Hongkong aikoo pakottaa oppositio­poliitikot vannomaan uskollisuutensa Kiinalle - Ulkomaat | HS.fi

Hongkong aikoo pakottaa oppositio­poliitikot vannomaan uskollisuutensa Kiinalle

Uuden lain on ilmeisesti tarkoitus savustaa demokratiamieliset paikallisvaltuutetut viroistaan.

Ministeri Erick Tsang kertoi uudesta lakihankkeesta tiedotustilaisuudessa tiistaina.­

23.2. 18:55

Hongkongin hallitus on tehnyt aloitteen uudesta laista, joka pakottaisi kaikki poliitikot ja virkamiehet vannomaan uskollisuusvalan Kiinalle ja Hongkongin perustuslaille, kertovat uutistoimistot.

Lain tarkoitus on ”varmistaa, että Hongkongia johtavat patriootit”, kertoi perustuslakiasioista vastaava ministeri Erick Tsang tiedotustilaisuudessa tiistaina. Tsangin mukaan epäluotettaviksi arvioidut poliitikot eivät enää pääse poliittisiin asemiin.

Kiinan hallitus oli vaatinut Hongkongin johdon isänmaallisuuden varmistamista päivää ennen Tsangin tiedotustilaisuutta.

Laki tulee Hongkongin lainsäädäntöneuvoston käsittelyyn maaliskuussa. Tsangin mukaan Hongkongin perustuslaki vaatii sen käyttöönottoa.

”Et voi väittää, että olet isänmaallinen, mutta et rakasta Kiinan kommunistisen puolueen johtoa tai et kunnioita sitä – siinä ei ole mitään järkeä”, Tsang selitti.

”Isänmaallisuus on kokonaisvaltaista rakkautta.”

Jos laki tulee voimaan, tuomioistuimet poistavat toimestaan ne poliitikot, jotka eivät selviydy uskollisuuskokeesta, eivätkä he saa asettua vaaleissa ehdolle seuraavaan viiteen vuoteen.

Tsang ilmoitti jo valmiiksi, että ainakin neljä poliitikkoa tullaan hylkäämään aiemman käytöksensä perusteella.

Lailla on ilmeisesti tarkoitus poistaa viroistaan demokratiaa kannattavat valtuutetut, jotka saivat haltuunsa lähes 90 prosenttia paikoista Hongkongin paikallisvaaleissa vuonna 2019.

Demokratiaa tukeva Yuen Longin alueen paikallisvaltuutettu Henry Wong kommentoi Reutersille, ettei ole vielä päättänyt, suostuuko vannomaan valan.

”Tämä on vain keino laillistaa heidän raaka voimankäyttönsä demokratian äänen vaientamiseksi”, hän sanoi Reutersille.

Paikallisvaltuutetut ovat Hongkongin ainoa täysin demokraattinen instituutio, ja vaikka heillä ei ole valtaa merkittävissä valtakunnallisissa asioissa, vaalitappio oli nöyryytys Kiinan tukijoille.

Vielä ennen uuden lain käsittelyä Kiinan parlamentti aikoo lisäksi ehdottaa muutoksia Hongkongin vaalijärjestelyihin. Arvostelijoiden mukaan nämäkin muutokset kiihdyttävät entisestään erityishallintoalueen luisua kohti autoritääristä mallia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat