Japani vaatii Kiinaa lopettamaan nöyryyttävät koronatestit, jotka otetaan peräaukosta - Ulkomaat | HS.fi

Japani vaatii Kiinaa lopettamaan nöyryyttävät koronatestit, jotka otetaan peräaukosta

Yhdysvaltojen mukaan Kiina on tehnyt vastaavanlaisia koronavirustestejä myös amerikkalaisdiplomaateille, minkä Kiina on kiistänyt.

Koronavirustestausta Hongkongissa, Kiinassa 17. helmikuuta 2021.­

1.3. 17:15

Japani on pyytänyt Kiinaa lopettamaan koronavirustestit, joissa se on ottanut virusnäytteitä japanilaisilta peräaukosta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Japanin kabinettipäällikkö Katsunobo Kato huomautti, että anaalitestaus aiheuttaa psykologista kipua. Katon mukaan Japani ei ole saanut Pekingistä vastausta pyyntöönsä, joten se jatkaa Kiinaan vetoamista testaustavan muuttamiseksi.

Testaustapa tuli ilmi, kun Japanin suurlähetystö Kiinassa sai siitä ilmoituksia kansalaisiltaan. Toistaiseksi ei ole tiedossa, kuinka moni japanilainen on joutunut nöyryyttävään koronavirustestiin.

Vastaaviin koronavirustesteihin on tiettävästi joutunut myös yhdysvaltalaisia. Yhdysvaltalaismedia raportoi viime viikolla, että Kiina on tehnyt amerikkalaisdiplomaateille anaalitestejä.

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Zhao Lijian kiisti asian lehdistötilaisuudessa torstaina, kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Jotkut Kiinan kaupungit käyttävät peräaukosta tehtäviä koronavirustestejä mahdollisten covid-19-tartuntojen havaitsemiseksi, kun Kiina on tehostanut seulontaansa viruksen uusien muunnosten vuoksi.

BBC:n mukaan Kiina ryhtyi tekemään anaalitestejä tammikuussa. Kiinan mukaan näytteet ovat tarkempia, kuin nenänielusta tai suuontelon takaosasta otetut. Pekingiläinen tartuntatautilääkäri Li Tongzeng sanoi, että anaalitestejä tehdään vain tietyille henkilöille, kuten karanteenissa oleville.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat