Trumpin ensimmäinen puhe presidenttikauden jälkeen oli täynnä vanhan kierrätystä ja tuttuja valheita, kääntyisikö valokeila vihdoin muualle? - Ulkomaat | HS.fi

Trumpin ensimmäinen puhe presidenttikauden jälkeen oli täynnä vanhan kierrätystä ja tuttuja valheita, kääntyisikö valokeila vihdoin muualle?

Trump vakuutti puheessaan konservatiivien CPAC-tapahtumassa, että aikoo jatkaa vaikuttamista republikaanipuolueen sisällä.

1.3. 6:34 | Päivitetty 1.3. 9:02

Washington

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump piti viime yönä ensimmäisen puheensa presidenttikautensa jälkeen.

”Oliko teillä jo ikävä minua? Kaipasitteko minua?” hän aloitti.

Trump oli pysytellyt poissa valokeilasta viisi viikkoa. Jos häntä oli ehtinyt kaivata, sai luultavasti, mitä halusikin. Trump puhui konservatiivien vuosittaisessa CPAC-konferenssissa pitkään, noin puolitoista tuntia, mutta sanoi vähän mitään uutta.

Puhe oli kokoelma vanhoja hittejä: Demokraatit ovat radikaaleja sosialisteja. Pahat maahanmuuttajat ja vieraat valtiot uhkaavat amerikkalaisia. Minä olen marraskuun vaalien todellinen voittaja.

Puheen ainoa uutinen oli, että Trump ilmoitti, ettei aio perustaa uutta puoluetta, mutta harva sitä odottikaan. Entinen presidentti aikoo jatkaa vaikuttamista republikaanien sisällä.

”Republikaanipuolue on yhtenäinen. Ainoa jakolinja kulkee muutaman Washingtonin poliittisen pelurin ja kaikkien muiden välillä”, Trump sanoi.

Yhteensä 17 republikaanipoliitikkoa äänesti Trumpin toisen virkasyytteen tai tuomion puolesta. Trump mainitsi nimeltä kaikki ja vaati puoluetta hankkiutumaan heistä eroon.

Sellainen on mielipiteenvapaus puolueessa, joka oli omistanut viikonlopun niin kutsutun cancel-kulttuurin kritiikille.

Yhdysvaltojen entinen presidentti Donald Trump puhui konservatiivitapaamisessa sunnuntaina Orlandossa.­

Trump uhosi republikaanien olevan lain ja järjestyksen puolue, mutta ei maininnut omien kannattajiensa väkivaltaista yritystä pysäyttää demokraattinen vallanvaihto. Äärioikeisto ja Trumpin tukijat valtasivat loppiaisena Yhdysvaltain kongressin ja keskeyttivät vaalituloksen vahvistamisen usean tunnin ajaksi. Viisi ihmistä kuoli, yli sata poliisia loukkaantui.

Mutta CPAC-kokouksessa tapahtunut oli kuin poispyyhkäisty.

Sen sijaan maahanmuutto oli Trumpin puheessa esillä enemmän kuin pitkään aikaan. Vaalivuonna Trump oli kohdistanut hyökkäyksensä enemmän vasemmistolaisia amerikkalaisia kuin ulkomaalaisia vastaan. Nyt hän palasi vuodesta 2016 tuttuun muukalaisvastaiseen retoriikkaan, osin jopa sanasta sanaan.

”He eivät lähetä tänne parhaita ihmisiään”, Trump sanoi samalla tavalla kuin vuonna 2015 puheessa, jossa ilmoitti presidenttiehdokkuudestaan.

Puheen kirjoittajat lienevät laskeneet, että vuoden 2016 teemoilla tuli vaalivoitto mutta vuonna 2020 tappio. Parempi siis kierrättää vanhaa kuin keksiä uutta.

Nyt Trump voi myös jälleen hyödyntää oppositioasemaansa. Demokraatti Joe Bidenin valtaannousu on jo lisännyt Yhdysvaltoihin yrittävien tulijoiden määrää maan etelärajalla. Siihen maahanmuuttoa vastustavien republikaanien on helppo iskeä.

Trump hyökkäsi myös muuten odotetusti Bidenia vastaan ja kutsui tämän ensimmäistä kuukautta vallassa historian katastrofaalisemmaksi.

”Vain yhdessä kuukaudessa Amerikka on pudonnut ensimmäiseltä paikalta viimeiseksi.”

Puheessa Trump leikitteli pariin otteeseen mahdollisella tulevalla presidenttiehdokkuudellaan. Hän uhosi puolueensa saavan pian taas presidentin Valkoiseen taloon.

”Kukahan se voisi olla? Kuka? Kuka?” hän vihjaili.

CPAC-tapahtuman osallistujat äänestivät perinteiseen tapaan siitä, kenet haluaisivat puolueen seuraavaksi presidenttiehdokkaaksi. Trump voitti äänestyksen 55 prosentin ääniosuudella. Toiseksi tullut Floridan kuvernööri, Trumpia tukeva Ron DeSantis sai 21 prosenttia äänistä.

Onko 55 prosenttia paljon vai vähän? Mielipiteet vaihtelevat. Aiempiin CPAC-kyselyihin verrattuna se on paljon. Harva on saanut yhtä suuren kannatuksen. Osuus myös vastaa suunnilleen Trumpin mielipidekyselyissä saamaa kannatusta puolueensa sisällä.

Trumpilaisuuden kannatus on suurempaa kuin Donald Trumpin. 95 prosenttia äänestäneistä CPAC-kävijöistä toivoi puolueen jatkavan Trumpin politiikkaa.

Menneen maailman konservatiiveista onkin turha haaveilla. Myös Trumpin jälkeen republikaanit ovat vapaakauppaa vastustava ja kulttuurisotiin keskittyvä nationalistipuolue.

Monen mielestä näyttää siltä, että puolue on kovaa vauhtia ajamassa itseään nurkkaan. Trump karkottaa maltillisia oikeistolaisia äänestäjiä. Hänen johdollaan puolue hävisi vaalit eikä hänellä sunnuntain perusteella ole mitään uutta annettavaa. Silti hänestä ei päästä eroon, koska hän ei itse väisty ja puolueen kenttäväki tukee häntä yhä kiihkeästi.

Vuoden 2016 vaalitappion jälkeen demokraatit voittivat vuoden 2018 välivaalit liikkumalla poliittiseen keskustaan. Republikaaneissa ei yksittäisiä soraääniä lukuun ottamatta ole vielä ole merkkejä vastaavasta johtopäätöksestä.

”Trump hävisi vaalit, ettäs tiedätte”, virkasyytteen puolesta äänestänyt republikaanien kongressiedustaja Adam Kinzinger kirjoitti Twitterissä.

”Sivuhuomiona, tämä puhe on tylsä. Emme voi voittaa presidenttiyttä tällä tylsällä, vähäenergisellä, heikolla, tajunnanvirtaa suoltavalla hermostuneella has-beenillä”, Kinzinger latasi.

Mutta kinzingerit ovat vähemmistössä. Sen sijaan, että puolue olisi sukeltanut itsetutkiskeluun, se on käynyt hyökkäykseen vaalijärjestelmää vastaan. Republikaanit pyrkivät nyt useissa osavaltioissa tekemään äänestämisestä vaikeampaa. He perustelevat lakimuutoksia laajamittaisella vaalivilpillä, josta ei edelleenkään ole mitään näyttöä.

Uudet rajoitukset eivät koskisi vain paljon huomiota saanutta kirjeäänestystä. Puolue haluaa esimerkiksi lyhentää ennakkoäänestystä ja vaalipäivän äänestysaikaa sekä tehdä äänestäjäksi rekisteröitymisestä nykyistä vaikeampaa.

”Tarvitsemme yhden vaalipäivän”, Trump sanoi puheessaan. ”Yhden päivän.”

Yhdysvalloissa varsinainen vaalipäivä on tiistai, jolloin monen työssä käyvän on vaikea ehtiä äänestämään. Rajoitusten uskotaan iskevän ennen kaikkea pienituloisiin työväenluokkaisiin demokraattiäänestäjiin.

Avoin puhe äänestämisen vaikeuttamisesta kertoo siitä, miten ahtaaseen rakoon republikaanit ovat ajaneet itsensä. Puoluetta kannattaa vähemmistö amerikkalaisista.

Puolue on hävinnyt valtakunnallisen äänienemmistön seitsemästi kahdeksassa edellisessä presidenttikisassa, mutta voittanut presidenttiyden silti kolmesti. Ristiriita johtuu siitä, että syrjäseutujen äänet painavat enemmän kuin metropolialueiden.

Toimivassa demokratiassa häviäjä miettii, miten voittaisi ensi kerralla enemmän äänestäjiä puolelleen. Vuoden 2021 Yhdysvalloissa häviäjä kieltäytyy myöntämästä tappiotaan ja miettii samalla, miten saada mahdollisimman moni äänestäjä pysymään jatkossa poissa vaaliuurnilta.

Samaan aikaan, kun Trump polkee paikallaan, maa liikkuu eteenpäin. Sunnuntain ehkä tärkein uutinen Yhdysvalloissa oli, että maan viranomaiset antoivat myyntiluvan Johnson & Johnson -yhtiön koronarokotteelle. Otsikoita hallitsivat myös New Yorkin demokraattikuvernööriin Andrew Cuomoon kohdistuvat häirintäsyytökset.

Trumpin tärkeimpiä kykyjä on ollut uutissyklin hallitseminen. Tällaisilla puheilla, ja ilman presidentin valtaa, valokeila voi vihdoin kääntyä muualle.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat