Oppositiojohtaja Tsihanouskaja Helsingissä: Lukašenka teki Valko-Venäjästä helvetin, tarvitsemme Suomen apua - Ulkomaat | HS.fi

Oppositiojohtaja Tsihanouskaja Helsingissä: Lukašenka teki Valko-Venäjästä helvetin, tarvitsemme Suomen apua

Svjatlana Tsihanouskaja tapaa vierailullaan Suomen korkeimman valtiojohdon ja vaatii täyttä tukea.

Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja saapui Helsinkiin maanantaina.­

2.3. 13:01 | Päivitetty 2.3. 18:03

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka teki ennen elokuisia presidentinvaaleja ja niiden jälkeen sarjan omalta kannaltaan pahoja virheitä. Näin väittää opposition johtohahmo Svjatlana Tsihanouskaja, joka oli tiistaina iltapäivällä toimittaja Katri Makkosen haastateltavana Ulkopoliittisen instituutin järjestämässä haastattelutilaisuudessa Helsingissä.

”Lukašenka teki heti vaalien jälkeen Valko-Venäjästä helvetin”, Tsihanouskaja sanoi. ”Hän pidätti niin hirvittävän määrän ihmisiä ja heitä kohdeltiin vankiloissa niin brutaalisti, etteivät ihmiset aluksi edes uskoneet, että hän voi niin tehdä.”

Tsihanouskajan mukaan Lukašenkan ensimmäinen virhe oli panna vastaehdokkaat telkien taakse tai maanpakoon. Seuraava virhe oli vaaliehdokas Tsihanouskajan aliarviointi.

”Hän yritti tehdä minusta naurunalaisen. Hän ei ymmärtänyt kansan mielialoja. Hän ei uskonut, että kansa äänestäisi naista ja kotiäitiä.”

”Mutta nyt jokainen valkovenäläinen on opposition johtaja”, maanpaossa elävä Tsihanouskaja jatkoi. ”Jos minä katoan tai minut pidätetään, niin vallankumous jatkuu siitä huolimatta.”

Tsihanouskajan mukaan hän pyytää Suomelta tukea, Lukašenkan täyttä eristämistä ja neuvotteluapua – myös Venäjän suuntaan.

”Suomi on maa, joka on kyennyt luomaan hyvät suhteet niin länteen kuin Venäjäänkin”, Tsihanouskaja huomautti mutta jatkoi, että pääosapuolet neuvotteluissa ovat kansa ja presidentti hallintoineen.

”Venäjä ei ole sama asia kuin Kreml. Kremlin suosio on laskenut, kun se ryhtyi tukemaan Lukašenkaa. Mutta hekin ovat aika väsyneitä häneen.”

Tsihanouskaja oli viime elokuun presidentinvaaleissa opposition yhteisehdokas, joka hävisi virallisen tuloksen mukaan presidentti Aljaksandr Lukašenkalle selvin luvuin. Oppositioehdokas pakeni heti epärehellisten vaalien jälkeen Liettuaan.

Suomen-vierailun isännöi Ety-järjestön parlamentaarisen yleiskokouksen kunniapuheenjohtaja Ilkka Kanerva. Vierailuohjelma viestii, ettei Suomi pidä Lukašenkaa Valko-Venäjän laillisena johtajana.

Tsihanouskaja saapui Helsinkiin maanantaina. Hän tapaa nelipäiväisen vierailunsa aikana koko valtiojohdon mukaan lukien presidentti Sauli Niinistön, pääministeri Sanna Marinin ja ulkoministeri Pekka Haaviston.

Niinistön hän tapasi tiistaina Mäntyniemessä. Niinistön mielestä hänellä oli Tsihanouskajan kanssa mielenkiintoinen keskustelu Valko-Venäjän nykytilanteesta, kertoo presidentinkanslia tiedotteessa.

”Esillä olivat erityisesti Etyjin mahdollisuudet edistää Valko-Venäjän sisäisen keskusteluyhteyden luomista”, sanoi Niinistö tiedotteen mukaan.

Tsihanouskaja on pitänyt tiivistä yhteyttä EU-maiden johtoon. Hän on vieraillut syksystä lähtien lukuisissa Euroopan maissa, Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin hän tapasi jo marraskuussa. Suomen-vierailun jälkeen ohjelmassa ovat Sveitsi ja Portugali, jossa keskustelukumppaneina ovat niin ikään maan korkeimman poliittisen johdon edustajat.

Tsihanouskaja kertoi Helsingissä valmistelevansa parhaillaan tapaamista Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa. ”Ainut este on koronatilanne”, Tsihanouskaja sanoi.

Oppositiojohtaja myönsi äskeisessä sveitsiläislehti Le Tempsille antamassaan haastattelussa, että protestiaallon laannuttua oppositio on hävinnyt katutaistelut Valko-Venäjällä.

”Heillä on aseet ja heillä on voima”, Tsihanouskaja sanoi Valko-Venäjän vallanpitäjistä uutistoimisto AFP:n mukaan. ”Joten tällä hetkellä näyttää siltä, että olemme hävinneet. Demokratiaan siirtyminen kestää suunniteltua kauemmin.”

Saksalaiselle Bild-lehdelle sunnuntaina antamassaan haastattelussa Tsihanouskaja sanoi kuitenkin uskovansa, että Lukašenka hallintoineen kaatuu vielä tämän vuoden aikana.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat