Yhdysvalloissa pidätetyn Emma Coronelin elämä huume­pomo El Chapon vaimona on kuin rumasta saippua­oopperasta - Ulkomaat | HS.fi

Yhdysvalloissa pidätetyn Emma Coronelin elämä huume­pomo El Chapon vaimona on kuin rumasta saippua­oopperasta

Coronelia, 31, syytetään muun muassa kokaiinin ja heroiinin salakuljetuksesta Yhdysvaltoihin.

23.2. 5:25 | Päivitetty 23.2. 13:14

Yhdysvaltojen viranomaiset ovat pidättäneet meksikolaisen huumeparoni El Chapon eli Joaquín Guzmán Loeran vaimon Emma Coronel Aispuron Dullesin lentokentällä lähellä Washingtonia, kertoo uutistoimisto AFP.

Coronelia syytetään kokaiinin, metamfetamiinin, heroiinin ja marihuanan salakuljetuksesta Yhdysvaltoihin. Lisäksi hänen epäillään osallistuneen Guzmánin johtaman huumekartellin toimintaan sekä avustaneen miestään pakenemaan meksikolaisesta vankilasta vuonna 2015.

Aiemmin ei ollut tiedossa, että Yhdysvaltojen viranomaiset olivat aikeissa pidättää Coronelin. Hänen odotetaan olevan tiistaina Washingtonissa liittovaltion oikeudessa videoyhteyden välityksellä.

Emma Coronel Aispuro poistumassa oikeudesta Brooklynissä New Yorkissa helmikuussa 2019. Joaquín Guzmán tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen saman vuoden heinäkuussa.­

Coronel, 31, on Yhdysvaltojen ja Meksikon kansalainen, ja hänellä on Guzmánin kanssa kaksostytöt. Guzmán, 63, istuu elinkautista vankeustuomiota Coloradossa korkeimman turvallisuustason vankilassa.

Emma Coronel Aispuron elämä sisältää paljon käänteitä. Se on kuin telenovelasta eli saippuaoopperasta, mutta tarina on poikkeuksellisen ruma ja väkivaltainen.

Coronel kasvoi Durangon vuorilla, Meksikon niin sanotussa kultaisessa kolmiossa eli huumekartellien ydinalueella. Durangon naapurialue on Sinaloa, jonka nimellä kulkevaa kartellia Joaquín ”El Chapo” Guzmán johti tavattoman väkivaltaisin ottein.

”El Chapo” tarkoittaa Pätkää. Guzmán on varreltaan 168 senttimetriä.

Huumekartellin johtaja Joaquín Guzmán. Kuva vuodelta 2014.­

Guzmán kiinnitti huomionsa Coroneliin, kun tämä voitti missikilpailut teini-ikäisenä. Pariskunta meni naimisiin vuonna 2007, kun Coronel oli täyttänyt 18 vuotta.

Avioliitto on Guzmánille kolmas. Kirkkohäät pidettiin Durangon maaseudulla. Häiden myötä Coronelista tuli Meksikossa julkkis.

Häiden aikaan Guzmán oli virkavaltaa paossa. Samoissa merkeissä sujuivat Guzmánin ja Coronelin ensimmäiset aviovuodet. Coronel oli monesti mukana, kun Guzmán onnistui viime tingassa pakenemaan meksikolaisia poliiseja ja yhdysvaltalaisia agentteja.

Guzmán luovutettiin lopulta Yhdysvaltoihin vuonna 2017. Tätä edelsivät värikkäät vaiheet, ennen kaikkea pako meksikolaisesta vankilasta vuonna 2015.

Guzmánin läheinen apuri todisti myöhemmin oikeudenkäynnissä New Yorkissa, että Emma Coronel oli osallistunut miehensä vankilapaon toteuttamiseen.

Coronel ja Guzmánin pojat hankkivat vankilan läheltä tontin ja järjestivät sinne aseita ja panssaroidun kuorma-auton. Guzmánille toimitettiin vankiselliin rannekello, jossa oli gps-paikannin, jotta 1,3 kilometrin pakotunneli saataisiin varmasti kaivettua oikeaan osoitteeseen eli Guzmánin sellin suihkukopin alle.

Kun Guzmánia vastaan käytiin New Yorkissa oikeutta, Emma Coronel sai osakseen entistä enemmän julkisuutta.

Hän oli lojaalin puolison perikuva ja saapui lähes joka päivä oikeussaliin tukemaan puolisoaan läsnäolollaan. Säröjä ei ilmaantunut silloinkaan, kun syyttäjät kertoivat Guzmánin kontolla olevista julmista veriteoista tai avioliiton ulkopuolisista suhteista.

Huomiota Coronel herätti myös designvaatteillaan. Hän lanseerasi oman vaatebrändin ja esiintyi yhdysvaltalaisessa tosi-tv-ohjelmassa, joka kertoi mafiaperheistä.

”Pidän itseäni normaalina naisena”, Coronel sanoi Cartel Crew -ohjelmassa. Häntä kuvattiin huvijahdin kannella.

”On ikävää, että meitä arvioidaan ja tuomitaan ilman että meitä tunnetaan. Se on kovaa.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat