Kiinan kansan­kongressi aikoo muodollisesti muuttaa Hongkongin vaali­järjestelmän ”patrioottiseksi”, talous­kasvun tavoitteeksi ilmoitettiin maltillinen ”yli kuusi prosenttia” - Ulkomaat | HS.fi

Kiinan kansan­kongressi aikoo muodollisesti muuttaa Hongkongin vaali­järjestelmän ”patrioottiseksi”, talous­kasvun tavoitteeksi ilmoitettiin maltillinen ”yli kuusi prosenttia”

Kommunistisen puolueen päätökset muodollisesti hyväksyvä kansankongressi siunaa Hongkongin demokratian runttaamisen.

Kiinan presidentti ja kommunistipuolueen johtaja Xi Jinping saapui kansankongressin vuosittaisen istunnon avajaiskokoukseen perjantaina Pekingissä.­

5.3. 9:32

Kiinan kansankongressi aloitti perjantaina vuosittaisen kokouksensa ilmoittamalla, että erityishallintoalue Hongkongin vaalijärjestelmää tulee muuttaa, jotta ”patrioottiset” voimat pysyisivät alueella vallassa.

Uutistoimisto Xinhua ja länsimaiset viestimet kertoivat, että tekeillä on muutoksia Hongkongin hallintojohtajan ja paikallisen lainsäädäntöelimen jäsenten valintaan. Näin pyritään tilkitsemään ”porsaanreiät”, joiden takia oppositioaktivistit ovat voineet edistää Hongkongin itsenäisyyttä, Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo.

Kansankongressin varapuhemies Wang Chen oli Xinhuan mukaan kertonut, että Hongkongia koetelleet levottomuudet ovat seurausta vaalijärjestelmän puutteista. Kyseisten puutteiden vuoksi ”Kiinan-vastaiset, epävakauttavat elementit” olisivat saaneet valtaa Hongkongissa.

Hongkongin ”miniperustuslakiin” kaavaillut uudistukset ovat merkki siitä, kuinka Kiina tukahduttaa entisestään hongkongilaisten jo pahoin rapautettua demokratiaa. Viime kesänä astui voimaan jyrkkä turvallisuuslaki, jolla kaikenlainen Kiinaa haastava oppositiotoiminta on pyritty kitkemään pois.

Kiinan kansankongressin kokouksessa nähtiin perjantaina myös vähemmistökansojen edustajia.­

Kiinan kansankongressi on käytännössä kumileimasin, joka muodollisesti hyväksyy presidentti Xi Jinpingin tiukalla otteella johtaman kommunistipuolueen sanelemat uudistukset.

Lakeja hyväksyvässä kongressissa on noin 3 000 jäsentä, joista kaksi kolmasosaa on kommunistipuolueen jäseniä. Loput jäsenistä edustavat kahdeksaa muuta puoluetta tai ovat ”itsenäisiä”.

Kongressissa istuu myös vähemmistöjen edustajia, millä pyritään luomaan vaikutelma siitä, että kaikki Kiinan kansalaiset saavat äänensä kuuluviin päätöksenteossa. Monet tavalliset kiinalaiset suhtautuvat vuosittaiseen kokoukseen huvittuneesti tai välinpitämättömästi.

Manner-Kiinan demokratisoitumisesta haaveilevat aktivistit ovat pitkälti vankeudessa, kotiarestissa, maanpaossa tai muunlaisissa vaikeuksissa.

Kiinan pääministeri Li Keqiang ilmoitti perjantaina, että Kiinan taloudelle on tänä vuonna asetettu ”yli kuuden prosentin” kasvutavoite. Kiinalaisittain maltillista tavoitetta selittävät koronapandemian aiheuttamat vaikeudet.

Uutistoimisto Reutersin mukaan analyytikkojen ennuste Kiinan vuotuiselle kasvulle oli kuluvalle vuodelle kahdeksan prosenttia, minkä vuoksi Lin ilmoitus otettiin hienoisella pettymyksellä vastaan.

Kiinan talous kasvoi virallisen ilmoituksen mukaan viime vuonna 2,3 prosenttia. Vaikka lukema oli alhaisin yli neljään vuosikymmeneen, Kiina oli ainoa merkittävä talous, joka kasvoi pandemiaolosuhteissa.

Kiina julkaisi perjantaina myös uusimman viisivuotissuunnitelmansa vuosille 2021–2025, johon ei kirjattu mitään kasvutavoitetta, Reuters kertoo. Edellisessä viisivuotistavoitteessa Kiina pyrki ”yli 6,5 prosentin” kasvuun.

Kiinalla oli takavuosina lähes pakkomielteenä vähintään kahdeksan prosentin kasvutavoite, joka usein myös ylitettiin. Maan talous on ostovoimapariteetilla mitattuna maailman suurin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat