Virus­muunnoksista suuri huoli EU-johtajien kokouksessa – Pääministeri Marin varoittaa, ettei yksi rokotuskierros välttämättä riitä - Ulkomaat | HS.fi

Virus­muunnoksista suuri huoli EU-johtajien kokouksessa – Pääministeri Marin varoittaa, ettei yksi rokotuskierros välttämättä riitä

EU-johtajat haluavat vauhdittaa rokotteiden saapumista jäsenmaihin, mutta myös varmistaa, että mahdolliset uusiin variaatioihin tehoavat rokotteet hyväksytään nopeasti.

Suomen pääministeri Sanna Marin huippukokouksessa Brysselissä joulukuussa.­

25.2. 16:42 | Päivitetty 25.2. 22:03

Bryssel

EU-johtajien torstaisessa videokokouksessa nousi esille vakava huoli koronaviruksen varianteista. Moni EU-johtaja painotti, että EU:n tulee varautua uusien rokotteiden nopeaan hyväksymiseen myös tulevaisuudessa.

Suomen pääministerin Sanna Marinin (sd) mukaan virusvarianttien pelko nousi esiin lähes kaikkien jäsenmaiden puheenvuoroissa. Marinin mukaan on mahdollista, että virus muuntuu niin, että se on resistentti tai immuuni nykyrokotteille.

”Tämä ole välttämättä ole yhden kierroksen kokonaisuus, vaan on on mahdolllista, että tulevaisuudessa tulemme tarvitsemaan rokotteita säännönmukaisesti, kenties vuosittain”, Marin sanoi kokouspäivän jälkeen.

Myös Saksan liittokansleri Angela Merkel piti mahdollisena, että rokottamista tullaan jatkamaan virusvarianttien takia.

Marin korosti, että nykyisessä tilanteessa on tärkeää, että EU-maat saavat ne rokotteet, joista on sovittu. Esimerkiksi brittiläisruotsalaisella Astra Zenecalla on ollut merkittäviä tuotanto-ongelmia.

Marin ei halunnut arvioida, milloin Euroopassa voi jälleen esimerkiksi matkustaa vapaasti. Hän vaatii EU:lta yhteisiä linjauksia rajanylittämiseen. Suomi sai viiden muun EU-maan kanssa komission huomautuskirjeen, jonka mukaan Suomen toimet ovat ylimitoitettuja.

”Tarvitaan yhteinen käytäntö, jolla osoitetaan negatiivinen testi rajaa ylittäessä. Toinen testi kun maahan saavutaan sekä yhdenmittaiset karanteenit. Kaikki ne toimet, joilla voidaan varmistaa, ettei virus pääse leviämään rajan yli.”

Kokouksessa keskusteltiin myös yhteisestä, mahdollisesti digitaalisesti rokotustodistuksesta. Matkustamisen osalta todistusta on johtajien mukaan vielä liian varhaista ottaa käyttöön, sillä tutkimustietoa puuttuu esimerkiksi siitä, voiko rokotettu edelleen levittää mahdollista koronavirusta.

EU-maat ja komissio ovat olleet erityisen tyytymättömiä Astra Zenecan rokotetoimituslupauksiin. EU-lähteen mukaan yritys on ollut ”ylioptimistinen” tuotantolupauksissaan.

EU-johtajat vaativat rokoteyrityksiltä lisää ennustettavuutta rokotetuotannossaan. Yritysten on kunnioitettava sopimuksessa sovittuja tuotantoaikarajoja, johtajat linjasivat.

Rokoteyhtiö Astra Zenecan toimitusjohtaja Pascal Soriot puolustautui torstaina EU-parlamentin valiokuntakuulemissa. Astra Zeneca ei ole pystynyt toimittamaan lupaamiaan rokotemääriä EU:lle.

Soriot kertoi, että yritys työskentelee vuorokauden ympäri parantaakseen tuotantokapasiteettiaan. Hänen mukaansa ongelmat liittyvät bioreaktorissa viljeltäviin rokotteen aktiivisiin ainesosiin.

”Oxfordin yliopiston kokeissa yhdestä litrasta saatiin jopa 5 00 rokoteannosta. Nyt osa tuotantolaitoksistamme tuottaa vain puolet tästä”, Soriot sanoi.

Soriot’n mukaan yritys käy parhaillaan läpi globaalia tuotantoketjuaan, jotta se voisi etsiä Euroopalle korvaavia rokotteita. Soriot ei kertonut huhti–kesäkuun annosmääriä, mutta sopimuksen mukaan yrityksen pitäisi tuottaa EU:lle 180 miljoonaa rokotetta.

Torstain tietojen mukaan Astra voisi toimittaa 150 miljoonaa rokotetta, mutta alin arvio toimituksista on ollut 90 miljoonaa rokoteannosta.

Soriot oli kuulemisessa toiveikas, että aktiivisen ainesosan prosessi bioreaktorissa saadaan paremmaksi toisen vuosineljänneksen aikana.

Soriot ei vastannut europarlamentaarikkojen kysymyksiin siitä, miksei EU:lle toimiteta Britannian tehtaista rokoteannoksia. Soriot’n mukaan suurta eroa ei syntyisi, vaikka näin tehtäisiin. ”Britanniassa on 65 miljoonaa ihmistä, ja EU:ssa 450 miljoonaa”, hän sanoi.

Soriot avasi myös sopimuksia Britannian ja EU:n kanssa. Vaikka sopimukset on allekirjoitettu suunnilleen samaan aikaan, Britannian kanssa tehtyyn sopimukseen on otettu pohjaksi brittihallituksen aiemmin Oxfordin yliopiston kanssa jo aiemmin tehtyjä osioita.

”Hollannin tehdas oli aiemmin tarkoitettu brittituotantoon, mutta se tuottaa nyt EU:lle rokotteita. Tämä on muutettu”, Soriot sanoi.

Soriot painotti, että pääosa EU:n tuotannosta menee EU-maihin.

Tšekki pyysi torstaina muilta EU-mailta apua vakavan tautitilanteen selättämiseksi. Taudin ilmaantuvuusluku kahden viime viikon aikana on maassa yli 1 200 kymmentätuhatta ihmistä kohti. Luku on EU-maiden suurin.

Uutistoimisto CTK:lle puhuneen Tšekin pääministerin Andrej Babišin mukaan Ranska on jo luvannut toimittaa maahan 100 000 Biontech Pfizerin rokotetta maaliskuun puoliväliin mennessä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Rokotustilastojen mukaan Tšekki on edennyt hitaasti. 10,7 miljoonan kansalaisen Tšekki on rokottanut 600 000 annosta. 226 000 ihmistä on saanut toisen rokotteen.

Tšekeissä rokotteen on saanut 3,5 prosenttia väestöstä. Suomessa rokoteannoksia on annettu lähes 320 000 ja niillä on rokotettu 5,8 prosenttia väestöstä.

Asiaa tuntevan EU-lähteen mukaan EU-johtajille jaettu taustatieto kertoo, että Suomi on rokotustahdillaan EU-maiden keskitasoa tai hieman sen yläpuolella. EU-maista kovaa tahtia pitänyt Tanska on rokottanut kuusi prosenttia väestöstään.

EU-johtajille kerrottiin torstaina myös, että EU-maihin on toimitettu helmikuun loppuun mennessä 51 miljoonaa rokotetta, mutta niistä vain 29 miljoonaa on annettu.

Rokotustilastojen vertailu ei kuitenkaan kerro koko totuutta, sillä tilastot päivittyvät hitaasti. Lisäksi osa maista, kuten Tanska, on päättänyt pidentää ensimmäisen ja toisen rokoteannoksen välistä aikaa. Näin se pystyy rokottamaan nopeammin suuremman määrän väestöä.

Useat EU-maat ovat olleet huolissaan rokotteiden epävirallisista välityspalveluista, jotka ovat tarjonneet niille koronavirusrokotteita. Tarjolla on ollut 900 miljoonaa rokoteannosta 12,7 miljardin hintaan, EU:n korruptiontorjuntavirasto OLAF kertoi torstaina.

Virasto on aloittanut tutkinnan rokotemyynnistä. Lääkeyhtiöiden mukaan ne myyvät rokotteita vain valtiotoimijoille.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat