Jehovan todistajien tuomiot ovat koventuneet Venäjällä – Iäkäs mies määrättiin yli seitsemäksi vuodeksi vankilaan ”ekstremistisestä” toiminnasta - Ulkomaat | HS.fi

Jehovan todistajien tuomiot ovat koventuneet Venäjällä – Iäkäs mies määrättiin yli seitsemäksi vuodeksi vankilaan ”ekstremistisestä” toiminnasta

Helmikuun lopussa Venäjä tuomitsi ensimmäistä kertaa myös naispuolisen Jehovan todistajan vankeuteen. Etelä-Siperiassa 69-vuotias eläkeläisnainen sai kaksi vuotta vankeutta järjestöön kuulumisesta.

Jehovan todistajat lauloivat tapaamisessaan Donin Rostovissa marraskuussa 2015. Venäjä kielsi uskonliikkeen toiminnan 2017.­

6.3. 19:28 | Päivitetty 7.3. 8:15

Venäjällä Jehovan todistajien vaino on kasvanut samalla kun viranomaiset ovat yrittäneet tukahduttaa opposition liikehdintää.

Muun muassa kiinniotoista ja kotietsinnöistä on tullut viime aikoina lähes päivittäistä, sanoo Jehovan todistajien suomalainen edustaja. Hän ei halua nimeään julkisuuteen, koska toimii osin Venäjällä. Viranomaisten otteet ovat koventuneet, ja tuomiot pidentyneet.

”Tähän saattaa osaltaan vaikuttaa se, että yleinen poliittinen ilmapiiri on kiristynyt. Näyttää myös, että Venäjä ei erikoisemmin välitä muun maailman mielipiteistä. Jehovan todistajia on vainottu jo melkein neljä vuotta”, uskonliikkeen edustaja sanoo puhelimitse.

Venäjän korkein oikeus julisti Jehovan todistajat ”ekstremistiseksi” 2017. Korkeimman oikeuden linjauksen jälkeen venäläisiä jehovantodistajia on hakenut turvapaikkaa muun muassa Suomesta.

Helmikuun lopussa Venäjällä tuomittiin ensimmäistä kertaa naispuolinen Jehovan todistaja vankeuteen. Abakanin kaupunginoikeus tuomitsi Valentina Baranovskajan, 69, kahdeksi vuodeksi vankeuteen kiellettyyn järjestöön kuulumisesta Etelä-Siperiassa Hakassian tasavallassa.

Hänen pojalleen Roman Baranovskille, 46, määrättiin kuusi vuotta vankeutta kielletyn järjestön toiminnan järjestämisestä.

Tuomioiden jälkeen Yhdysvallat vaati Venäjää poistamaan Jehovan todistajat ekstremistisiksi julistettujen järjestöjen listalta.

Toistaiseksi kovin tuomio langetettiin helmikuussa Krasnodarin alueella Etelä-Venäjällä, kun Abinskin alueoikeus tuomitsi Aleksandr Ivšinin, 63, seitsemäksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen ekstremistisestä toiminnasta, kertoi muun muassa Kommersant-lehti.

Venäjänkielisiä Vartiotorni-lehtiä tuomioistuimen pöydällä Gorno-Altaiskin kaupungissa.­

Sitä ennen kuuden vuoden vankeustuomion oli saanut ensimmäisenä tanskalainen Dennis Christensen, joka tuomittiin toissa vuonna Orjolin kaupungissa. Hän on tiettävästi ensimmäinen Venäjällä ”ekstremismistä” tuomittu Jehovan todistaja.

Sen jälkeen kuuden vuoden vankeustuomioita on langetettu muillekin, muun muassa novosibirskiläiselle Juri Saveljoville, 66, viime vuoden joulukuussa. Mediazona-verkkojulkaisun mukaan hänet tuomittiin ekstremistiseksi julistetun liikkeen toiminnan järjestämisestä.

Venäjällä on tuomittu vankilaan kaikkiaan 238 Jehovan todistajaa sen jälkeen kun uskonliikkeen toiminta käytännössä kiellettiin 2017. Maaliskuun alussa vankilassa oli 52 jehovantodistajaa ja kotiarestissa 29, käy ilmi Venäjän Jehovan todistajien verkkosivulta.

Venäjän Jehovan todistajat on valittanut tuomioista Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Venäjällä oli vuoden 2017 alussa noin 175 000 jehovantodistajaa, mutta määrä on sen jälkeen laskenut.

Oikaisu 7.3.2021 klo 8.10: Otsikkoon korjattu, että iäkäs mies määrättiin yli seitsemäksi vuodeksi vankeuteen, kuten tekstissä luki. Otsikossa puhuttiin aiemmin virheellisesti naisesta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat