Kansain­välinen rikos­tuomio­istuin ICC käynnistää sota­rikos­tutkinnan Israelin miehittämillä alueilla - Ulkomaat | HS.fi

Kansain­välinen rikos­tuomio­istuin ICC käynnistää sota­rikos­tutkinnan Israelin miehittämillä alueilla

Israel tuomitsi päätöksen, palestiinalaiset ottivat sen ilolla vastaan.

Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n syyttäjä Fatou Bensouda.­

3.3. 18:03

Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n syyttäjä kertoi keskiviikkona käynnistävänsä virallisen sotarikostutkinnan miehitetyillä palestiinalaisalueilla, uutistoimistot kertovat. Tutkinta kohdistuu sekä Israelin että palestiinalaisten tekemiin mahdollisiin sotarikoksiin.

Päätös tuli kuukausi sen jälkeen kun tuomioistuin oli päättänyt helmikuun alussa, että sillä on toimivalta alueella.

”Päätös avata tutkinta seuraa huolellista esitutkintaa, jonka toimistoni otti vastuulleni ja joka kesti lähes viisi vuotta”, ICC:n syyttäjä Fatou Bensouda kertoi tiedotteessa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Hänen mukaansa ICC:n vastuulla on huolehtia, että mahdollisten sotarikosten uhrit saavat oikeutta. Hän mainitsi uhrien joukossa sekä israelilaisia että palestiinalaisia, jotka ovat kärsineet kauan jatkuneesta väkivallan kierteestä.

”Toimistoni ottaa samoin periaattein toimivan puolueettoman lähestymistavan kuin mitä se on tehnyt muissakin tilanteissa, joihin se on toimivallallaan tarttunut.”

Bensoudan virka päättyy kesäkuussa, minkä jälkeen hänen tilalleen nousee brittiläinen syyttäjä Karim Khan.

Joulukuussa 2019 Bensouda sanoi, että ”sotarikoksia on tehty ja tehdään yhä Länsirannalla, mukaan lukien Itä-Jerusalem, sekä Gazassa”. Hän nimesi tuolloin sekä Israelin puolustusvoimat että aseelliset palestiinalaisryhmät kuten Hamasin mahdollisiksi sotarikosten tekijöiksi.

Aiemmin ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet Gazaa saartavaa Israelia muun muassa Gazan väestön kollektiivisesta rankaisemisesta, mikä saattaa olla sotarikos. Samoin ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet aseellisia palestiinalaisjärjestöjä muun muassa summittaisesta rakettitulesta, mikä saattaa täyttää sotarikoksen tunnuspiirteet.

Israelin ulkoministeri tuomitsi tuoreeltaan ICC:n päätöksen sotarikostutkinnan käynnistämisestä.

”Päätös avata tutkinta Israelia vastaan on poikkeus tuomioistuimen mandaatissa ja kansainvälisen yhteisön voimavarojen tuhlaamista”, ulkoministeri Gabi Ashkenazi sanoi Reutersin mukaan. Hän nimitti ICC:tä ”puolueelliseksi instituutioksi, joka on menettänyt kaiken oikeutuksensa”.

Palestiinalaishallinto puolestaan iloitsi ICC:n päätöksestä. Palestiinalaishallinon ulkoministeriö ilmoitti Reutersin mukaan tiedotteessa, että päätös on ”pitkään odotettu askel, joka palvelee Palestiinan väsymätöntä pyrkimystä oikeuteen ja tilivelvollisuuteen, jotka ovat välttämättömiä pilareita rauhalle, johon palestiinalaiset pyrkivät ja jonka he ansaitsevat”.

Myös Gazaa hallitseva islamistijärjestö Hamas suhtautui tutkintaan positiivisesti.

”Toivotamme tervetulleeksi ICC:n päätöksen tutkia Israelin miehityksen sotarikoksia kansaamme vastaan”, Hamasin tiedottaja Hazem Qassem sanoi Reutersille. Hän totesi, että Hamasin ”vastarinta” on laillista, koska sen pyrkimyksenä on puolustautua.

Muun muassa EU ja Yhdysvallat ovat luokitelleet Hamasin terroristijärjestöksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat