Aleksei Navalnyin rangaistuspaikaksi varmistui pahamaineinen vankisiirtola Moskovan itäpuolella – Asiantuntijan mukaan oppositiopoliitikko joutuu ”punaiselle sektorille” - Ulkomaat | HS.fi

Aleksei Navalnyin rangaistuspaikaksi varmistui pahamaineinen vankisiirtola Moskovan itäpuolella – Asiantuntijan mukaan oppositiopoliitikko joutuu ”punaiselle sektorille”

Pääsy Moskovan alueen vankileirille ei onnistunut, vaikka laki edellyttää kotiseudulle sijoittamista.

Aleksei Navalnyi seurasi asiansa käsittelyä moskovalaisessa oikeudessa 20. helmikuuta.­

27.2. 15:27 | Päivitetty 28.2. 14:10

Moskovalaisesta tutkintavankilasta torstaina siirretty oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi kärsii vankeusrangaistuksensa Pokrovin vankileirillä, joka sijaitsee Vladimirin alueella runsaat sata kilometriä Moskovasta itään.

Asiasta kertoi valtiollinen uutistoimisto Ria Novosti Moskovan alueen vankeinhoitokomission vastaavan sihteerin Aleksei Melnikovin tietoihin viitaten. Melnikovin mukaan Navalnyi ”jatkaa rangaistuksensa loppuun suorittamista” Pokrovin leirillä.

Navalnyille vuonna 2014 annettu ehdollinen petostuomio muutettiin helmikuun alussa ehdottomaksi. Hänet määrättiin vankeuteen kahdeksi vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi.

Pokrovin leiri on kovan kurin rangaistussiirtolan maineessa. Vladimirin alueen ihmisoikeusvaltuutettu Ljudmila Romanova kehui lauantaina iltapäivällä vankileiriä uutistoimisto Tassille sanomalla, ettei sieltä ole tullut valituksia vuosiin.

Syy tosin saattaa olla siinä, ettei Pokrovissa ole kenelle valittaa. Ura.ru-sivustolle puhunut vankiasioihin erikoistunut asianajaja Ivan Mironov arvioi Navalnyin joutuvan leirillä niin sanotulle ”punaiselle sektorille”. Hänen mukaansa se tarkoittaa, ettei luottovangeilla tai järjestäytyneellä rikollisuudella ole vankien asioihin mitään sanomista.

Mironovin mukaan tämä tarkoittaa kovan kurin ja lain tarkan noudattamisen lisäksi, ettei vanki käytännössä voi valittaa kohtelustaan muualle kuin asianajajille tai lehdistölle. Henkilökunnalle tai vankilan johdolle purnaaminen on ajan haaskausta.

Samalla leirillä oman ”ääritoiminnasta” saamansa tuomion aiemmin kärsinyt kansallismielinen aktivisti Dmitri Demuškin puolestaan kuvasi Moskovski Komsomolet -lehdelle, mikä Navalnyitä Pokrovissa odottaa.

”Ensin hänet pannaan karanteeniin ja sen jälkeen tehostetun valvonnan osastolle”, Demuškin sanoo. ”Siinä paikassa on puhuminen kielletty. Jalat yhdessä, pää suorassa ja kädet selän takana. Nenää saa kaivaa vain hallinnon luvalla.”

Rikosseuraamusviraston johtaja Aleksandr Kalašnikov vahvisti perjantaina toimittajille Moskovassa, että Navalnyin leirikuljetus on alkanut ja vakuutti samalla, että vanki on turvassa.

”Takaan, ettei mikään uhkaa hänen terveyttään eikä sen paremmin henkeäänkään”, Kalašnikov vakuutti uutistoimisto Tassin mukaan.

Navalnyi myrkytettiin hermomyrkky novitšokilla hänen vaalivalmisteluihin liittyneen Siperian-kiertueensa aikana viime elokuussa. Venäläiset tiedotusvälineet ovatkin ryhtyneet seuraamaan Navalnyin vankilataipaleen alkua poikkeuksellisen suurella mielenkiinnolla.

Kremlille myötämielinen uutissivusto Life kertoi perjantaina, että Navalnyi olisi jo saapunut vankileirille Kolomnaan, joka sijaitsee runsaat sata kilometriä Moskovasta kaakkoon. Vankileiri on ainoa pääkaupunkia ympäröivällä Moskovan alueella sijaitseva miesten vankisiirtola. Venäjän lainsäädännön mukaan vanki tulee sijoittaa ensisijaisesti oman asuinalueensa rangaistuslaitokseen.

Kolomnan yleisen kurin vankileiri on lähes tuhatpaikkainen rangaistuslaitos, jolla on oma työpaja ja sairaala.

Leirihallinto kiisti kuitenkin Lifen tiedon saman tien useille asiaa tiedustelleille venäläisille tiedotusvälineille.

”Jos Navalnyistä soittelette, häntä ei ole näkynyt eikä meillä ole hänen tulostaan mitään tietoa”, uutissivusto RBK:lle vastattiin leiriltä perjantai-iltana.

Moskovan alueen vankeinvalvontakomission puheenjohtaja Aleksandr Maltsev vahvisti lauantaina uutistoimisto Tassille, että Navalnyitä ei sijoiteta yhteenkään alueen rangaistuslaitokseen. Maltsev ei tiennyt, mihin tuomittu on matkalla.

Pääsy Moskovan alueen vankileirille olisi itse asiassa melkoinen suosionosoitus, sillä vangit siirretään usein etäisiin rangaistuslaitoksiin.

Navalnyin pikkuveli Oleg Navalnyi sai 2014 ehdottoman tuomion samassa Yves Rocher -jutussa, josta Aleksei Navalnyille annettiin nyt ehdoton tuomio. Oleg istui suuren osan kolmen ja puolen vuoden tuomiostaan Orjolin leirillä yli kolmensadan kilometrin päässä Moskovasta.

Lontoossa asuvan entisen öljypohatan Mihail Hodorkovskin ylläpitämä Otkrytyje Medija puolestaan kertoi Telegram-kanavallaan lauantaina, että Navalnyitä ollaan todennäköisesti viemässä joko Mordvaan tai Sverdlovskin alueelle eli Jekaterinburgin seudulle Länsi-Siperiaan. Kanava perusti tietonsa nimettömään lähteeseen rikosseuraamusvirastossa.

Ennen Aleksei Navalnyitä tunnetuin Venäjän poliittisina pidetyistä vangeista oli juuri öljypohatta Hodorkovski, joka sai vuonna 2005 kahdeksan vuoden vankeustuomion törkeistä petoksista, veronkierrosta ja niiden organisoinnista.

Moskovassa kirjoilla ollut Hodorkovski passitettiin 5 000 kilometrin päähän Krasnokamenskin leirille Tšitan taakse, lähelle Mongolian ja Kiinan rajaa. Rikosseuraamusvirasto perusteli sijoitusta Moskovan alueen vankiloiden ahtaudella ja tuomitun omalla turvallisuudella.

Poliisit valvoivat liikennettä Venäjän Karjalassa sijaitsevassa Segežan vankileiri 7:ssä Mihail Hodorkovskin ollessa siellä suorittamassa vankeusrangaistustaan joulukuussa 2013.­

Hodorkovski valitti sijoituksesta mutta turhaan. Toista tuomiotaan hän istui vuosina 2011–2013 Segežassa Karjalassa ennen kuin presidentti Vladimir Putin armahti hänet.

Täydessä eristyksessä poliittisesta elämästä sen paremmin Hodorkovski kuin Oleg Navalnyikään eivät olleet.

Oppositiolehti Novaja Vremja julkaisi Olegin kolumneja, Hodorkovskin vankilakirjoituksia ilmestyi myös läntisissä lehdissä ja hänen oli kirjeenvaihdossa muun muassa kirjailija Boris Akuninin ja Ljudmila Ulitskajan kanssa.

Vankeutensa jälkeen Hodorkovski julkaisi vankitoverihahmoihin keskittyneen muistelmakirjan, joka ilmestyi suomeksi nimellä Uusia muistelmia kuolleesta talosta.

Kirja sisältää myös Hodorkovskin erittelyä vankilajärjestelmästä. Kirjoittajan mukaan sekä tuomarit, syyttäjät että asianajajat ovat patologisia valehtelijoita ja vanginvartijoiden tehtävä on kasvattaa uusia jäseniä Venäjän alamaailmalle.

Mihail Hodorkovski oikeudessa Moskovassa toukokuussa 2011.­

Venäjän vankijärjestelmä on Neuvostoliiton niin sanotun vankileirien saariston perillinen ja jako ”tavallisen” ja ”kovennetun” kurin leireihinkin on edeltäjävaltion perua.

Samaa perintöä on nimitys ”ojennusleiri”, jolla 1960 lakkautettu Neuvostoliiton pakkotyötä ohjannut vankihallinto Gulag viesti uudelleenkasvattavansa hairahtuneista neuvostoihmisistä kunnon kansalaisia.

Muuten nykyjärjestelmän yhteydet menneeseen pakkotyöleirien saaristoon ovat melko vähäiset. Venäläiset käyttävät sekä virallisissa että epävirallisissa yhteyksissä nimitystä vankileiri mutta kuvaavampi ehkä olisi rangaistussiirtola tai vain vankila.

Leirioloista muistuttavaa on, että usein vankilalla on omaa maataloustuotantoa, siis peltoa ja navetta.

Vanginvartija seurasi koiran kanssa vankien työskentelyä vankileirin perunapellolla siperialaisen Krasnojarskin lähistöllä syyskuussa 2012.­

Hodorkovski oli Karjalan ojennusleirillä numero seitsemän, jonka ammattikoulussa koulutettiin kirvesmiehiä, puuseppiä ja parkettiasentajia. Vankilan työpaja myi muun muassa ilmastointiventtiileiden muovihattuja ja saunakiuluja.

Hodorkovski oli ensin töissä huoltomiehenä ja sitten työpajalla. Riitaa vankilanjohdon kanssa tuli tuolloisten uutisten mukaan, kun Hodorkovski oli lorvinut työnjohtajan kopissa tupakoimassa ja parantamassa maailmaa pomon kanssa. Krasnokamenskissa oli tiettävästi vankitoverin kanssa tappeluakin.

Oleg Navalnyi taas istui useita kertoja erityksessä väitetysti huonosta käytöksestä. Hän valitti kohtelustaan oikeuteen, joka ratkaisi asian kantajan eduksi mutta valitustuomioistuimessa vankila voitti.

Aleksei Navalnyi keskusteli vankihäkkiin suljetun Oleg-veljensä kanssa Moskovassa pidetyssä oikeuden istunnossa joulukuussa 2014.­

Neuvostoaikana käytössä oli laajasti rikoslain pahamaineinen maanpetospykälä 58. Nykyisessä lainsäädännössä vastaavassa roolissa ovat lähinnä ”ääritoiminnan” vastaiset lait. Sekä Navalnyit että Hodorkovski saivat tuomiot talousrikoksista.

Vankileirien suuri asiantuntija Aleksandr Solženitsyn on Navalnyin jonkinmoinen hengenheimolainen, ajoittain isovenäläisiä kantoja ja levottoman Kaukasian eristämistä esittänyt toisinajattelija. Hänen klassikkoteoksensa Vankileirien saaristo sisältää kattavan kuvauksen sodan jälkeisten vuosien tuskastuttavan pitkistä ja kurjista vankikuljetuksista, joita säesti kovaääninen huomautus ”saattovartio ampuu varoittamatta”.

Nykyisin vankivaunujen matkaa itään viivästyttänee eniten rahtiliikenne, joka on kuormittanut Siperian-radan täysin.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International perui kuluneella viikolla Aleksei Navalnyin nimittämisen mielipidevangiksi, koska hänen katsottiin syyllistyneen vuonna 2007 julkaistuilla maahanmuuttovastaisilla videoilla väkivaltaan yllyttämiseen.

Venäjän oppositio pitää Navalnyitä silti poliittisena vankina eikä hän ole ainoa. Ihmisoikeusjärjestö Memorialin viime lokakuussa julkaiseman listan mukaan Venäjällä oli tuolloin 326 poliittista vankia, joista 297 oli saanut tuomionsa uskonnollisen ja 65 poliittisen toiminnan vuoksi.

Venäjä on nimennyt Memorial-järjestön ”ulkomaiden agentiksi”.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat