Kuninkaalliset kisaavat loan­heitossa: HS vastaa britti­hovia riepottelevan Meghan-kiistan seitsemään ydinkysymykseen - Ulkomaat | HS.fi

Kuninkaalliset kisaavat loan­heitossa: HS vastaa britti­hovia riepottelevan Meghan-kiistan seitsemään ydinkysymykseen

Perheen sisäisistä väleistä ei voi tietää, mutta julkinen likapyykinpesu kertoo ongelmista.

4.3. 17:44

Lontoo

Sussexin herttuapari – eli prinssi Harry ja vaimonsa Meghan – jätti hovielämän jo vuosi sitten.

Hyvästeistä huolimatta Sussexit ovat jälleen brittihovia ravisuttavan sarjakohun keskiössä.

Hovin lähteet syyttävät Meghania entisten alaistensa kiusaamisesta, The Times -lehti uutisoi tiistai-iltana. Meghan taas moittii hovia asioiden jatkuvasta vääristelystä.

Lisää kuullaan muutaman päivän päästä, kun Meghanin ja Harryn haastattelu Oprah Winfreylle tulee julki kokonaisuudessaan.

Mutta mistä oikein on kyse? HS vastasi tärkeimpiin kysymyksiin.

1. Kuka kiusasi ja ketä?

Brittihovin vuotajien mukaan Meghan itketti avustajiaan, joista kaksi päätyi eroamaan. Sussexien edustajan mukaan taas kyse on laskelmoidusta mustamaalaamisesta: Sussexit ovat itse uhreja.

Ulkopuolinen ei voi tietää, mitä todella tapahtui.

Kyynikot ovat kuitenkin huomanneet, että vuodot Meghania vastaan ovat lisääntyneet Oprah-haastattelun lähestyessä. Yhden tulkinnan mukaan hovi kävi ennakoivaan vastahyökkäykseen ennen kuin herttuatar ehtii sanoa suorat sanat.

2. Mistä lehdet saavat tietonsa?

Tuoreet kohupaljastukset on uutisoinut The Times, jolla näyttää olevan nyt kilpailijoitaan paremmat yhteydet hoviin.

Käänteentekevä The Sunday Timesin juttu helmikuun lopussa kertoi prinssi Williamin ”tyrmistyksestä” pikkuveljensä Harryn käytöksen takia.

Brittikuninkaalliset Harry (vas.), William, Charles, Meghan ja Catherine Westminster Abbeyssä 9. maaliskuuta 2020.­

Kyynikoiden mielestä juttua ei olisi ikinä julkaistu ilman, että Williamilta olisi tullut edes välillinen hyväksyntä tiedoille.

3. Ovatko veljesten välit tulehtuneet?

Kukaan ulkopuolinen ei voi tietää perheen sisäisistä väleistä. Julkinen likapyykinpesu kertoo silti ongelmista.

Perinteisessä kuninkaallisuutisoinnissa riitely ja nokittelu on yleensä roolitettu naisille. Taustalla ovat prinsessasadut pahoine sisar- ja äitipuolineen.

Nyt prinssien taistelu on näkyvä osa Meghan-saagaa. Harry asettui vaimonsa tueksi, ja pariskunta jätti Britannian. William taas ei katso hyvällä sitä, että edustustehtävien taakalle on entistä vähemmän jakajia.

4. Miksi Meghan ja Harry lähtivät?

Pariskunnan odotetaan kertovan tästä lisää Oprah Winfreyn haastattelussa. Jo nyt tiedetään, että hovin ja median paine kävi Sussexeille liian suureksi.

Osa brittimediaa käsitteli Meghania kovakouraisesti. Verkon keskustelupalstoilla kommentointi yltyi rasistiseksi.

Harryn on kerrottu seuranneen vaimonsa mediamyllytystä tarkkaan. Kun mitta tuli täyteen, pariskunta pakkasi matkalaukkunsa ja Archie-vauvansa ja muutti Kanadaan. Nyt he asuvat Kaliforniassa.

5. Kuka on sotkun voittaja, kuka häviäjä?

Asiantuntijoiden mukaan brittihovi menetti elämänsä tilaisuuden, kun antoi Meghanin ja Harryn mennä.

Sussexeissa oli taikaa, joka vetosi myös nuorempiin ikäluokkiin ja eri taustoista tulevien ihmisiin. Pariskunnalle oli jyvitetty kansainvälinen rooli Kansainyhteisön maiden parissa.

Jos kysytään kyynikoilta, vastaus on, että Meghan oli brittihoviin liian moderni ja kunnianhimoinen. Feministinä ja uranaisena hänelle ei riittänyt pelkkä puutarhajuhlien emännöinti.

6. Miksei Katea moitita niin kuin Meghania?

Prinssi Williamin Catherine-vaimo eli Cambridgen herttuatar keräsi osansa arvostelusta seurusteluaikoinaan. Sen jälkeen hän on ollut etenkin konservatiivisen brittilehdistön lemmikki.

Yksi selitys on se, että Kate on itse hyvin sovinnainen. Hän solahti mukisematta perinteiseen kuninkaalliseen vaimon ja äidin rooliin.

Kun ei tuo esiin vahvoja omia näkemyksiä, ei ärsytä ketään.

7. Mitä britit ajattelevat Harrysta ja Meghanista?

Suurin osa ei ajattele mitään. Jotain kertoo kuitenkin se, että suosikkilistojen kärjessä aiemmin keikkunut pariskunta on sittemmin romahtanut kyselyissä.

Sussexien kommentoijat voi yleensä jakaa kahteen pääryhmään.

Niistä ensimmäinen on syvästi pettynyt pariskuntaan. Lähtöä Britanniasta pian hulppeiden häiden jälkeen pidetään hovirintamakarkuruutena: ”Että kehtaavatkin. Mitä kuningatarkin ajattelee.”

Toinen pääryhmä (edellistä nuorempi ja liberaalimpi) aloittaa kommentoinnin usein näin: ”En perusta kuninkaallisista, mutta Meghanista tykkään. Onneksi pääsivät Harryn kanssa pakoon.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat