EU-ministerit sopuun pakotteista Venäjää vastaan – EU:n ulko­poliittinen johtaja Borrell: ”Venäjä on lipumassa autoritaariseksi valtioksi” - Ulkomaat | HS.fi

EU-ministerit sopuun pakotteista Venäjää vastaan – EU:n ulko­poliittinen johtaja Borrell: ”Venäjä on lipumassa autoritaariseksi valtioksi”

Pakotteita aletaan valmistella vastalauseena oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin vangitsemiselle.

Aleksei Navalnyi oikeuskäsittelyssä Moskovassa helmikuun alussa.­

22.2. 16:12 | Päivitetty 22.2. 19:19

Bryssel

Euroopan unionin ulkoministerit pääsivät maanantaina yhteisymmärrykseen pakotelistan valmistelusta. Pakotteet ovat vastalause Venäjän kansalais- ja ihmisoikeusrikkomuksiin. EU-maat ovat tuominneet oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin vangitsemisen.

EU:n ulkopolitiikan korkea edustaja Josep Borrell alkaa nyt valmistella pakotelistaa. Pakotepäätöstä vaativat erityisesti Ranska, Saksa, Puola ja Baltian maat.

Kokouksen jälkeen tiedotustilaisuudessa puhuneen Borrellin mukaan pakotteiden valmisteluissa ”ei pitäisi mennä viikkoa pidempään”.

”Jaoimme arvion, että Venäjä on lipumassa autoritaariseksi valtioksi, joka etääntyy Euroopasta. Ministerit olivat yksimielisiä siitä, että Venäjän viime toimet ovat selkeä merkki siitä, ettei se ole kiinnostunut yhteistyöstä.”

Uutistoimistojen mukaan listalla olisi Venäjän merkittäviä rikoksia tutkivan komitean johtaja, vankitoimen johtaja, Venäjän kansalliskaartin johtaja sekä yleinen syyttäjä.

”Suhteet Venäjään ovat aallonpohjassa, ei ole muuta ilmausta niitä kuvaamaan”, Saksan ulkoministeri Heiko Maas sanoi kokouksen jälkeen uutistoimisto Reutersille.

”Sen vuoksi me päätimme tänään määrätä lisäpakotteita ja listata tiettyjä henkilöitä”, Maas sanoi.

EU asettaa ensimmäistä kertaa henkilöpakotteita ihmisoikeusrikkomuksista. Joulukuussa voimaan tullut uusi mekanismi mahdollistaa esimerkiksi ihmisoikeusrikkomuksiin syyllistyneiden ihmisten varojen jäädyttämisen sekä heitä koskevat matkustuskiellot.

Aiemmin EU:n pakotepolitiikka on rajoittunut koskemaan maantieteellisiä alueita ja yksittäisten henkilöiden matkustuskiellot ovat olleet jäsenmaiden asia.

Venäjän ja EU:n suhteet ovat viilentyneet jo pitkän aikaa, mutta nyt tilanne on ollut erityisen huono. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov nöyryytti EU:n korkeaa edustajaa Borrellia Moskovan-vierailulla, minkä jälkeen hän uhkasi välirikolla.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) oli Pietarissa Lavrovin vieraana viime maanantaina puolustamassa EU:n linjaa.

Maanantain ulkoministerikokouksessa keskusteltiin myös mahdollisuudesta asettaa pakotteita Myanmarin sotilasvallankaappaukseen osallistuneille henkilöille.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat