Yhdysvallat teki ilmaiskun Syyriassa - Ulkomaat | HS.fi

Yhdysvallat teki ilmaiskun Syyriassa

Ilmaisku oli vastaus tuoreisiin Irakissa tehtyihin Yhdysvaltain ja sen liittolaisten joukkoihin kohdistuneisiin iskuihin.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden puhui Pentagonissa 10. helmikuuta.­

26.2. 5:28 | Päivitetty 27.2. 6:51

Yhdysvallat on tehnyt ilmaiskun Itä-Syyriassa sijaitsevalle raja-asemalle, jota Iranin tukemat aseelliset joukot ovat käyttäneet. Asiasta kertoi Yhdysvaltain ulkoministeriö, jonka mukaan ilmaisku tehtiin presidentti Joe Bidenin määräyksestä.

Kyseessä oli tiettävästi ensimmäinen armeijan tekemä isku Bidenin alaisuudessa, kertoo yhdysvaltalainen uutiskanava CNN. Sen mukaan Biden määräsi iskun torstaina aamulla paikallista aikaa puolustusministerinsä Lloyd Austinin kehotuksesta.

Puolustusministeriön tiedottaja John Kirby kertoi tiedotteessa, että ilmaisku oli vastaus tuoreisiin Irakissa tehtyihin Yhdysvaltain ja sen liittolaisten joukkoihin kohdistuneisiin iskuihin. Irakin Erbilissä runsas viikko sitten tehdyssä iskussa kuoli yksi siviili ja haavoittui useita.

Isku ei tullut yllätyksenä, sillä Yhdysvallat oli luvannut vastata siihen sotilaallisesti. Bidenin mukaan isku oli varoitus Iranille. Hänen mukaansa Yhdysvallat ei voi toimia ilman rankaisua.

”Isku raja-asemalla tuhosi useita rakennuksia, joita muutamat Iranin tukemat joukot ovat käyttäneet”, puolustusministeriön Kirby kertoi tiedotteessa. Hän mainitsi shiiamilitanttiryhmät Kataib Hizbollahin ja Kataib Sayyid al-Shuhadain.

”Operaatio lähettää yksiselitteisen viestin: presidentti Biden suojelee Yhdysvaltain liittolaisia. Samaan aikaan olemme varovaisesti pyrkineet liennyttämään kokonaistilannetta niin Itä-Syyriassa kuin Irakissa.”

Kirby ei vahvistanut tiedotteessa mahdollisten kuolonuhrien määrää. Syyrian sisällissotaa tarkkaileva järjestö on kertonut, että ilmaiskussa kuoli ainakin 22 Iraniin yhdistettyjen irakilaisten puolisotilaallisten joukkojen taistelijaa.

CNN:lle puhuneen Yhdysvaltain viranomaisen mukaan iskussa kuoli ”enimmillään kourallinen” taistelijoita.

Irakilaisen sotilashenkilön mukaan iskussa kuoli ainakin yksi ihminen ja haavoittui neljä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Iskun kohteeksi valikoitunutta paikkaa uskotaan käytettävän aseiden salakuljetukseen, viranomainen kertoi. Operaation yhtenä tarkoituksena oli heikentää aseellisten joukkojen iskukykyä.

Yhdysvaltain tuoreen presidentin Bidenin Lähi-idän-politiikkaan kohdistuu nyt paljon mielenkiintoa. Reuters huomauttaa, että Yhdysvallat etsii parhaillaan tapoja saada Iran palaamaan neuvottelupöytään vuonna 2015 solmitun ydinsopimuksen palauttamiseksi takaisin voimaan.

Edellisen presidentin Donald Trumpin hallinto luopui sopimuksesta vuonna 2018, koska epäili Iranin kiertävän sopimusta, jonka tarkoituksena on varmistaa, ettei Iran pääse kehittämään ydinasetta.

Biden teki ensimmäiset ulkopoliittiset linjanvetonsa helmikuun alussa. Tuolloin hän lupasi Yhdysvaltojen sitoutuvan entistä tiukemmin kansainväliseen diplomatiaan ja lujittavan vanhoja liittolaissuhteita, jotta demokratiat eivät jäisi itsevaltaisten hallintojen alle.

Yksi merkittävimmistä Lähi-idän voimatasapainoa koskevista linjauksista koski silloin Jemenin sotaa. Biden ilmoitti Yhdysvaltojen lopettavan Saudi-Arabian aseistamisen Jemenin vuonna 2014 alkaneessa sodassa, jota Biden nimitti ”humanitaariseksi ja strategiseksi katastrofiksi”.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat