Poliisi ampui mielenosoittajia Myanmarissa, YK:n mukaan ainakin 18 kuollut, EU aikoo asettaa pakotteita - Ulkomaat | HS.fi

Poliisi ampui mielenosoittajia Myanmarissa, YK:n mukaan ainakin 18 kuollut, EU aikoo asettaa pakotteita

Poliisi hajottaa mielenosoituksia yhä väkivaltaisemmin. Lauantaina YK-suurlähettiläs sai potkut pyydettyään apua YK:n yleiskokouksessa.

27.2. 17:24 | Päivitetty 28.2. 21:46

Myanmarissa poliisi on ampunut mielenosoittajia sunnuntaina, ja useita ihmisiä on kuollut, kertoo uutistoimisto AFP. Kyseessä on mielenosoitusten verisin päivä. Myanmarin viranomaiset ovat viime päivinä huomattavasti koventaneet otteitaan mielenosoittajia vastaan.

Tiedot kuolleiden määrästä ovat sunnuntain mittaan vaihdelleet eri lähteissä. YK:n ihmisoikeuskomissaarin toimiston mukaan kuolleita on 18, Reuters kertoo.

YK:n ihmisoikeuskomissaarin toimisto tuomitsi sunnuntaina tappavan voiman käyttämisen rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan. Toimiston mukaan myös sotilaita on ollut tukemassa poliiseja mielenosoittajia vastaan.

”Poliisi ja asevoimien joukot ovat asettuneet rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan, käyttäen tappavaa voimaa, joka YK:N ihmisoikeustoimiston saamien uskottavien tietojen mukaan on johtanut ainakin 18 ihmisen kuolemaan yli 30:n haavoittumiseen”, todettiin YK:n lausunnossa Reutersin mukaan.

Myös Euroopan unionin ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell tuomitsi sunnuntaina voimankäytön Myanmarin mielenosoittajia vastaan ja vahvisti, että EU asettaa pakotteita Myanmarin sotilashallintoa vastaan.

EU:n jäsenmaiden ulkoministerit ilmaisivat jo vajaa viikko sitten pitämässään kokouksessa olevansa valmiit asettamaan pakotteita Myanmarin sotilasjohtajille.

”Ampumalla aseettomia kansalaisia turvallisuusjoukot ovat osoittaneet räikeää piittaamattomuutta kansainvälisestä oikeudesta, ja heidät on pantava vastuuseen”, Borrell sanoi AFP:n mukaan.

”Euroopan unioni tulee ryhtymään toimeen pian vastatakseen näihin tapahtumiin”, hän ilmoitti.

Reutersin ja AFP:n haastattelemien silminnäkijöiden mukaan poliisit ovat käyttäneet mielenosoittajia vastaan tainnutuskranaatteja, kyynelkaasua ja ampuma-aseita.

Reutersin mukaan esimerkiksi Myanmarin suurimmassa kaupungissa Yangonissa poliisit ampuivat mielenosoittajia eri puolilla kaupunkia. Myös muualla Myanmarissa on ihmisiä kuollut.

Esimerkiksi The Myanmar Now media kertoo kahden ihmisen kuolleen mielenosoituksissa Mandalayn kaupungissa.

Aiemmin sunnuntaina kerrottiin kolmen mielenosoittajan saaneen surmansa Dawein kaupungissa, kun poliisi ja sotilaat pyrkivät hajottamaan mielenosoituksen ampumalla kovilla panoksilla. Lisäksi ainakin 20 ihmistä loukkaantui kumiluodeista. Kuolemista kertoi paikallismedia Dawei Watch.

Sotilasjuntan hallitsemassa Myanmarissa viranomaisten otteet mielenosoittajia kohtaan ovat kovenneet viikonvaihteessa. Mielenosoituksia hajotettiin väkivaltaisesti jo perjantaina. Kuolleista raportoitiin lauantaina, ja sunnuntaina väkivalta näyttää lisääntyneet vielä entisestään.

Poliiseja hajottamassa mielenosoitusta Yangonissa Myanmarissa lauantaina.­

Lauantaina Myanmar myös erotti YK-suurlähettiläänsä, kertoi valtiollinen televisiokanava Reutersin mukaan.

Perjantaina Myanmarin YK-suurlähettiläs Kyaw Moe Tun aneli YK:n yleiskokouksessa apua sotilasjunttaa vastaan. Hän ilmoitti edustavansa vaaleilla valittua, Aung San Suu Kyin johtamaa hallintoa.

Myanmarin YK-suurlähettiläs Kyaw Moe Tun vetosi kansainväliseen yhteisöön ja pyysi tukea sotilasjuntan kukistamiseksi perjantaina YK:n yleiskokouksessa.­

”Tarvitsemme edelleen vahvimmat mahdolliset toimet kansainväliseltä yhteisöltä, jotta sotilasvallankaappaus saadaan heti loppumaan”, hän sanoi Reutersin mukaan.

Mellakkapoliisit hajottivat mielenosoituksia lauantaina kovin ottein eri puolilla Myanmaria.

Suurimmassa kaupungissa Yangonissa poliisit ampuivat AFP:n mukaan kumiluoteja hajottaakseen mielenosoituksen Myaynigonen risteyksessä, joka on kaupungin keskustassa sijaitseva tärkeä liikenteen solmukohta.

Poliisi on pidättänyt runsaasti mielenosoittajia. Lauantaina kiinni otettujen joukossa on AFP:n mukaan ainakin kolme journalistia, muiden muassa yhdysvaltalaisen uutistoimiston AP:n kuvaaja.

Voimakeinot mielenosoittajia vastaan kovenivat jo perjantaina, kertoo Thaimaasta käsin toimiva Myanmariin keskittynyt uutissivusto The Irrawaddy. Sen mukaan perjantaina kymmeniä ihmisiä haavoittui tai joutui pidätetyiksi.

Poliisi otti kiinni sotilasjunttaa vastustaneen mielenosoittajan perjantaina Yangonin kaupungissa.­

Myanmarilaiset alkoivat sankoin joukoin osoittaa mieltään muutama päivä sen jälkeen, kun armeija kaappasi vallan Myanmarissa 1. helmikuuta. Mielenosoittajia on ollut kaduilla satojatuhansia.

Sotilasvallankaappaus lopetti noin kymmenen vuotta sitten alkaneen kehityksen kohti demokratiaa. Vallankaappauksen yhteydessä sotilasjuntta pidätti joukon merkittäviä, vaaleilla tehtäviinsä valittuja johtajia, kuten suurimman puolueen NLD:n johtajan Aung San Suu Kyin.

Häntä ei ole sen koommin nähty julkisuudessa, eikä hänen olinpaikkaansa tiedetä.

Sotilasjuntta perusteli vallankaappausta väitteillä, että viime marraskuussa pidetyissä vaaleissa olisi ollut vilppiä. Vaaleissa NLD sai jo toista kertaa peräkkäin murskavoiton. Sen kannatus nousi noin 80 prosenttiin.

Ennen demokratiakehityksen alkua sotilasjuntta hallitsi Myanmaria eli entistä Burmaa vuosikymmenet. Sotilaiden kirjoittama perustuslaki on tähänkin asti taannut armeijalle tietyn määrän parlamenttipaikkoja ja tietyt turvallisuuteen liittyvät ministerinpaikat, mutta armeija näyttää silti kokeneen NLD:n tuoreimman murskavoiton uhkaksi asemalleen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat