Yhdysvallat julkaisee tiedustelu­raporttinsa sauditoimittaja Jamal Khashoggin murhasta – Biden aikoo soittaa kuningas Salmanille - Ulkomaat | HS.fi

Yhdysvallat julkaisee tiedustelu­raporttinsa sauditoimittaja Jamal Khashoggin murhasta – Biden aikoo soittaa kuningas Salmanille

Yhdysvaltalais­viranomaisten mukaan tiedusteluraportti osoittaa, että Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman hyväksyi ja todennäköisesti tilasi Khashoggin murhan.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Saudi-Arabian kuningas Salman.­

24.2. 22:04 | Päivitetty 25.2. 6:11

Pian julkaistava Yhdysvaltain tiedusteluraportti osoittaa, että Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman hyväksyi sauditoimittaja Jamal Khashoggin murhan vuonna 2018, neljä yhdysvaltalais­viranomaista kertoo uutistoimisto Reutersille.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoo lukeneensa raportin ja aikovansa pian soittaa Saudi-Arabian kuninkaalle Salmanille. Raportti odotetaan julkaistavan torstaina.

Reutersille puhuneiden viranomaisten mukaan tiedusteluraportissa kerrotaan, että kruununprinssi Mohammed bin Salman hyväksyi ja todennäköisesti tilasi Khashoggin murhan. Kuninkaan poikaa pidetään Saudi-Arabian todellisena vallankäyttäjänä.

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman.­

Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan sanoi viime viikolla uutiskanava CNN:n haastattelussa, että raportin mukana julkaistaan myös hallinnon vastaus siihen, miten Khashoggin murhaan osallistuneet yksilöt saatetaan vastuuseen. Sullivan ei kuitenkaan tarkentanut keistä on kyse.

Ihmisoikeusryhmät ja aktivistit ovat pitkään vaatineet Valkoista taloa valitsemaan puolensa ja puuttumaan saudihallinnon ihmisoikeusrikkomuksiin kovemmalla kädellä.

Yhdysvaltojen tiedustelutietojen uskotaan osoittaneen alusta asti vahvasti kruununprinssin yhteyden saudijohtoa kritisoineen Khashoggin murhaan. Bidenin edeltäjä Donald Trump oli tästä huolimatta kruununprinssin kanssa hyvää pataa, mikä suututti ihmisoikeusryhmät.

Jamal Khashoggi.­

Biden on sen sijaan kritisoinut Saudi-Arabiaa voimakkaasti Khashoggin murhasta ja sanonut, että Saudi-Arabian ihmisoikeustilanteeseen ja kruununprinssi bin Salmanin toimintaan tulisi puuttua painavammin.

Bidenin linjan uskotaankin jo vaikuttaneen yhden naisten oikeuksia puolustaneen saudiaktivistin vapauttamiseen.

Lue lisää: Saudi-Arabia vapautti naisille ajo-oikeutta vaatineen aktivistin lähes kolmen vuoden vankeuden jälkeen

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat