Poliisi teki ratsian Georgian oppositio­johtajan toimistoon ja otti tämän kiinni, tuhannet ihmiset lähtivät kaduille protestoimaan hallitusta vastaan - Ulkomaat | HS.fi

Poliisi teki ratsian Georgian oppositio­johtajan toimistoon ja otti tämän kiinni, tuhannet ihmiset lähtivät kaduille protestoimaan hallitusta vastaan

Oppositio ei tunnusta viime syksyn parlamenttivaalien tulosta. Kiista johti myös pääministerin vaihtumiseen.

UNM-oppositiopuoluetta johtava Nika Melia puolueen toimistolla maan pääkaupungissa Tbilisissä 17. helmikuuta järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.­

23.2. 8:39 | Päivitetty 23.2. 15:19

Eteläkaukasialaisessa Georgiassa poliisi on tehnyt rynnäkön oppositiojohtaja Nika Melian toimistoon ja ottanut tämän kiinni.

Mediatietojen mukaan poliisi käytti ratsiassa kovia otteita. Poliisi muun muassa ampui kyynelkaasua kohti Melian tukijoita, jotka olivat leiriytyneet tämän toimiston edustalle viime viikosta lähtien.

Tuhannet ihmiset ovat lähteneet kaduille osoittamaan mieltään maan hallitusta vastaan.

Georgialainen oikeusistuin määräsi viime viikolla, että Melia on otettava kiinni ja vietävä tutkintavankeuteen. Häntä epäillään väkivaltaisuuksien lietsomisesta, josta voi saada jopa yhdeksän vuoden tuomion.

Melia johtaa maan suurinta oppositiopuoluetta UNM:ää. Melian mukaan häntä vastaan nostetussa oikeusjutussa on kyse poliittisesta ajojahdista.

Maanpaossa elävä Georgian entinen presidentti Mihail Saakašvili on UNM:n kunniapuheenjohtaja.

Georgian pääministeri Giorgi Gakharia erosi viime viikon torstaina maan oppositiojohtajan tilanteesta syntyneen kiistan vuoksi. Gakharian mukaan Melian pidättäminen saattaisi johtaa laajoihin levottomuuksiin maassa.

Uudeksi pääministeriksi nimitetyn Irakli Garibašvilin mukaan Melia oli pidätettävä eikä hänen pidä antaa pakoilla oikeutta. Garibašvilia pidetään georgialaisen oligarkin Bidzina Ivanišvilin läheisenä liittolaisena.

Oppositiota tukevat mielenosoittajat reagoivat pääministeri Giorgi Gakharian eroilmoitukseen heiluttamalla maan lippuja oppositiopuolue UNM:n toimiston edustalla Tbilisissä viime torstaina.­

Ivanišvilin arvioidaan käyttävän Georgiassa merkittävää valtaa, vaikka hänellä ei ole mitään virallista asemaa. Ivanišvilia on syytetty poliittisten vastustajiensa vainoamisesta ja korruptiosta oman edun tavoittelun nimissä.

Georgian poliittinen tilanne on kärjistynyt sen jälkeen kun hallituspuolue voitti lokakuussa järjestetyt vaalit. Opposition mukaan vaalit olivat vilpilliset, ja puolue on kehottanut kannattajiaan protesteihin sekä vaatinut uusien vaalien järjestämistä. Myös Saakašvili on syyttänyt vaalit voittanutta valtapuoluetta, Georgialaista unelmaa, vaalituloksen vääristelystä.

Vuodesta 2012 vallassa olleen puolueen suosio on heikentynyt Georgian talouden polkiessa paikallaan ja demokratian heiketessä.

Opposition kansanedustajat ovat kieltäytyneet osallistumasta parlamentin työhön vaalien jälkeen. Liki koko Georgian oppositio tukee Meliaa ja oli luvannut estää hänen kiinniottonsa.

EU ja Yhdysvallat ovat ilmaisseet huolensa kriisin kärjistymisestä.

”Olen järkyttynyt tapahtumista UNM:n toimistolla tänä aamuna. Väkivalta ja kaaos ovat viimeisiä asioita, joita Georgia nyt tarvitsee. Kehotan kaikkia osapuolia malttiin”, kirjoitti Britannian Georgian-suurlähettiläs Mark Clayton Twitterissä.

Amerikkalaisen Atlantic Council -tutkimuslaitoksen vanhemman tutkijan Matthew Bryzan mukaan Georgian vastakkainasettelu tuskin ratkeaa ilman länsimaiden puuttumista tilanteeseen.

”Tilanteesta uhkaa tulla hyvin vaarallinen ilman lännen välitystoimintaa.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat