Biden lupaa kertoa uudesta Saudi-Arabian-politiikasta maanantaina, asiantuntija ei suuria odota: ”Jos muutoksia verrataan Bidenin kampanjapuheisiin, niin teot tuottavat pettymyksen” - Ulkomaat | HS.fi

Biden lupaa kertoa uudesta Saudi-Arabian-politiikasta maanantaina, asiantuntija ei suuria odota: ”Jos muutoksia verrataan Bidenin kampanjapuheisiin, niin teot tuottavat pettymyksen”

Professori Hannu Juusola pitää Yhdysvaltain presidentin linjanvetoja yllättävän varovaisina.

Professori Hannu Juusola Helsingissä 7. elokuuta 2014.­

28.2. 15:45

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden lupasi lauantai-iltana Yhdysvaltain itärannikon aikaa uutistoimisto Reutersin haastattelussa muuttavansa Washingtonin suhtautumista Saudi-Arabiaan. Bidenin mukaan hän kertoo uusista linjauksista maanantaina.

”Annamme maanantaina tiedotteen siitä, mitä aiomme tehdä Saudi-Arabian kanssa ylipäätään”, Biden kommentoi.

Presidentin ilmoitus tuli sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli julkaissut tiedusteluraporttinsa sauditoimittaja Jamal Khashoggin murhasta. Kotimaansa johtoa arvostellut Khashoggi murhattiin ja paloiteltiin Saudi-Arabian Istanbulin-lähetystössä 2018. Khashoggi asui ja työskenteli Yhdysvalloissa.

Sauditoimittaja Jamal Khashoggi. Kotimaansa johtoa arvostellut Khashoggi murhattiin ja paloiteltiin Saudi-Arabian Istanbulin-lähetystössä 2018.­

Toimittaja oli kruununprinssi Mohammed bin Salmanin mukaan uhka Saudi-Arabialle ja prinssi tuki väkivallan käyttämistä tämän hiljentämiseksi, raportissa sanotaan.

Ulkoministeri Anthony Blinken ilmoitti heti raportin julkaisemisen jälkeen, että Yhdysvallat estää maahanpääsyn 76:lta Saudi-Arabian kansalaiselta, joita pidetään uhkana toisinajattelijoille.

Ulkoministeri Antony Blinken kuvattuna 19. tammikuuta Washingtonissa.­

Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professorin Hannu Juusolan mukaan luvassa on odotettua varovaisempia linjavetoja.

”Jos muutoksia verrataan Bidenin kampanjapuheisiin, niin teot tuottavat pettymyksen”, Juusola ennustaa.

”Ellei pakotteita kohdisteta kruununprinssiin itseensä ja sitä Biden ei todennäköisesti tule tekemään.”

”Biden tasapainoilee eri intressien kanssa”, Juusola arvioi. ”Tämä vie hänet pikemminkin reaalipolitiikkaan kuin kampanjalupausten toteutukseen. Kampanjassaan hän käytti kovaa kieltä ja kutsui Saudi-Arabiaa paariavaltioksi.”

Kruununprinssi Mohammed bin Salman kuvattuna 27. helmikuuta.­

”Biden keskustelee vain kuninkaan eikä kruununprinssin kanssa, [jäädytetyt] asekaupat jäävät odottamaan, mutta lisäpakotteet kohdistuvat ainoastaan kruununprinssin lähipiiriin, ei häneen itseensä. Bidenin politiikka on siten eräänlainen välimuoto, jossa on se vaara, ettei se lopulta tyydytä ketään.”

Juusolan mukaan Bidenin edeltäjäänsä Donald Trumpia huomattavasti pehmeämpi Iranin-politiikka ei Saudi-Arabian melko hienovaraista kohtelua selitä.

”Luultavasti Iran on Saudi-Arabialle tärkeämpi kuin Saudi-Arabia on Yhdysvalloille.”

Professori arvioi Lähi-idän politiikan osapuolten kuten Saudi-Arabian, Arabiemiraattien ja Egyptin mukauttaneen jo selvästi politiikkaansa Yhdysvaltain presidentin vaihtumiseen. Omalla tavallaan näin on tehnyt myös Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu.

”Netanjahukin vaihtoi sentään Trumpin pois Twitter-tilinsä profiilikuvan taustalta.”

Mohammed bin Salmanin sysääminen syrjään Yhdysvaltain-suhteista saattaa Juusolan mukaan ennen pitkää vaikeuttaa kruununprinssin nousua Saudi-Arabian kuninkaaksi, mutta välittömiä vaikutuksia kuningashuoneen asioihin Bidenin linjanvedolla tuskin on.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kuvattuna 27. helmikuuta.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat