Tansania ei testaa korona­virusta ja torjuu ulkomaisen avun, vaikka kansaa kuolee johtajia myöten - Ulkomaat | HS.fi

Tansania ei testaa korona­virusta ja torjuu ulkomaisen avun, vaikka kansaa kuolee johtajia myöten

Hallinto on matkalla kohti omaa tuhoaan, arvioi tansanialainen lääkäri.

Tansanian presidentti John Magufuli osallistui puoluekokoukseen, jossa hänet valittiin maata hallitsevan CCM-puolueen presidenttiehdokkaaksi heinäkuussa 2020.­

1.3. 2:00 | Päivitetty 1.3. 11:19

Onko Tansania ensimmäinen maa maailmassa, joka nujersi koronaviruksen ja teki sen heti pandemian alkaessa? Kyllä, jos presidentti John Magufulia, 61, on uskominen.

Magufuli julisti viruksen nujerretuksi jo viime toukokuussa. Virallisiin tilastoihin jäivät huhtikuun 29. päivän lukemat, joiden mukaan noin 60 miljoonan asukkaan Tansaniassa on todettu 509 koronatartuntaa ja 21 virukseen liittyvää kuolemantapausta. Tämän jälkeen ei ole virallisesti raportoitu mitään.

”Haluan kiittää kaikkiin uskontokuntiin kuuluvia tansanialaisia”, Magufuli julisti kirkkopuheessaan pääkaupunki Dodomassa kesäkuun 8. päivänä.

”Me olemme paastonneet ja rukoilleet Jumalaa säästämään meidät pandemialta, joka on kohdannut maamme ja koko maailman. Ja Jumala on vastannut meille!”

Kaikki pahuus maailmasta ei presidentin mukaan ole kuitenkaan kadonnut. Erityisesti kansan pitää hänen mukaansa varoa ulkomaalaisia, jotka yrittävät tarjota apuaan oletettua koronaepidemiaa vastaan.

”On oltava varovaisia, koska näitä lahjoituksia voidaan käyttää viruksen siirtämiseen”, Magufuli sanoi.

”Neuvon tansanialaisia kieltäytymään maskilahjoituksista ja vastaamaan lahjoittajille, että he voivat antaa ne vaimoilleen ja lapsilleen.”

Presidentin omaksuma linja on pitänyt, ja kansa kiitti lokakuun presidentinvaaleissa. Magufuli voitti toisen kauden yli 84 prosentin ääniosuudella. Tosin opposition mukaan vilpillä, pimityksellä ja uhkailulla.

Ja kun tautia kerran ei ole, miksi hyväksyä vaarallisia rokotteita.

”Joissakin maissa rokotetaan alle 14-vuotiaita tyttöjä kohdunkaulan syövän varalta”, presidentti sanoi tammikuun lopussa Africa Newsin mukaan.

”Mutta myöhemmin selvisi, että tarkoitus on tehdä tytöistä hedelmättömiä. Terveysministeriömme on ymmärrettävä, että kaikki rokotteet eivät ole tarpeen.”

Presidentti sanoi myös, että ”me olemme selviytyneet vuoden ilman virusta, koska Jumala on mahtava ja Saatana häviää aina”.

Viikko sitten sunnuntaina presidentin puheen sävy Pyhän Pietarin katolisessa kirkossa Dodomassa oli kuitenkin paikallisten tiedotusvälineiden mukaan yllättäen toinen.

”Meidän tansanialaisten on hyväksyttävä näiden hengityssuojien käyttäminen”, Magufuli sanoi.

”Jos näiden maskien keksijät kerran pysyvät hengissä, on niiden oltava hyviä meillekin. Kehotan käyttämään Tansanian terveysministeriön tuottamia hengityssuojia.”

Mitä oli tapahtunut?

”Koronatilanne on pahempi kuin kertaakaan epidemian aikana”, keskisessä Tansaniassa työskentelevä lääkäri arvioi puhelinhaastattelussa.

Hän ei halua esiintyä nimellään, kuten ei juuri kukaan muukaan presidentin koronalinjaa arvosteleva.

”Tilanne on huomattavasti huonompi kuin viime keväänä ja huonompi kuin kaksi kuukautta sitten. Ja siihen ovat vallanpitäjät syyllisiä. Hallituksen ainoa tavoite on salata tietoa ja huolehtia, ettei televisiossa eikä muissa tiedotusvälineissä kerrota asiasta totuutta.”

Todellisesta tartuntatilanteesta on lääkärin mukaan mahdoton sanoa mitään.

”Kaikki lukujen esittämiset on jyrkästi kielletty, eikä mitään virustestejä oteta. Potilaille kirjataan hengitystietulehduksia ja keuhkokuumetta, ja niitä kirjataan myös kuolinsyiksi, vaikka todellinen syy olisi covid-19-tauti”, hän sanoo.

”Minkäänlaisia eristystiloja ei käytössä ole, vaan potilaat ovat samoissa tiloissa toisten potilaiden kanssa ja tartuntariskit ovat valtavat. Normaalissa arjessa ihmiset elävät aivan kuten ennenkin, käyvät töissä ja koulussa, matkustavat samoilla julkisilla kulkuneuvoilla, maskeja ei käytetä.”

Jumalanpalvelukseen osallistujilla ei näkynyt kasvomaskeja kirkossa Tansanian Dar es Salaamissa helmikuun alussa.­

Presidentti Magufulin näkemykset horjuivat sen jälkeen, kun virus näytti levinneen Tansanian suurimman kaupungin Dar es Salaamin kujilta hallintokaupunki Dodomaan, raportoi The Africa Report.

Valtiosihteeri John Kijazi ja Tansaniaan kuuluvan Sansibarin varapresidentti, oppositiopuolue ACT Wazalendon johtaja Seif Sharrif Hamad kuolivat samana päivänä keskiviikkona 17. helmikuuta.

Kijazi kuoli ”hengitystieoireisiin”, Seif Sharrif Hamadin kuolinsyyksi hänen puolueensa ilmoitti suoraan covid-19-taudin. Viisi päivää myöhemmin samaan tapaan menehtyi Tansanian keskuspankin entinen johtaja Benno Ndulu.

Sansibarilainen oppositiojohtaja Maalim Seif Sharrif Hamad kuoli covid-19-tautiin 17. helmikuuta.­

Samaan aikaan sekä Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtaja, etiopialainen Tedros Adhanom Ghebreyesus ja järjestön Afrikan-päällikkö Matshidiso Moeti vaativat suorin sanoin Tansaniaa tarttumaan toimiin. WHO viittasi tiukat koronarajoitukset määränneisiin naapurimaihin Keniaan ja Ugandaan, joiden mukaan Tansaniasta on tulossa Itä-Afrikan jättimäinen viruslinko.

Terveysministeri Dorothy Gwajima neuvoi Britannian yleisradion BBC:n mukaan helmikuun alussa, kuinka tehdä tautia torjuvaa kasvismehua, ja ministeriö mainostaa höyryhengityksen tärkeyttä. Korona-asioista saavat tiedottaa vain presidentti, terveysministeri ja kolme virkamiestä.

Viruksen lisäksi rajojen ylitse kulkee kuitenkin myös tieto. Aika monen tansanialaisen taskusta löytyy väline, jolla pääsee maailmanlaajuiseen tietoverkkoon.

”Ihmiset eivät ole presidenttiin kovin tyytyväisiä”, nimettömänä esiintyvä Keski-Tansanian lääkäri muotoilee.

Miksi ihmeessä presidentti John Magufuli sitten on pitänyt yhdeksän kuukautta kiinni päättömästä koronanäkemyksestään?

”Hallinto kielsi keväällä koko ongelman ja torjui ulkomaisen avun, eivätkä he voineet enää myöntää omaa virhettään”, lääkäri arvioi.

”Ja nyt he ovat matkalla tuhoon.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat