Vallasta syrjäytetyn Aung San Suu Kyin oikeuden­käynti radio­puhelimista alkoi Myanmarissa, sai uusiakin syytteitä - Ulkomaat | HS.fi

Vallasta syrjäytetyn Aung San Suu Kyin oikeuden­käynti radio­puhelimista alkoi Myanmarissa, sai uusiakin syytteitä

Häntä syytetään muun muassa maan tuonti- ja vientilakien rikkomisesta hänen kotoaan löydettyjen radiopuhelinten perusteella.

Aung San Suu Kyi -naamareihin sonnustautuneet mielenosoittajat vaativat syrjäytetyn valtiokanslerin Aung San Suu Kyin ja syrjäytetyn presidentin Win Myintin vapauttamista Yangonissa sunnuntaina.­

1.3. 9:33 | Päivitetty 1.3. 11:28

Myanmarissa alkoi maanantaina maan syrjäytetyn valtiokanslerin Aung San Suu Kyin, 75, syytteiden oikeuskäsittely.

Aung San Suu Kyi esiintyi oikeudessa videolinkin välityksellä ja vaikutti hyväkuntoiselta, kertoo hänen asianajajansa.

Aung San Suu Kyitä syytetään muun muassa Myanmarin tuonti- ja vientilakien rikkomisesta hänen kotoaan löydettyjen radiopuhelinten vuoksi. Lisäksi hänen on kerrottu saaneen syytteen luonnononnettomuuslain rikkomisesta.

Yksityiskohtia syytteestä ei ole kerrottu, mutta syrjäytetty presidentti Win Myint sai aiemmin syytteen saman lain rikkomisesta, koska hänen syksyisen kampanjatilaisuutensa katsottiin rikkoneen koronavirusrajoituksia.

Maanantaina kävi ilmi, että Aung San Suu Kyitä vastaan on nostettu kaksi uuttakin syytettä. Ne koskevat viestintälakien rikkomista ja levottomuuksien lietsomista, kertoo hänen asianajajansa.

”Emme pysty varmasti sanomaan, kuinka monta muuta syytettä Daw Aung San Suu Kyi vielä saa. Mitä tahansa voi tapahtua tässä maassa tänä aikana”, sanoi asianajaja Khin Maung Zaw.

Viime marraskuun vaalit voittanut Aung San Suu Kyi on ollut vallankaappauksesta lähtien kotiarestissa, eikä häntä ole sen koommin nähty julkisuudessa.

Armeija kaappasi vallan ja vangitsi Aung San Suu Kyin sekä muuta maan poliittista johtoa helmikuun alussa. Maassa on ollut helmikuun ajan mittavia mielenosoituksia, joita poliisi ja sotilaat ovat hajottaneet väkivaltaisesti.

Sotilasjuntan turvallisuusjoukkojen otteet ovat koventuneet jatkuvasti, ja samaa kehitystä oli nähtävissä myös menneenä viikonloppuna.

YK:n ihmisoikeusasioiden korkean edustajan toimisto (OHCHR) kertoi sunnuntaina, että mielenosoituksissa oli sunnuntaina kuollut ainakin 18 ihmistä ja haavoittunut 30. Poliisin ja sotilaiden kerrottiin ampuneen kovilla panoksilla rauhanomaisia mielenosoittajia kohti useissa kaupungeissa.

Mielenosoittajia on kuollut myös ennen sunnuntaita, mutta sunnuntaiset tapahtumat olivat tähän mennessä verisin kurinpalautustoimi, mitä maassa on vallankaappauksen jälkeen nähty.

OHCHR toisti sunnuntaina vaatimuksen, että kaikki mielivaltaisesti kiinni otetut tulisi vapauttaa. OHCHR:n edustajan mukaan yhteensä yli 1 000 ihmistä on otettu kaappauksen jälkeen mielivaltaisesti kiinni, eikä kaikkien kiinni otettujen olinpaikasta ole edelleenkään tietoa.

Vallankaappaus ja sotilasjuntan turvallisuusjoukkojen väkivaltaiset toimet on tuomittu laajalti kansainvälisesti. Ainakin Yhdysvallat on asettanut tähän mennessä pakotteita vallan kaapanneille kenraaleille.

EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell tuomitsi sunnuntaina kurinpalautustoimet ja vahvisti unionin asettavan pakotteita armeijan veristen toimien vuoksi.

Sotilasjuntan turvallisuusjoukot ovat Borrellin mukaan osoittaneet piittaamattomuutta kansainvälisestä oikeudesta, kun ne ovat ampuneet aseettomia kansalaisia kohti, ja heidät tulee Borrellin mukaan asettaa tästä vastuuseen.

EU-maiden ministerit ovat jo päässeet yhteisymmärrykseen pakotteista Myanmarin armeijaa vastaan vallankaappauksen vuoksi. EU:n odotetaan viimeistelevän pakotteet lähipäivinä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat