

Johnson kertoi neljän kohdan purkuaikataulusta Englannin osalta maanantaina brittiparlamentin alahuoneessa.

Johnsonin mukaan koronapandemian riskit ovat kuitenkin yhä suuria:

”Mikään rokote ei ole sataprosenttisen varma, eivätkä kaikki ota rokotusta.”

Tietä täysin koronattomaan Britanniaan tai maailmaan ei ole kuulemma olemassa.

”Jokaisen päätöksemme tulee perustua uusimpaan tietoon.”

Lontoolaisessa Westfield Stratfordin ostoskeskuksessa valmistauduttiin antamaan koronarokotusta torstaina.­

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Johnsonin hallitus ei halua hirttäytyä mihinkään tiukkaan aikatauluun. Maanantaina annetut päivämäärät ovat ohjeellisia.

Pääministeriä on syytetty aiemmin siitä, että hän on ollut liian hidas päättämään rajoituksista ja toisaalta liian hanakka purkamaan niitä. Nyt linja on korostetun varovainen.

Jos tartuntatilanne huononee uudelleen, pysäytetään rajoitusten purkukin. Höllennysaskelten välissä on aina viisi viikkoa.

”Aikaa tarvitaan, jotta [rajoitusten vapauttamisen] vaikutukset alkavat näkyä ja ne ehditään arvioida, siksi viisi viikkoa”, professori Whitty sanoi.

Yhdistyneen kuningaskunnan muut maat – eli Skotlanti, Wales ja Pohjois-Irlanti – päättävät koronatoimista itsenäisesti. Suunta niissäkin on kohti asteittaista purkua. Päätöksiä koordinoidaan yhdessä.

Britannian pääministeri Boris Johnson lähti Downing Streetin työhuoneeltaan kertomaan koronarajoitusten höllentämissuunnitelmastaan 22. helmikuuta.­

Myös rokotustahdin täytyy pysyä ripeänä, jotta rajoituksia voitaisiin purkaa.

Terveysministeri Matt Hancock vahvisti jo sunnuntaina, että riskiryhmät ja yli 50-vuotiaat on rokotettu mahdollisesti jo huhtikuun puoliväliin mennessä. Tavoite on, että koko aikuisväestö on saanut mahdollisuuden rokotukseen heinäkuun loppuun mennessä.

Brittihallitus on ostanut tai tilannut yli 400 miljoonaa rokoteannosta eri yhtiöiltä.

Britannia aloitti koronarokotukset jo joulukuun alussa ennen muita länsimaita. Onnistunut rokotusstrategia on työntänyt brexitiin ja talouteen liittyvät huolet toistaiseksi taka-alalle.

Kaikki koulut avautuvat Englannissa taas maaliskuun 8. päivänä.

”Koulu on lapsille paras paikka, ja siksi koulut avautuvat aina ensimmäisinä ja menevät kiinni viimeisinä”, Johnson sanoi maanantaina.

Koulujen tartuntariskiä aiotaan vähentää testaamisella ja maskien käytöllä. Koulut ehtivät olla auki vain kolme viikkoa ennen kahden viikon pääsiäislomaa, mikä osaltaan pienentää riskiä.

Myös Skotlanti, Wales ja Pohjois-Irlanti aloittavat höllennykset pienempien lasten kouluista.

Maaliskuun 8. päivänä Englannin puolella tulevat sallituiksi myös kahden hengen tapaamiset ulkotiloissa kuten puistoissa. Vanhain- ja muiden hoitokotien asukkaat saavat alkaa ottaa vastaan yhden nimetyn vierailijan.

Kahden kotitalouden tai enintään kuuden hengen tapaamiset ulkotiloissa sallitaan vasta maaliskuun 29. päivästä lukien. Samalla avataan liikuntaa ja urheilua ulkotiloissa.

Koronarajoitukset ovat olleet Britanniassa huomattavasti tiukemmat kuin Suomessa.

Koko Yhdistynyt kuningaskunta on ollut suljettuna jo viikkokausia. Kyseessä on jo pandemian kolmas lockdown.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että iso osa kaupoista on parhaillaan kiinni, kuten myös kahvilat, baarit ja ravintolat. Vain noutoruoka on sallittua. Kiinni ovat myös kaikki museot, kulttuuritapahtumat, kampaamot ja muut vastaavat hoitolat sekä liikunta- ja urheilupaikat.

Myös matkustaminen oman asuinalueen ulkopuolelle on nyt kielletty ilman pätevää syytä. Tämä rajoitus on määrä purkaa maaliskuun lopussa.

Kotoa ulos saa nyt lähteä vain pätevästä syystä, kuten töihin, lääkärille, ruokakauppaan tai kerran päivässä ulkoilemaan. Sosiaaliset tapaamiset oman kotitalouden tai niin sanotun turvakuplan ulkopuolella ovat kiellettyjä.

Lomamatkailu on nyt kielletty. Johnsonin hallitus selvittää kevään kuluessa ulkomaanmatkailun sallimista.

Jos hyvin käy, lomamatkalle ulkomaille saattaisi päästä jo toukokuun jälkimmäisellä puoliskolla. Edellytyksenä on, että muut maat suostuvat vastaanottamaan brittituristeja.

”Näitä maita ei ole nyt monia”, Johnson sanoi alahuoneessa.

Covid-19-tautiin Yhdistyneessä kuningaskunnassa on kuollut jo yli 120 000 ihmistä. Maanantaina ilmoitettiin 178 uudesta kuolonuhrista sekä 10 641 uudesta tartunnasta.

Asukkaita maassa on noin 67 miljoonaa, joista Englannissa 56 miljoonaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat