Yhdysvaltain tiedustelu­raportti: Saudi-Arabian kruununprinssi hyväksyi suunnitelman toimittaja Jamal Khashoggin murhaamiseksi - Ulkomaat | HS.fi

Yhdysvaltain tiedustelu­raportti: Saudi-Arabian kruununprinssi hyväksyi suunnitelman toimittaja Jamal Khashoggin murhaamiseksi

Kotimaansa johtoa kritisoinut Jamal Khashoggi murhattiin ja paloiteltiin Saudi-Arabian Istanbulin-suurlähetystössä vuonna 2018.

26.2. 20:33 | Päivitetty 27.2. 10:25

Yhdysvaltain tiedusteluraportin mukaan Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman hyväksyi suunnitelman siepata tai murhata sauditoimittaja Jamal Khashoggi, kertovat uutistoimistot.

Yhdysvallat julkaisi salaisen tiedusteluraporttinsa murhasta perjantaina.

Kotimaansa johtoa kritisoinut Khashoggi murhattiin ja paloiteltiin Saudi-Arabian Istanbulin-suurlähetystössä vuonna 2018. Khashoggi asui ja työskenteli Yhdysvalloissa.

Khashoggi oli kruununprinssi Mohammedin näkemyksen mukaan uhka Saudi-Arabialle, ja hän tuki väkivallan käyttämistä tämän hiljentämiseksi, raportissa sanotaan.

Toimittaja Jamal Khashoggi (vas.) ja Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman (oik.).­

Raportin mukaan on myös hyvin todennäköistä, että kruununprinssi tilasi murhan. Ainakaan murhatiimi ei olisi ryhtynyt toimeen ilman hänen suostumustaan.

“Arviomme mukaan Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman hyväksyi operaation sauditoimittaja Jamal Khashoggin sieppaamiseksi tai murhaamiseksi Istanbulissa, Turkissa”, raportissa lukee.

”Arviomme preustuu kruununprinssin hallitsemaan päätöksentekoon kuningaskunnassa, Mohammed bin Salmanin tärkeän neuvonantajan ja henkivartioiden suoraan osallisuuteen operaatiossa sekä siihen, että Kruununprinssi tukee väkivaltaisia keinoja ulkomailla asuvien toisinajattelijoiden, myös Khashoggin, vaientamiseksi.”

Saudi-Arabia ei hyväksy raportissa esitettyjä väitteitä kruununprinssin osallisuudesta tapahtumiin.

”Saudi Arabian hallitus torjuu täysin raportin negatiiviset, väärät ja hyväksymättömät arviot liittyen kuningaskunnan johtoon, ja huomauttaa, että raportissa oli virheellistä tietoa ja johtopäätöksiä”, ulkoministeriön lausunnossa todetaan.

Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken ilmoitti heti raportin julkaisemisen jälkeen toimista, joilla Yhdysvallat vastaa Khashoggin murhaan.

Yhdysvallat estää välittömästi maahanpääsyn 76:lta Saudi-Arabian kansalaiselta, joita pidetään uhkana toisinajattelijoille. Listalla on saudien kuninkaallisen kaartin joukkoja ja korkeassa asemassa oleva entinen tiedustelupäällikkö.

”Olemme tehneet selväksi, että Saudi-Arabian uhkausten ja hyökkäyksten aktivistaja, toisinajattelijoita ja toimittajia kohtaan ulkomailla on loputtava”, Blinken sanoi perjantaina tiedotteessa.

Presidentti Joe Bidenin hallinnon arveltiin etukäteen asettavan suoraan kruununprinssiin kohdistuvia pakotteita, mutta uutistoimisto Reutersin viranomaislähteen mukaan siihen ei ryhdytä.

Toimet Saudi-Arabian johtoa vastaan ovat Yhdysvalloille diplomaattisesti vaikeita, sillä Saudi-Arabia on sen tärkein liittolainen Lähi-idässä.

Vuosien takainen Khashoggin murha on noussut uudestaan esiin, sillä Biden suhtautuu Saudi-Arabiaan edeltäjäänsä Donald Trumpia kriittisemmin. Trump oli erityisen hyvää pataa juuri kruununprinssi bin Salmanin kanssa, eikä suostunut omalla kaudellaan julkaisemaan tiedusteluraporttia Khashoggin tapauksesta.

Valkoisen talon mukaan Biden haluaa nyt arvioida maiden välisen suhteen kokonaan uudestaan.

Yhdysvallat on jo asettanut asekauppojaan saudien kanssa tauolle Jemenin sodan takia, ja perjantaina uutistoimisto Reuters kertoi nimettömiin lähteisiin nojaten, että asemyynti rajoitetaan vastedes pelkästään ”puolustustarkoituksessa käytettäviin” aseisiin.

”Keskitymme lopettamaan Jemenin konfliktin samalla kun varmistamme, että Saudi-Arabialla on kaikki mitä se tarvitsee alueensa ja kansansa puolustamiseen”, kommentoi Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Reutersille.

Biden soitti kuningas Salmanille aiemmin tällä viikolla ennen raportin julkistamista ja keskusteli maiden suhteesta. Puhelussa ei Valkoisen talon mukaan mainittu Khashoggia nimeltä, mutta johtajat puhuivat ihmisoikeuksista.

Lue lisää: Biden painotti ihmisoikeuksien tärkeyttä puhelussaan Saudi-Arabian kuninkaalle

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat