Yhdys­valtain korkein oikeus: Trumpin on luovutettava verotietonsa talousrikoksia tutkiville syyttäjille - Ulkomaat | HS.fi

Yhdys­valtain korkein oikeus: Trumpin on luovutettava verotietonsa talousrikoksia tutkiville syyttäjille

New Yorkin osavaltionsyyttäjät tutkivat Trumpin yritystä mahdollisista talousrikoksista. Syyttäjät eivät ole kertoneet julkisuuteen, miten laajalle tutkinta ulottuu.

New Yorkin osavaltionsyyttäjät tutkivat Donald Trumpin yritystä mahdollisista talousrikoksista.­

22.2. 17:35 | Päivitetty 22.2. 18:10

Washington

Yhdysvaltain korkein oikeus päätti maanantaina, että maan entisen presidentin Donald Trumpin on luovutettava veroilmoituksensa New Yorkin osavaltionsyyttäjille.

Trump oli pitkään yrittänyt estää syyttäjiä saamasta verotietojaan ja muita pyydettyjä dokumentteja. Alunperin hän vetosi siihen, että istuva presidentti on suojassa rikostutkinnoilta. Korkein oikeus hylkäsi tämän argumentin viime heinäkuussa, minkä jälkeen Trumpin asianajajat vetosivat siihen, että syyttäjien tietopyyntö on liian laaja.

Maanantaina korkein oikeus hylkäsi tämänkin ja sanoi samalla asiasta viimeisen sanan. Trumpin on toimitettava veroilmoituksensa kahdeksan vuoden ajalta ja muut syyttäjien vaatimat tiedot. Yksikään tuomari ei ollut eri mieltä päätöksestä.

”Työ jatkuu”, tutkintaa johtava syyttäjä Cyrus Vance Jr. sanoi lausunnossaan maanantaina.

New Yorkin osavaltionsyyttäjät tutkivat Trumpin yritystä mahdollisista talousrikoksista. Syyttäjät eivät ole kertoneet julkisuuteen, miten laajalle tutkinta ulottuu.

Politico-lehden mukaan tutkinta vaikuttaa keskittyvän Trumpin entisen asianajajan Michael Cohenin syytöksiin siitä, että Trumpin yhtiö manipuloi kiinteistöjen arvoja. Cohen on myös väittänyt, että Trump on syyllistynyt vakuutuspetoksiin.

Trump ja hänen yhtiönsä ovat kiistäneet syytökset.

Edeltäjistään poiketen Trump ei julkaissut veroilmoituksiaan noustessaan presidentiksi. Korkeimman oikeuden päätös ei tarkoita, että Trumpin verotiedot tulevat julkisiksi.

Viime syksynä The New York Times -lehti julkaisi kuitenkin laajan selvityksen, jonka mukaan Trump ei ole useana vuonna maksanut lainkaan liittovaltion tuloveroa.

Lue lisää: The New York Times julkisti Trumpin verotietoja: Yhdysvaltain presidentti maksoi 750 dollaria liittovaltion tuloveroa vuodessa ja on velkaa satoja miljoonia dollareita

Korkein oikeus päätti maanantaina myös, ettei se ota kuultavakseen republikaanien nostamaa oikeusjuttua presidentinvaalien ääntenlaskennasta Pennsylvaniassa.

Jutussa oli kyse siitä, että osavaltio pidensi vaalien alla takarajaa, jonka jälkeen saapuneita kirjeääniä ei enää laskettu. Kiistanalaisia ääniä ei kuitenkaan ollut niin paljon, että niillä olisi ollut vaikutusta vaalitulokseen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat