Orankeja vapautettiin luontoon vuoden tauon jälkeen Indonesiassa – osa matkasta tehtiin heli­kopterilla korona­viruksen välttämiseksi - Ulkomaat | HS.fi

Orankeja vapautettiin luontoon vuoden tauon jälkeen Indonesiassa – osa matkasta tehtiin heli­kopterilla korona­viruksen välttämiseksi

Metsien kaataminen Borneossa ja Sumatralla sekä salametsästys ja laiton lemmikkikauppa uhkaavat jäljellä olevaa orankikantaa.

23.2. 13:27

Orankeja on vapautettu luontoon Indonesiassa kahdesta kuntoutuskeskuksesta noin vuoden tauon jälkeen.

Tauon syynä on ollut koronaviruspandemia: kuntoutettavina olleita orankeja ei ole haluttu altistaa koronavirukselle kuljetuksen aikana. Tästä syystä 16. helmikuuta vapautetut orangit kuljetettiin kohteisiinsa osan matkaa helikopterilla kyliä vältellen.

Sademetsään alkuperäisille asuinsijoilleen päästettiin yhteensä kymmenen borneonorankia: viisi urosta, kaksi naarasta sekä kolmas naaras kahden poikasensa kanssa. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AFP.

Orangit päätyvät kuntoutuskeskuksiin monista syistä, mutta yhteisenä tekijänä on usein ihminen.

Esimerkiksi nyt 19-vuotiaana vapautettu Nenuahiksi nimetty naaras tuotiin keskukseen jo vuonna 2006 Thaimaasta, BOS-järjestö tiedottaa.

Samaan aikaan Nenuahin kanssa saapui 47 orankia, joista on tähän mennessä voitu vapauttaa vasta kuusi yksilöä. Järjestön mukaan loput orangeista eivät pääse koskaan takaisin luontoon, sillä ne eivät ole oppineet kuntoutuskeskuksessa luonnossa tarvittavia taitoja. Taidot niiltä puuttuvat, koska ne ovat joutuneet ihmisten käsiin nuorina.

Yksi urosorangeista, Bali, pelastettiin kuntoutuskeskukseen plantaasilta huonossa kunnossa vain neljän kuukauden ikäisenä ilman emoaan – sen ihon alta löytyi kapseloituneena ammuksia, ja vasen jalka oli murtunut. Oranki painoi tuolloin alle kolme kiloa.

Orankeja on tuotu kuntoutuskeskukseen myös pieneltä metsäkaistaleelta, jota ympäröivät viljelykset. Pelkona oli, että maanviljelijät olisivat vahingoittaneet eläimiä. Orangit voivat päätyä ruokailemaan viljelyksillä, jos ne eivät löydä itselleen luontaista ruokaa.

Orankeja vapautettiin sekä keski- että itäosaan Kalimantanin kansallispuistoa Borneon saarella. Videolla näytetään, millainen operaatio eläinten siirtäminen oli.

Suojelujärjestö kertoo nettisivuillaan vapauttaneensa luontoon yhteensä 478 orankia vuodesta 2012 lähtien.

Orangit ovat erittäin uhanalaisia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat