Hongkongilainen ”Isoäiti Wong” katosi vuodeksi Manner-Kiinaan, mutta saapui maanantaina oikeustalolle puolustamaan 47:ää aktivistikollegaansa tuomiolta - Ulkomaat | HS.fi

Hongkongilainen ”Isoäiti Wong” katosi vuodeksi Manner-Kiinaan, mutta saapui maanantaina oikeustalolle puolustamaan 47:ää aktivistikollegaansa tuomiolta

Alexandra Wong oli yksi näkyvimmistä ja aktiivisimmista hahmoista toissa vuonna alkaneissa demokratiamielenosoituksissa, kunnes hänet pidätettiin yli vuodeksi.

”Isoäiti Wongina” tunnettu oppositioaktivisti Alexandra Wong tuki pidätettyjä mielenosoittajia tuomioistuimen edustalla maanantaina Hongkongissa.­

1.3. 16:51

Hongkongissa veteraanimielenosoittaja Alexandra Wong eli ”Isoäiti Wong” jaksaa pitää opposition lippua korkealla, vaikka demokratia-aktivistit ovat Kiinalle kuuluvalla erityishallintoalueella ahtaalla.

Mielenosoituksissa innokkaasti Britannian lippua heiluttanut Wong katosi yli vuodeksi, kun hänet pidätettiin Manner-Kiinan puolella Shenzhenin kaupungissa toissa vuoden elokuussa. Wong, 64, ilmestyi julkisuuteen viime lokakuussa päästyään vapaaksi Kiinassa.

Pidätys ei onnistunut lannistamaan protestimielialaa, sillä maanantaina Wong istui hongkongilaisen tuomioistuimen edessä puolustamassa 47:ää oikeuteen joutunutta aktivistikollegaansa, kertoo uutistoimisto AFP.

Oppositiovastarinnan kärkihahmoja syytetään ”kumouksellisesta salaliitosta”, jonka Kiina kirjasi rikokseksi Hongkongin uudessa turvallisuuslaissa. Laki astui voimaan viime kesänä. Kiina otti lain myötä itsehallinnollisen Hongkongin komentoonsa vastauksena toissa vuodesta jatkuneille, demokratiaa vaatineille mielenosoituksille.

”Tänään ei ole kyse vain 47 pidätetyn ihmisen tukemisesta”, Wong sanoi. ”Meidän on palattava uudestaan ja kerrottava maailmalle, että me jatkamme taistelua vapauden, demokratian ja oikeudenmukaisuuden puolesta.”

Viranomaiset ovat tukahduttaneet mielenosoitukset soveltamalla tehokkaasti paitsi uusia ja vanhoja lakeja myös koronavirussäädöksiä demokratialiikkeen johtohahmoja vastaan.

Mielenosoittajien maanantainen kokoontuminen oikeustalolla oli harvinainen poikkeus. AFP:n mukaan oikeustalolla jonotti satoja ihmisiä, jotka halusivat osallistua pidätettyjen opposition edustajien oikeudenkäyntiin.

Jonossa muun muassa laulettiin protestilauluja. Jotkut kantoivat keltaista sateenvarjoa, demokratialiikkeen symbolia.

Moni halusi kätellä Wongia tai ottaa yhteiskuvia hänen kanssaan, sillä ”isoäidistä” on tullut paikallinen kuuluisuus. Wong oli yksi näkyvimmistä ja aktiivisimmista hahmoista toissa vuonna alkaneissa demokratiamielenosoituksissa.

Maanantaina Wongilla oli mukanaan tutun Britannian lippunsa lisäksi plakaatteja, joihin oli kirjoitettu vapautta ja Hongkongia puolustavia iskulauseita.

”Toivon, että ihmiset eivät anna periksi, vaikka kuolisin tai minut vangittaisiin eliniäksi.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat