Pohjois­korealainen loikkari päätyi kahdeksan valvonta­kameran kuvaan ja sai aikaan kaksi automaatti­hälytystä, Etelä-Korean rajavartijat eivät huomanneet - Ulkomaat | HS.fi

Pohjois­korealainen loikkari päätyi kahdeksan valvonta­kameran kuvaan ja sai aikaan kaksi automaatti­hälytystä, Etelä-Korean rajavartijat eivät huomanneet

Etelä-Korean sotilasjohto tutkii, mikä valvonnassa petti.

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in (vas.) oli huhtikuussa 2019 tarkastuskäynnillä Koreoiden välisellä demilitarisoidulla vyöhykkeellä Goseongissa lähellä paikkaa, jossa pohjoiskoeralainen loikkari otettiin kiinni viime viikolla.­

23.2. 17:34

Pohjoiskorealainen loikkari tallentui Etelä-Koreaan tullessaan valvontakameroihin kahdeksan kertaa ja aiheutti kaksi hälytystä ilman, että vartijat huomasivat hänet, kertoi Etelä-Korean sotilasjohto tiistaina uutistoimisto Yonhapin mukaan.

Loikkari otettiin lopulta kiinni Goseongin kylässä hänen matkattuaan yli kuusi tuntia alueella, jolla siviilien liikkumista on rajoitettu.

Mies oli ilmeisesti paennut sotilaita ja yrittänyt löytää siviilejä, koska pelkäsi palautusta kotimaahansa.

Etelä-Korean sotilasjohto on tutkinut 16. helmikuuta sattunutta tapausta selvittääkseen, mikä meni vikaan.

Mies näyttäisi saavuttaneen Etelä-Korean itärajan uimalla, mikä ei ole talvella helppo suoritus. Hän pysyi ilmeisesti lämpimänä sukelluspuvussa, jonka alle hän puki talvitakin. Uimista vauhdittivat lisäksi myötäinen vuorovesivirtaus ja uimaräpylät. Miehen on silti täytynyt uida kuutisen tuntia, tapauksen tutkijat arvioivat.

Mies tallentui valvontakameroihin useita kertoja jo heti rannikolla kello yhden jälkeen aamuyöllä. Järjestelmä lähetti myös kaksi hälytystä. Hän alitti rannikon raja-aidat viemärikanavan kautta ja tallentui myös aidan kameroihin.

Tämän jälkeen mies jatkoi matkaansa viitisen kilometriä, kunnes vartijat vihdoin huomasivat hänet kameroista. Mies otettiin kiinni vielä kolmen tunnin etsinnän jälkeen puoli kahdeksalta aamulla.

”Vartiossa olleet sotilaat eivät toimineet ohjeiden mukaisesti, eivätkä havainneet tuntematonta miestä”, sotilasjohto kommentoi tapausta Yonhapin mukaan.

Tutkinnassa todettiin, että toinen vartijoista oli säätänyt tietokoneohjelmistoa ja oli siksi luullut hälytyksiä järjestelmän virheilmoituksiksi. Hänen työparinsa taas oli hälytysten aikaan kiinni työpuhelussa.

Viemärin olemassaolosta armeija ei taas ollut lainkaan tietoinen, vaikka kaikki rajan tuntuman viemärit olisi pitänyt kartoittaa viime kesänä.

Loikkari on Yonhapin lähteiden mukaan ennalta tuntematon 20-vuotias kalastaja, jota ei toistaiseksi epäillä Pohjois-Korean vakoojaksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat