Paavi Franciscus tapasi shiiamuslimien johtajan Irakissa - Ulkomaat | HS.fi

Paavi Franciscus tapasi shiiamuslimien johtajan Irakissa

Paavi ja al-Sistani tapasivat suurajatollahin kodissa ilman lehdistöä.

Vierailu Irakiin on Franciscuksen ensimmäinen ulkomaanmatka koronapandemian alkamisen jälkeen.­

6.3. 9:14 | Päivitetty 7.3. 12:36

Irakissa vierailulla oleva paavi Franciscus tuomitsi lauantaina uskontokuntien yhteisessä tilaisuudessa ääriliikkeiden terrorismin ja rukoili Lähi-idän rauhan puolesta.

”Me uskovaiset emme voi pysyä hiljaa, kun terrorismi käyttää uskontoa hyväksi”, paavi sanoi puhuessaan Urissa Etelä-Irakissa.

Etelä-Irakissa sijaitsevaa Uria pidetään niin juutalaisten, muslimien kuin kristittyjenkin kunnioittaman Abrahamin alkuperäisenä kotipaikkana.

Paavi muistutti myös, että vapaus omantunnon ja uskonnon kysymyksissä kuuluu ihmisten perusoikeuksiin, joita tulisi kunnioittaa kaikkialla.

”Rukoilkaamme myös koko Lähi-idän puolesta. Erityisesti ajattelen sodan repimää Irakin naapurimaata Syyriaa”, paavi sanoi.

Ennen uskontokuntien yhteistä tilaisuutta paavi tapasi shiiamuslimien vaikutusvaltaisimpiin kuuluvan johtajan, suurajatollah Ali al-Sistanin tämän kotona Najafissa maan eteläosassa.

Tapaamisen jälkeen al-Sistani sanoi, että Irakin kristittyjen tulisi saada elää turvassa, ja heidän perustuslaillisia oikeuksiaan on kunnioitettava.

Kristityt ovat valittaneet joutuvansa jatkuvan syrjinnän ja vainon kohteeksi.

Franciscus saapui Irakiin perjantaina. Katolisen kirkon johtaja kohtasi vierailunsa ensimmäisenä päivänä muun muassa Irakin johtoa ja paikallisia pappeja. Lentokentällä häntä oli vastassa maan pääministeri Mustafa al-Kadhemi.

Ensimmäisenä päivänä Franciscus piti myös puheen, jossa hän peräänkuulutti muun muassa loppua suvaitsemattomuudelle, väkivallanteoille sekä ekstremismille Irakissa.

Lisäksi hän esiintyi perjantaina Bagdadissa kirkossa, jossa islamistitaistelijat tappoivat kymmeniä kristittyjä vuonna 2010.

Paavi sukkuloi vierailunsa aikana lentokoneella, helikopterilla ja autolla yli 1 400 kilometrin matkan eri puolilla maata.

Vierailu Irakiin on Franciscuksen ensimmäinen ulkomaanmatka koronapandemian alkamisen jälkeen. Irakissa tautitilanne on paha, ja viranomaiset ovat määränneet laajoja sulkutoimia. Paavi itse on jo saanut koronarokotteen.

Koronan lisäksi vierailuisäntien huolena ovat mahdolliset iskut Franciscusta vastaan, ja vierailun turvatoimet ovatkin mittavat.

Oikaisu sunnuntaina 7.3. kello 12.34: Artikkelissa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että kristittyjen määrä Irakissa oli kaksi vuosikymmentä sitten 40 miljoonaa. Näin ei ole, vaan kristittyjä oli runsaat 1,5 miljoonaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat