Ranskan entiselle presidentille Nicolas Sarkozylle vankeus­tuomio korruptiosta - Ulkomaat | HS.fi

Ranskan entiselle presidentille Nicolas Sarkozylle vankeus­tuomio korruptiosta

Oikeus katsoo Sarkozyn yrittäneen lahjoa tuomarin. Ex-presidentti ei todennäköisesti joudu istumaan tuomiotaan.

1.3. 15:16 | Päivitetty 1.3. 16:47

Ranskalainen tuomioistuin on todennut Ranskan entisen presidentin Nicolas Sarkozyn syylliseksi tuomarin lahjonnan yritykseen ja aseman väärinkäyttöön, kertoo uutistoimisto Reuters.

Hän sai yhteensä kolme vuotta vankeutta, joista kaksi ehdollisena, kertoo uutistoimisto AFP.

Sarkozy oli syytteen mukaan tarjoutunut auttamaan tuomaria saamaan hyvän työpaikan Monacosta vastineeksi sisäpiiritiedosta, joka liittyi Sarkozyn vaalirahoituksen tutkintaan.

Ranskalainen tuomioistuin on todennut Ranskan entisen presidentin Nicolas Sarkozyn syylliseksi tuomarin lahjonnan yritykseen ja aseman väärinkäyttöön. Sarkozy kuvattuna maanantaina 1. maaliskuuta.­

Tutkinnassa oli tuolloin väitteitä, että Sarkozy olisi vastaanottanut laittomia rahasiirtoja L’Oréal-kosmetiikkayhtiön perijältä Liliane Bettencourtilta vuoden 2007 presidentinvaalikampanjansa yhteydessä.

Syyttäjien mukaan nyt käsitellyt Sarkozyn lupaukset tulivat ilmi, kun Sarkozyn ja hänen juristinsa Thierry Herzogin välisiä keskusteluja kuunneltiin Sarkozyn presidenttikauden jälkeen, kertoo Reuters. Kuuntelu liittyi toiseen tutkintaan, jossa selviteltiin väitteitä libyalaisesta vaalirahasta.

Koska vankeusrangaistus sisältää kaksi vuotta ehdollista vankeutta, on epätodennäköistä, että Sarkozy joutuu istumaan tuomiotaan vankilassa, arvioi AFP. Ranskassa ehdollista lisätään yleensä yli kahden vuoden vankilatuomioihin.

Tuomiosta voi myös valittaa, toteaa sanomalehti Le Monde. AFP:n mukaan Sarkozy hyvin todennäköisesti valittaa.

Sarkozy on koko ajan kiistänyt syyllistyneensä korruptioon. Hän ja hänen tukijansa ovat väittäneet syytteitä poliittisiksi.

Sarkozy on nyky-Ranskassa jo toinen valtionpäämies, joka on tuomittu korruptiosta. Edesmennyt presidentti Jacques Chirac sai kaksi vuotta ehdollista vankeutta korruptiosta vuonna 2011.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat