Iran uhkaa rikastaa 60-prosenttista uraania ja estää osan tarkastuksista, Yhdysvallat ei suostu vaatimuksiin - Ulkomaat | HS.fi

Iran uhkaa rikastaa 60-prosenttista uraania ja estää osan tarkastuksista, Yhdysvallat ei suostu vaatimuksiin

Yllätystarkastukset muun muassa sotilaskohteisiin kielletään maanantai-illasta alkaen.

Iranin korkein hengellinen johtaja Ali Khamenei puhui Teheranissa sunnuntaina.­

22.2. 22:15

Iran ilmoitti maanantaina, että se irrottautuu illalla kello 22.30 Suomen aikaa sopimuksesta, joka antoi Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tehdä yllätystarkastuksia kohteisiin, joita se epäilee uraanin rikastamisesta, kertovat uutistoimistot.

Tarkastukset jatkuvat vain Iranin itse etukäteen ilmoittamissa kohteissa, kertoo Iranin uutistoimisto Tasnim. Pois rajautuvat esimerkiksi sotilaskohteet.

”Tarpeelliset käskyt on annettu ydinvoimalaitoksille”, ilmoitti Iranin IAEA-edustaja Kazem Gharibabadi Tasnimin mukaan.

Iranin korkein hengellinen johtaja Ali Khamenei ilmoitti maanantaina lisäksi, että Iran voisi rikastaa jopa 60-prosenttista uraania. Se olisi reilusti yli Iranin ydinsopimuksessa sovitun 3,67 prosentin, mutta atomipommiin vaaditaan 90-prosenttista uraania.

Ali Khamenei vannoi, että Iran “ei peräänny ydinenergiakysymyksessä”, mutta toisti jälleen, ettei Iran pyri valmistamaan ydinasetta.

Maanantain toimet ovat viimeisimmät syvenevässä Iranin ja Yhdysvaltojen välisessä kiistassa.

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump irroitti vuonna 2018 Yhdysvallat yksipuolisesti Iranin ja useiden muiden maiden välisestä sopimuksesta, jossa Iran lupasi rajoittaa uraanin rikastusta vastineeksi talouspakotteiden hölläämisestä.

Trumpin seuraaja Joe Biden yrittää yhdessä sopimuksessa mukana olevien Euroopan valtioiden kanssa pelastaa sopimuksen rippeitä, mutta osapuolet ovat ajautuneet pattitilanteeseen. Iran vaatii Yhdysvaltoja luopumaan pakotteista ennen kuin se suostuu luopumaan uraanin rikastamisesta, Yhdysvallat taas vaatii ensimmäistä askelta Iranilta.

Yhdysvaltojen edustaja kommentoi nimettömästi uutistoimistoille, että vaikka Iranin uudet toimet ovat huolestuttavia, Yhdysvallat aikoo yhä odottaa, tulisiko Iran takaisin neuvottelupöytään.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat