Sveitsissä pidetään sunnuntaina kansanäänestys ”burkakiellosta”, lievä enemmistö tukee kieltoa - Ulkomaat | HS.fi

Sveitsissä pidetään sunnuntaina kansanäänestys ”burkakiellosta”, lievä enemmistö tukee kieltoa

Kansanpuolue SVP on ajanut ”burkakieltoa”, jota moni kansalaisjärjestö vastustaa. Sveitsi kielsi uusien minareettien rakentamisen vuonna 2009.

Sveitsin Genevessä kuvatuissa julisteissa valmistaudutaan sunnuntain kansanäänestyksiin. Vasemmanpuoleisessa julisteessa vaaditaan ”burkakieltoa” ja radikaalin islamin pysäyttämistä. Oikeanpuoleisessa julisteessa vastustetaan kauppasopimusta Indonesian kanssa.­

4.3. 9:25 | Päivitetty 5.3. 14:42

Sveitsissä järjestetään sunnuntaina kansanäänestys siitä, pitäisikö maassa kieltää koko kasvot peittävät islamin kulttuuriin kuuluvat asusteet, uutistoimisto AFP kertoo. Kansanäänestyshankkeesta puhutaan yleisesti ”burkakieltona”, vaikka sanaa burka ei aloitteessa mainita.

Kyselyiden mukaan lievä enemmistö sveitsiläisistä vaikuttaa tukevan kieltoa.

Noin 8,6 miljoonan asukkaan Sveitsissä parlamentti ja hallitus ovat vastustaneet kasvot kokonaan tai osittain peittävien asusteiden, kuten burkan tai niqabin, maanlaajuista kieltämistä. Mikäli kansanäänestys päätyisi vastustamaan kieltoa, astuisi automaattisesti voimaan laki, jonka mukaan kasvot on paljastettava, jos viranomaiset sitä edellyttävät esimerkiksi rajatarkastuspaikoilla.

Sveitsissä järjestetään usein kansanäänestyksiä, jollaisia voidaan vaatia sadantuhannen kansalaisen allekirjoituksella. Näin sai alkunsa myös sunnuntaina pidettävä äänestys.

Kansanäänestystä on ajanut innokkaasti kansallismielinen ja islamin-vastainen Sveitsin kansanpuolue SVP, jonka iskulauseen mukaan ”vapaat ihmiset näyttävät kasvonsa”, kuten uutiskanava al-Jazeera kertoo verkkosivuillaan.

Kasvot peittävät asusteet on aiemmin kielletty kansanäänestyksellä kahdessa Sveitsin kantonissa. Sveitsissä on yhteensä 26 itsehallinnollista kantonia.

Burkat ovat hyvin harvinainen näky Sveitsissä, jossa noin viisi prosenttia kansasta on islaminuskoisia. Monet kansalaisjärjestöt ovat vastustaneet kieltoa ja kampanjoineet sitä vastaan.

Vuonna 2009 Sveitsissä äänestettiin perustuslain muutoksesta, jolla estettiin uusien minareettien rakentaminen moskeijoiden yhteyteen. Kieltoa tuki tuolloin runsaat 57 prosenttia äänestäjistä.

Islamilaisista asusteista on asetettu eriasteisia määräyksiä monissa maailman maissa. Ranska kielsi kasvot peittävät asusteet vuonna 2011.

Kielto on vaikuttanut ristiriitaiselta korona-aikana, sillä Ranskassa astui viime keväänä voimaan maskipakko, mutta samalla painotettiin, että islamin perinteiden mukainen kasvojen peittäminen oli edelleen kiellettyä.

”Voiko islamofobia enää olla läpinäkyvämpää?” kysyi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin johtaja Kenneth Roth Twitterissä viime vuoden toukokuussa.

Kasvomaskiin sonnustautunut mies käveli ”burkakieltoa” vaativan julisteen ohi Sveitsin Lausannessa torstaina.­

Roth on vastustanut myös Sveitsissä tekeillä olevaa ”burkakieltoa”.

”Se, miten joku pukeutuu, ei ole uhka kenellekään muulle”, hän totesi AFP:n mukaan.

Sveitsissä äänestetään sunnuntaina myös kahdesta muusta aloitteesta, joista toinen koskee maanlaajuisesti hyväksyttävää digitaalista henkilöllisyyttä ja toinen kauppasopimusta Indonesian kanssa.

Oikaisu 5.3. kello 14.42. Jutussa viitattiin aiemmin virheellisesti Sveitsin vapauspuolueeseen, kun kyseessä on Sveitsin kansanpuolue SVP.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat