Grafiikka näyttää, miten Irlanti ajautui Suomea paremmasta tilanteesta maailman pahimmaksi tartunta­keskittymäksi – ja miten rajoitukset auttoivat - Ulkomaat | HS.fi

Grafiikka näyttää, miten Irlanti ajautui Suomea paremmasta tilanteesta maailman pahimmaksi tartunta­keskittymäksi – ja miten rajoitukset auttoivat

Britanniasta levinnyt koronavirusmuunnos levisi Irlannissa tammikuussa räjähdysmäisesti.

Peadar Brownsin baari Dublinin keskustassa oli suljettuna keskiviikkona.­

25.2. 12:36 | Päivitetty 25.2. 13:27

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) totesi tiedotustilaisuudessa torstaina, että poikkeustoimia arvioidessaan hallitus on katsonut esimerkkiä muista maista. Ohisalo mainitsi erikseen Irlannin, joka oli hänen mukaansa taudinehkäisyssä parhaita maita ennen tilanteen pahenemista.

Irlannin tilanne on ollut hurja. Mutta yhteiskunnan sulkeminen on selvästi auttanut Irlannissa, vaikkakaan ei niin nopeasti kuin irlantilaiset toivoivat.

Irlannin tartuntamäärien dramaattisen kasvun ja yhtä nopean vähenemisen näkee oheisesta grafiikasta:

Irlannissa on noin viisi miljoonaa asukasta, vain hieman vähemmän kuin Suomessa. Väestötiheys on Suomessa pienempi, mutta toisaalta Suomessa ei ainakaan vielä ole yhtä paljon virustartuntoja kuin Irlannissa oli rajuimpien sulkutoimien alkamisen aikaan vuodenvaihteessa.

Vielä joulun alla Irlannin ja Suomen ilmaantuvuusluvut olivat käytännössä tasan: 19. joulukuuta Irlannissa oli todettu koronavirustartuntoja edeltäneen kahden viikon aikana sataatuhatta asukasta kohden 97, Suomessa 95.

Tartuntojen määrän käännyttyä Irlannissa räjähdysmäiseen kasvuun myös uuden virusmuunnoksen osuus maassa havaituista covid-19-tapauksista kasvoi tammikuussa nopeasti. Virusmuunnos havaittiin ensimmäisenä Irlannin suuremmassa naapurimaassa Britanniassa, joka myös koki Irlannin kaltaisen tartuntapiikin.

Tammikuun puolivälissä Irlannin ilmaantuvuusluku oli 1 478, Suomen vielä vain 65. Irlanti oli tuolloin maailman valtioista kaikkein pahin tartuntakeskittymä.

Suomen pääkaupunkiseudulla arviolta kolme neljännestä uusista tartunnoista on nykyään nimenomaan virusmuunnosta, joka havaittiin ensin Britanniassa.

Irlannissa sulkutila määrättiin 30. joulukuuta kuukaudeksi, siis tammikuun loppuun asti. Toimia on kuitenkin jatkettu, ja viime viikolla Irlannin hallitus päätti jatkaa niitä ainakin huhtikuun alkuun.

Sulkutoimilla Irlannin ilmaantuvuusluku on pudonnut runsaaseen 200:aan.

Toisaalta Irlannin virustilanne oli selvässä kasvussa jo 30. joulukuuta, kun tiukat rajoitustoimet otettiin käyttöön. Mutta tartuntojen määrät kasvavat Suomessakin.

Irlannin rajoitukset ovat esimerkiksi tällaisia:

Kotoa saa lähteä korkeintaan viiden kilometrin päähän. Ulkomaille matkustamista tulee välttää. Kaikilta Irlantiin saapuvilta vaaditaan negatiivinen koronavirustestitulos. Kasvomaskien käyttö on lain mukaan pakollista julkisissa liikennevälineissä, kaupoissa ja useissa muissa sisätiloissa sekä ulkona väkijoukoissa. Liikkumista julkisilla liikennevälineillä tulee välttää. Koulut ovat olleet kiinni.

Rajoitukset väsyttävät irlantilaisiakin. The Independent -lehti kertoo, että keskiviikkona poliisi otti kiinni seitsemän ihmistä sulkurajoitusten rikkomisesta. Ainakin osa heistä oli yrittänyt avata kauneushoitolan etuajassa.

Rajoituksia vastustava liike on yllyttänyt yrittäjiä jatkamaan suljettua liiketoimintaansa maaliskuun alusta. Tánaiste eli Irlannin varapääministeri Leo Varadkar painotti The Independentin mukaan, että rajoituksia noudattavat yrittäjät pelastavat ihmishenkiä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat