Saksalaisoikeus kumosi kotimaiselta tiedustelulta luvan tarkkailla oikeistopopulistista AfD-puoluetta - Ulkomaat | HS.fi

Saksalaisoikeus kumosi kotimaiselta tiedustelulta luvan tarkkailla oikeistopopulistista AfD-puoluetta

Hallinto-oikeuden mukaan puolueen nostama kanne on ensin käsiteltävä loppuun saakka.

AfD-puolueen parlamenttiryhmän johtaja Alexander Gauland.­

5.3. 19:03

Saksalainen tuomioistuin päätti perjantaina kumota kotimaiselta tiedustelulta oikeuden vakoilla maan suurinta oppositiopuoluetta AfD:tä (Vaihtoehto Saksalle).

Vain pari päivää aiemmin saksalainen media kertoi, että kotimaantiedustelu asettaa koko puolueen epäillyksi äärioikeistolaisesta toiminnasta. Luokitus oikeuttaisi tiedusteluviranomaisen käyttämään puolueen tarkkailussa muun muassa puhelinvalvontaa ja värväämään puolueesta tiedonantajia.

Kyseessä oli tietovuoto medialle. Viranomainen itse ei vahvistanut asiaa.

Kölnin hallinto-oikeus ilmoitti perjantaina, että tietovuoto rikkoi salassapitosopimuksia ja vaarantaa puolueen mahdollisuudet tasa-arvoiseen kohteluun. Asiasta kertoo saksalainen media, muiden muassa Der Spiegel ja Tagesspiegel.

Viime kuussa oikeus päätti, että kotimaantiedustelu saa tarkkailla AfD:tä puolueen piirissä olevan ääriajattelun vuoksi. Puolue kuitenkin nosti asiasta kanteen, eikä asiaa ole vielä käsitelty oikeudessa loppuun asti.

Niinpä hallinto-oikeus päätti kieltää liittovaltion kotimaantiedustelulta puolueen luokittelun äärijärjestöksi ja siitä seuraavat tiedustelutoimet siihen asti, kunnes puolueen nostama kanne on käsitelty.

Vuosi sitten tiedustelupalvelu luokitteli AfD:n radikaalin siiven ja sen nuorisojärjestön ääriliikkeeksi, mikä oikeuttaa muun muassa puhelinkuunteluun. Saman luokittelun oli määrä koskea koko puoluetta, mutta tätä on nyt vähintäänkin lykätty, kunnes kanteet on käsitelty.

Saksassa järjestetään liittopäivävaalit syyskuussa. Edellisissä vaaleissa AfD sai 12,6 prosenttia äänistä, mutta tuoreissa mielipidekyselyissä puolueen kannatus on ollut useita prosentteja alhaisempi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat