Murhatun sauditoimittajan vaimo vaatii rangaistusta Saudi-Arabian kruununprinssille Salmanille - Ulkomaat | HS.fi

Murhatun sauditoimittajan vaimo vaatii rangaistusta Saudi-Arabian kruununprinssille Salmanille

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin odotetaan tänään kertovan tulevasta Saudi-Arabian politiikasta.

Hatice Cengiz­

1.3. 20:30

Murhatun saudiarabialaisen toimittajan Jamal Khashoggin morsian Hatice Cengiz vaatii Saudi-Arabian kruununprinssiä tilille osallisuudestaan veritekoon.

”Tämä ei vain toisi oikeutta, jota olemme hakeneet [ - - ] vaan se voisi myös estää samanlaisia tekoja toistumasta”, Cengiz kertoi tiedotteessa Britannian yleisradion BBC:n mukaan.

Äskettäin julkaistu yhdysvaltalainen tiedusteluraportti totesi, että Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman oli hyväksynyt toimittaja Khashoggin murhan. Saudi-Arabia kiistää raportin väitteet.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin odotetaan tänään maanantaina kertovan lisää Yhdysvaltain tulevasta politiikasta Saudi-Arabian suhteen.

Khashoggi tapettiin lokakuussa 2018 Istanbulissa Turkissa, kun hän vieraili Saudi-Arabian konsulaatissa. Hänen ruumiinsa hävitettiin. Khashoggi oli tunnettu Saudi-Arabian hallinnon arvostelija.

Tätä ennen 59-vuotias Khashoggi oli toiminut sunnalaisen kuningaskunnan hallinnon neuvonantajana, ja hänellä oli läheiset suhteet kuningashuoneeseen. Hän kuitenkin pakeni maasta Yhdysvaltoihin 2017.

Khashoggin turkkilainen morsian Cengiz sanoi maanantaina, että kruununprinssin saattaminen oikeuteen on tärkeää.

”On olennaista, että kruununprinssiä, joka määräsi syyttömän ja viattoman henkilön brutaalin murhan, pitää rangaista viiveettä, Cengiz sanoi.

”Jos kruununprinssiä ei rangaista, se tulee ikuisesti [ - - ] vaarantamaan meidät kaikki ja tulee olemaan tahra ihmisyydessämme.”

Cengiz on turkkilainen akateeminen tutkija. Hän vetosi maailman johtajiin, jotta nämä ottaisivat etäisyyttä kruununprinssiin ja ottaisivat käyttöön rangaistuksia kuten pakotteita Saudi-Arabialle. Hän vetosi erityisesti Yhdysvaltain presidenttiin Joe Bideniin.

Yhdysvaltain hallinto määräsi pakotteita saudiarabialaisille viranomaisille, jotka osallistuivat Khashoggin murhaan. Bidenia on kuitenkin arvosteltu siitä, ettei kruununprinssi bin Salman ollut pakotelistalla.

Saudi-Arabia on Yhdysvaltain läheinen liittolainen.

Edit 1.3. 2021 klo 20:43: Korjattu Saudi-Arabian kruununprinssin nimeksi Mohammed bin Salman.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat