Hollannin parlamentti määritteli ensimmäisenä EU-maana Xinjiangin vainon kansanmurhaksi - Ulkomaat | HS.fi

Hollannin parlamentti määritteli ensimmäisenä EU-maana Xinjiangin vainon kansanmurhaksi

Aiemmin tällä viikolla Kanadan parlamentti teki saman linjauksen.

Kiinan lippu liehui moskeijan edessä Xinjiangin Ürümqissa tammikuussa 2019.­

26.2. 11:41

Hollannin parlamentti hyväksyi torstai-iltana aloitteen, jonka mukaan uiguurien ja muiden vähemmistökansallisuuksien vaino Kiinan länsiosissa Xinjiangin alueella täyttää kansanmurhan määritelmän.

Hollanti on ensimmäinen vastaavan määritelmän hyväksyvä eurooppalainen valtio. Yhdysvaltain edellisen presidentin Donald Trumpin hallinto määritteli Xinjiangin vainon kansanmurhaksi viimeisenä virkapäivänään tammikuussa. Kanada seurasi perässä tämän viikon alussa.

Jopa miljoona uiguureihin ja muihin vähemmistökansoihin kuuluvaa muslimia on suljettu keskitysleireille Kiinassa.

Hollannin parlamentin hyväksymä aloite ei ole sitova, eikä sillä ole suoria vaikutuksia Hollannin Kiinan-politiikkaan.

Ulkoministeri Stef Blok sanoi torstaina, että Hollannin hallitus ei halua kutsua Xinjiangin tilannetta kansanmurhaksi, koska uiguurien vainoa ei ole sellaiseksi määritelty YK:ssa tai tuomioistuimessa.

Hollannin aloitetta perusteltiin YK:n kansanmurhien vastaisen päätöslauselman määritelmällä. Vuonna 1948 hyväksytty sopimus määrittelee, että kansanmurha saattaa tapahtua, jos tavoitteena on kansanryhmän tuhoaminen kokonaan tai osittain.

Aloitteen esitti keskustavasemmistolaisen Demokraatit 66 -puolueen kansanedustaja Sjoerd Sjoerdsma. Hän on aiemmin vaatinut Kansainvälistä olympiakomiteaa perumaan Pekingin talviolympialaiset, jotka on määrä pitää helmikuussa 2022.

Virkaa toimittavan pääministerin Mark Rutten konservatiivipuolue äänesti aloitetta vastaan. Hollannin hallitus kaatui tammikuussa, ja uudet vaalit on määrä pitää maaliskuussa.

Kiinan Haagin-suurlähetystö kiisti väitteet kansanmurhasta verkkosivuillaan julkaisemassaan lausunnossa, jonka mukaan Xinjiangin väestö on kasvanut ja sen elintaso noussut viime vuosina.

Keskiviikkona Kiinan YK-lähettiläs syytti länsimaita Kiinan sisäisiin asioihin puuttumisesta uiguurikysymyksen varjolla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat