Sotilasjuntan kovat otteet jatkuvat Myanmarissa, YK:n mukaan lähes 40 ihmistä kuoli keskiviikkona - Ulkomaat | HS.fi

Sotilasjuntan kovat otteet jatkuvat Myanmarissa, YK:n mukaan lähes 40 ihmistä kuoli keskiviikkona

Britannia on pyytänyt YK:n turvallisuusneuvostoa kokoontumaan perjantaina Myanmarin tilanteen vuoksi.

Mielenosoittajat suojautuivat omatekoisten kilpien taakse Yangonissa keskiviikkona.­

3.3. 11:54 | Päivitetty 3.3. 23:26

Myanmarin sotilasjuntan kovat otteet mielenosoittajia kohtaan jatkuvat, vaikka kansainvälinen paine hallintoa kohtaan kasvaa. YK kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan 38 ihmisen kuolleen keskiviikon aikana sotilasjuntan tukahduttaessa vallankaappauksen vastaisia mielenilmauksia useissa eri kaupungeissa. Avustusjärjestön mukaan kuolleista neljä on lapsia.

Keskiviikosta tulikin viikkoja jatkuneiden mielenosoitusten ja yhteenottojen ainakin toistaiseksi väkivaltaisin päivä. Yhteensä yhteenotoissa on kuollut YK:n edustajan mukaan yli 50 ihmistä.

Toiseksi väkivaltaisin päivä oli sunnuntaina, jolloin hallituksen joukot surmasivat eri puolilla maata YK:n mukaan 18 mielenosoittajaa.

Mielenosoituksia oli keskiviikkonakin useissa kaupungeissa, muun muassa suurimmassa kaupungissa Yangonissa.

Yangonissa mielenosoittajat liimasivat maahan sotilasjuntan johtajan Min Aung Hlaingin kuvia hidastaakseen hallituksen joukkoja, jotka eivät mielellään astu johtajan kuvien päälle.

Mielenosoitukset ovat jatkuneet Myanmarissa päivittäin kuukauden takaisesta sotilasvallankaappauksesta lähtien. Arkielämä maassa on ollut kaoottista, kun työntekijät monilla aloilla ovat kieltäytyneet tulemasta töihin. Armeija on vähitellen koventanut otteitaan mielenosoittajia kohtaan.

Poliisien ja sotilaiden väkivalta mielenosoittajia vastaan jatkui myös tiistaina. Ainakin kolme ihmistä oli kriittisessä tilassa ja parisenkymmentä haavoittui lievemmin, kun mielenosoittajia kohti avattiin tuli Kalayn kaupungissa maan luoteisosassa.

Britannia on pyytänyt YK:n turvallisuusneuvostoa kokoontumaan perjantaina puhumaan Myanmarin tilanteesta, kertovat diplomaattilähteet uutistoimisto AFP:lle.

Britannian ehdotuksen mukaan tapaaminen järjestettäisiin suljettujen ovien takana iltapäivällä viideltä Suomen aikaa. Neuvosto keskusteli Myanmarista myös helmikuun alussa heti seuraavana päivänä vallankaappauksen jälkeen.

Tuolloin neuvosto ilmaisi syvää huolta vallankaappauksen vuoksi ja peräänkuulutti lausuntoluonnoksessa, että kaikki kiinni otetut vapautettaisiin, mukaan lukien maan syrjäytetty johtaja Aung San Suu Kyi.

Maanantaina Kiinan diplomaattiset edustajat YK:ssa kertoivat AFP:lle, että neuvoston jäsenten keskuudessa ollaan yhtä mieltä siitä, että Myanmarista kokoustetaan piakkoin. Kiina on suhtautunut perinteisesti vastahakoisesti siihen, että neuvosto keskustelisi Myanmarista.

Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestö Asean käsitteli tiistaina Myanmarin tilannetta ulkoministerien videokokouksessa. Osa maista poikkesi tavanomaisesta diplomaattisesta linjasta ja kritisoi kovasanaisesti juntan kovia otteita mielenosoittajia vastaan jo ennen kokousta.

”Olemme tyrmistyneitä kuolettavan voiman käytöstä siviilejä kohtaan”, Singaporen ulkoministeri Vivian Balakrishnan sanoi maanantaina.

Vauras Singapore on Myanmarin tärkein ulkomainen sijoittaja, minkä vuoksi sillä on katsottu olevan jonkin verran vaikutusvaltaa maan sotilashallintoon.

Kokouksen jälkeen Indonesian ulkoministeri Retno Marsudi puolestaan paheksui juntan haluttomuutta yhteistyöhön. Marsudi vaati myös demokratian palauttamista ja poliittisten vankien vapauttamista.

Aseanin kannanottojen on katsottu laajalti olevan melko merkityksettömiä, koska järjestö tekee päätöksensä yksimielisyyteen nojaten eikä yleensä puutu maiden sisäisiin asioihin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat