Putinin kriitikko Boris Nemtsovin murhan vuosipäivää vietetään jännittyneessä ilmapiirissä, viranomaiset ovat kieltäneet kukkien viemisen surmapaikalle - Ulkomaat | HS.fi

Putinin kriitikko Boris Nemtsovin murhan vuosipäivää vietetään jännittyneessä ilmapiirissä, viranomaiset ovat kieltäneet kukkien viemisen surmapaikalle

Vuosittainen muistokulkue on koronan vuoksi peruttu.

Helmikuussa 2020 Nemtsovin muistokulkueeseen Moskovassa osallistui kymmeniä tuhansia ihmisiä. Tänä vuonna kulkue on koronavirustilanteen vuoksi peruttu.­

27.2. 5:57

Venäjällä presidentti Vladimir Putinin kriitikon Boris Nemtsovin murhasta tulee lauantaina kuluneeksi kuusi vuotta. Viranomaiset ovat jo ennalta varautuneet vuosipäivänä mahdollisesti tapahtuvaan liikehdintään Moskovassa, vaikka vuosittain järjestetty muistokulkue on koronavirustilanteen vuoksi peruttu.

Muun muassa demokratiamielisenä pidetty Eho Moskvy -radio kertoo verkkosivuillaan, että viranomaiset ovat kieltäneet kukkien viemisen sillalle, jossa Nemtsovia ammuttiin. Kukkien viemisen piti olla koronaoloissa vaihtoehtoinen tapa muistaa edesmennyttä poliitikkoa. Myös sillalle vuosittain rakennettu Nemtsovin muistomerkki on jälleen tänä vuonna tuhottu.

Venäläisviranomaisten tekemiä pidätyksiä tarkkaileva OVD-Info-sivusto kertoo myös, että poliisi on pidättänyt useita Nemtsovin muistotilaisuuksia puuhanneita ihmisiä ympäri Venäjää.

Nemtsovin kuoleman vuosipäivää vietetään tavallista jännitteisemmässä tunnelmassa opposition johtohahmo Aleksei Navalnyin vangitsemisen jälkeen. Myös Navalnyillä oli tapana ottaa osaa pääkaupungissa järjestettyyn muistokulkueeseen.

Liberaali ja demokratiamielinen Nemtsov oli nimekäs poliitikko Venäjällä etenkin 1990-luvulla. Hän oli vapaiden markkinoiden puolestapuhuja Neuvostoliiton jälkeisellä aikakaudella, ja hän kohosi urallaan varapääministeriksi. Nemtsovia pidettiin jopa lupaavimpana vaihtoehtona presidentti Boris Jeltsinin seuraajaksi, mutta hänen poliittinen kannatuksensa hiipui vuoden 1998 finanssikriisin myötä.

Putinin hallintoa Nemtsov kritisoi itsevaltaisuudesta ja demokratian puutteesta. Hän myös julkaisi selvityksiä Putinin hallinnon alla rehottavasta korruptiosta.

Nemtsov ammuttiin kuoliaaksi 27. helmikuuta vuonna 2015 sillalla lähellä Moskovan Kremliä. Nemtsovin palkkamurhasta tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin viisi tshetsheenimiestä, jotka sanoivat tunnustaneensa teon kidutuksen jälkeen. Tuomiota pidettiin myös Nemtsovin tukijapiirissä epäonnistuneena, sillä murhan tilaaja ei paljastunut.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat